pikmen36 1 Napisano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Witam.Od paru miesięcy korzystam z usługi FunPack w Orange (TV, internet, telefon) i modemu FunBox 2.0. Problem polega na tym, że komputer z podpiętym FunBoxem mam na piętrze, a telewizor oraz dekoder na dole, po skosie. Taki stan rzeczy sprawia, że zasięg sieci bezprzewodowej w pokoju z telewizorem jest mały, co często powoduje zakłócenia w pracy dekodera i telewizja zawiesza się, "przycina". Ciężko byłoby przeprowadzić kabel Ethernet z góry na dół aby podpiąć go do dekodera TV. Posiadam natomiast w domu router Tp-Link TD-W8950ND, z którego korzystałem parę lat temu, gdy nie posiadałem jeszcze telefonii internetowej. Słyszałem, że można wykorzystać takie routery do wzmocnienia sieci Wi-Fi. Mógłbym wtedy umieścić ten router w pokoju, który znajduje się nad pokojem z TV, wtedy sygnał nie szedłby po skosie i byłby mocniejszy przy dekoderze.Chciałbym, żeby ktoś poinstruował mnie krok po kroku jak to zrobić, szczególnie jeśli chodzi o konfigurację dodatkowego routera. I czy to w ogóle dobry pomysł?Jeśli nie, to co mogę zrobić aby telewizja działała lepiej. Dodam, że w grę nie wchodzi żadne przemeblowanie.Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 O ile mi wiadomo to ten router nie posiada trybu repeater. Cytuj Link to post Share on other sites
seeqin 14 Napisano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 mam ten sam router tp-linka i tez mam funboxa. powiem Ci tak, bawilem sie z tym caly dzien i jest raczej tak cooger powiedzial. Cale szczescie sie umowa konczy i bedzie mozna zrezygnowac z tego poblokowanego syfu zwanego funboxem. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie MariuszB35PL 617 Napisano 20 Kwietnia 2016 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 kup wi-fi repeater. ,cyzli wzmaczniacz sygnału, umieścisz gdzieś w domu w gniazdku gdize jest dostępny jeszcze sygnal wi-fi i rozszerzy ci sygnał na większy obszar, ja tam mam w domu, teki repeater. za 0 zeta wystarczy, trzeba na niego wjeść zaznaczyć klonowanie sidd, wpisac hasło. jak ma inne ip np router ma 192.168.1.1 a repeater. ma 192,168,10,1 to zmień jeszcze te ip na końcówkę 1.60 np i wtedy nie bedize nawet problemu ze streemingiem między kompami urządzeniami itd. U mnie się sprawdza tka kombinacja. normalnie na wi-fi miałam u siebie w pokoju 3/5 mbit teraz mam 17/23 mbit więc różnica spora. MIeszkam w Domu i między pietrami tez był problem z zasięgiem teraz praktycznie w każdym miejscu w domu mam sygnał dobry. a jak masz na jedna linieelektrycznato możesz zrobić połaczenie LAN po gniazdku eneergi to bedizesz mieć jeszcze lepsze transfery a urządzenia podepniesz po kablu od repetera . poczytaj o tym nie jest to aż tak drogie repater wi fi to koszt od 50 zeta za jedna sztukę więcej nie potrzebne raczej. a te repeatery po sieci elektrycznej to potrzebujesz 2 sztuki to od 100 zł da rade znaleźć 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pikmen36 1 Napisano 28 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Dzięki wielkie, pomyślę na tym w przyszłości. Na razie pomogłem sobie przeniesieniem funboxa do drugiego pokoju, który znajduje się nad tym z telewizorem. W komputerze zainstalowałem kartę Wi-Fi i odbieram sygnał bezprzewodowo. Natomiast zasięg przy TV znacznie się zwiększył i wszystko działa już w miarę jak powinno kup wi-fi repeater. ,cyzli wzmaczniacz sygnału, umieścisz gdzieś w domu w gniazdku gdize jest dostępny jeszcze sygnal wi-fi i rozszerzy ci sygnał na większy obszar, ja tam mam w domu, teki repeater. za 0 zeta wystarczy, trzeba na niego wjeść zaznaczyć klonowanie sidd, wpisac hasło. jak ma inne ip np router ma 192.168.1.1 a repeater. ma 192,168,10,1 to zmień jeszcze te ip na końcówkę 1.60 np i wtedy nie bedize nawet problemu ze streemingiem między kompami urządzeniami itd. U mnie się sprawdza tka kombinacja. normalnie na wi-fi miałam u siebie w pokoju 3/5 mbit teraz mam 17/23 mbit więc różnica spora. MIeszkam w Domu i między pietrami tez był problem z zasięgiem teraz praktycznie w każdym miejscu w domu mam sygnał dobry. a jak masz na jedna linieelektrycznato możesz zrobić połaczenie LAN po gniazdku eneergi to bedizesz mieć jeszcze lepsze transfery a urządzenia podepniesz po kablu od repetera . poczytaj o tym nie jest to aż tak drogie repater wi fi to koszt od 50 zeta za jedna sztukę więcej nie potrzebne raczej. a te repeatery po sieci elektrycznej to potrzebujesz 2 sztuki to od 100 zł da rade znaleźć Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts