GregSTG 0 Napisano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Witam Mam dylemat - czy warto dopłacić do Skylake, czy jednak zostać przy Haswell refresh? Pytam, bo chciałbym kupić w najbliższym czasie kompa dla nastolatka, jednak nie znalazłem testów porównujących oba procesory (poza wersjami z K, ale nie będzie podkręcany). Poza tym dochodzi do tego sprawa RAMów, które mają różne opóźnienia - komp będzie głównie do gier, jednak w nich chodzi o ich ilość, tyle że CL też ma znaczenie. Przy Haswell kupiłbym na CL8, a przy Skylake CL 12 (Kingston Savage). Więc co wybrać? Cytuj Link to post Share on other sites
stofro 21 Napisano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) ceny są chyba porównywalne, więc nie ma czego dopłacać. Skylale jest nie wiele, ale jednak wydajniejszy. A co do ram'ów...opóźnienia jest praktycznie nie istotne...ważne, żebyś do skylake dołożył DDR4, bo z 3-kami może się trochę gryźć... P.S. Chyba nigdy nie zrozumiem sensu kupowania procesorów z "wyższej" półki bez odblokowanego mnożnika...całkowita strata kasy Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez stofro Cytuj Link to post Share on other sites
GregSTG 0 Napisano 16 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 P.S. Chyba nigdy nie zrozumiem sensu kupowania procesorów z "wyższej" półki bez odblokowanego mnożnika...całkowita strata kasy A rozumiesz, że ten PC nie będzie podkręcany? Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 A rozumiesz, że ten PC nie będzie podkręcany? Ja bym kupił i5 4460, wyjdzie dużo taniej a dużo gorzej nie będzie, chyba ze koniecznie chcesz coś wydajnego to bier skylake Tylko pytanie, do czego będzie używany ten komputer? Cytuj Link to post Share on other sites
HotShotsXXX 0 Napisano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Ja bym kupił i5 4460, wyjdzie dużo taniej a dużo gorzej nie będzie, chyba ze koniecznie chcesz coś wydajnego to bier skylake Tylko pytanie, do czego będzie używany ten komputer? Zgadzam się z tym co napisał mr-auto. Podstawowy Haswell refresh daje radę. Cytuj Link to post Share on other sites
gracz722 354 Napisano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) ja bym kupił i 5 6600, niech się nastolatek cieszy, a dużo więcej kasy nie pójdzie a wydajność większa:) Edytowane 16 Kwietnia 2016 przez gracz722 Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 W sumie na plycie z170 to kazdego skylake podkrecisz. i5 4690 to dobry procesor. Taki odpowiednik i5 6500. Podaj budzet. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts