10swistak 8 Napisano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Witam. Po kilku automatycznych aktualizacjach androida straciłem numer IMEI w telefonie. Po wpisaniu kodu *#06# telefon wyświetla tylko : "0". Zaniosłem telefon do oficjalnego serwisu LG i wycenili naprawę na ponad 1300 zł Telefon wylądował w nieautoryzowanym serwisie i po ponad tygodniu powiedziano mi, że nie można przywrócić IMEI, bo jakaś partycja systemowa została uszkodzona i nie da się odzyskać IMEI z urządzenia. Sam brak IMEI w ogóle mi nie przeszkadza, bo telefon kupowałem nowy.Najgorsze jest to, że telefon nie łączy się z siecią 3g i LTE. Jedynie łapie zasięg 2g... czy to ma związek z brakiem IMEI? W każdym serwisie mi powtarzają, że telefon bez IMEI nie zaloguje się do żadnej sieci... a jednak do 2g się loguje. Co mam z tym zrobić? Da się to jakoś naprawić? Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
ADR15 255 Napisano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Chyba tylko gwarancja. Albo wgraj od nowa system, ale myślę niewiele to da. Cytuj Link to post Share on other sites
10swistak 8 Napisano 14 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Telefon jest już po upływie gwarancji. Wgranie nowego systemu nic nie da. Cytuj Link to post Share on other sites
Petka223 10 Napisano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 To prawdopodobnie już nic nie zrobisz, zwłaszcza jeżeli masz 0/Null w IMEI... Uszkodzenie tej partycji bez posiadania kopi zapasowej, ponoć nie odwracalne, chyba że jakimś kablem "Boxowym" ... Coś ciekawego znalazłem w internetach, nie wiem czy będzie działać, podeślę na PW... Spróbuj, jak zadziała to się podzielisz Cytuj Link to post Share on other sites
madagascar3 4 Napisano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Nie żebym się znał ale może odnajdziesz plik odpowiedzialny za IMEI i go wpiszesz? Numer IMEI powinieneś mieć na pudełku. Może głupi pomysł ale nie znam się Cytuj Link to post Share on other sites
Petka223 10 Napisano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Problem w tym że znajduję się to na oddzielnej partycji EFS, więc gdy ją uszkodzimy nie mamy do niej dostępu i najczęściej przy braku kopii jesteśmy bezradni... Wgranie EFS z innego telefonu też ponoć nie pomaga Cytuj Link to post Share on other sites
huckinCharlie 823 Napisano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Jeżeli masz schrzanioną partycje efs bez kopi zapasowej to nic nie zrobisz. Cytuj Link to post Share on other sites
10swistak 8 Napisano 14 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Nikt w Polsce nic nie zrobi? Wymiana płyty głównej z używanego? Albo chociaż samego sektora magazynującego partycję EFS? Ktoś się takimi rzeczami w Polsce zajmuje? Czy tylko w serwisach potrafią zamawiać chińskie wyświetlacze i je wymieniać? Cytuj Link to post Share on other sites
przemusss1990r 233 Napisano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 Wymiana płyty głównej z używanego, na allegro znajdziesz rozbitki... Trybić będzie... Cytuj Link to post Share on other sites
-Tommy- 5033 Napisano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 z 2g łączy gdyż ma dostęp do sieci alarmowej, do której nie jest wymagany imei *112 zadziała Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie 10swistak 8 Napisano 18 Kwietnia 2016 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Ale ja normalnie mogę dzwonić z tego telefonu, wysyłać sms, nawet z internetem się łącze... cały czas łapie mi zasięg 2g. Po przełączeniu na 3g lub LTE wyświetla "brak usługi". Dla osób, które nie wierzyły że się da Przywróciłem IMEI taki jaki miałem fabrycznie oraz naprawiłem 3g/LTE. Dzięki uprzejmości użytkowników innego forum. http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=60421668&postcount=26 Pozdrawiam. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
przemusss1990r 233 Napisano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Dobrze wiedziec ze sie da Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts