Skocz do zawartości

Czy koszt wymian może mieć tu sens?

Recommended Posts

Gram głównie w CS:GO i pod to miałbym zamiar coś kupić

Typ procesora: Intel Core i7 860 @ 2.80GHz

Chłodzenie procesora: SilentiumPC Spartan PRO HE924
Płyta główna: Gigabyte H55M-S2 (LPCIO: ITE, IT8720)
Kostki RAM: 2x 4GB - Corsair (DDR3)
Grafika: Radeon R9 270
Monitor: BenQ QL2430T 144hz
Zasilacz: Rasurbo Basic Power 550W Corsair VS 450
Obudowa: COOLER MASTER Elite 334 NVIDIA EDITION
Dźwięk: Asus Xonar dx pci-e 5.1 audio card
Dyski: 1TB HDD i 128GB SSD

Mam taki zestaw, wiem że płyta główna jest bardzo stara i procesor też, chętnie bym wymienił procesor, ale podobno na nowsze musi być inna płyta główna, do tego całość jest dosyć ściśnięta w obudowie komputera, mieści się wszystko tyle że jest po prostu ciasno.
Jaki mógłby być koszt procesora i do tego tej płyty głównej aby za rozsądną cenę poczuć różnicę ogólnie w komputerze? No i czy jest sens to robić, o ile na podzespołach znam się jako tako, o tyle o prockach nigdy nic nie wiedziałem i nie wiem czy warto tu coś zmieniać czy tak będzie hulał i tak.
Dodam że kiedyś manipulowałem coś przy procku i jeden styk się chyba ułamał lub coś, w każdym razie był w naprawie i działa już długo, a druga sprawa że co jakiś czas komputer się zamraża, po prostu jest włączony i widać pulpit ale obraz jest z momentu jak się zaciął, jedyna opcja to wyłączenie (przycisk reset nie dziala)

A i ostatnie krótkie pytanie, na tym zestawie gram w cs:go i na rozdziałce 1024x768 i detalach niskie/srednie 4x msaa i cos tam 4x mam 299 fps i grając 5v5 potrafią spadać do 110-130, nie powinno to na tej konfiguracji z tym sprzętem mieć 300 bez jakichkolwiek wyjątków?

Budżet z 1200zł, ale możecie podać różne warianty, te droższe też, chcę mieć rozeznanie
Edytowane przez kruszkush

Zasilacz: Rasurbo Basic Power 550W Corsair VS 450

Masz 2 zasilacze? ;) napisz czy Rasurbo Basic Power 550W czy Corsair VS 450

30-40% wydajniejszy procesor powinieneś mieć już stałe 300 

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=101279&s=93599&s=105249

Do CS:GO wymiana i7 860 na i5 6500 to według mnie wyrzucanie pieniędzy. 

Lepiej zainwestuj w obudowe + grafikę (na którą warto poczekać do tegorocznych premier) jeśli masz zasilacz Corsair VS 450, jeśli ten drugi to jeszcze zasilacz do kompletu. 

Wybór grafiki będzie uzależniony od tego czy wymienisz obudowę czy nie, bo w Twojej obecnej mieszczą się karty do 23cm (ciut mało).

jego karta w cs go spokojnie wystarcza tym bardziej w tak niskiej rozdzielczości wymiana 1 generacji CPU core ix na 6 jest opłacalne bo 6500 jest wydajniejsze o jakieś 40% i tej starej i7 chyba że ma mocne oc zrobione  

Edytowane przez tobexor

Zasilacz oczywiscie Corsair VS 450

Nie mam zamiaru wymianiac grafiki bo niedawno kupowalem no i nie wierze ze do rozdzialki 1024 musi byc lepsza. Wiem ze procek i plyta sa stare jak swiat i temu zadtanawiam sie nad wymianą

Zasilacz oczywiscie Corsair VS 450

Nie mam zamiaru wymianiac grafiki bo niedawno kupowalem no i nie wierze ze do rozdzialki 1024 musi byc lepsza. Wiem ze procek i plyta sa stare jak swiat i temu zadtanawiam sie nad wymianą

A taki mialby sens czy za dobry jak na moja konfiguracje i wymagania?http://www.ceneo.pl/30884418#tab=reviews_scroll

Napisalem w specyfikacji

Monitor: BenQ XL2430T 144hz

Zmniejszyc detale? Gram na rozdzialce 1024 i nie uwazacie ze taki set powinien smigac bez problemow nawet na full detalach przy tej rozdzialce? Pomijajac cienie ktore mam na niski, reszta jest na bardzo niskich oprocz dwoch opcji ktore maja 4x msaa i to drugie ktorego nazwy teraz niestety nie pamietam.

Config = ładując/ruszajac sie usuwa krew i slady po pociskach, gra jest w pelni zoptymalizowana jesli chodzi o same ustawienia

i7 bez sensu do gier w grach między i7 a i5 to 5 fpsó a czasami żadnej różnicy nie ma

@vandam

niektórzy myślą że 300fpsów poprawi im skilla którego nie mają i ta rozdziałka 1024x768 może jeszcze 640x400 ? xD

Kolego rozdzialka 1024x768 4:3 bez pasów jest najoptymalnijsza i najlepsza jesli chodzi o skutecznosc gry dla kogos kto gra na niej kilka lat od 1.6 do cs:go.

Gdybys czytal a przeciez przeczytales to zwrocilbys chyba uwagę na fakt ze problemem nie jest wymog posiadania 300fps a jego spadki do 110-130 gdzie jak wiesz, monitor posiadający 144hz powinien miec zagearantowaną stałą ilosc klatek na sekundę, a jesli nie stałą to przynajmniej oscylującą w minimalnych spadkach rzędu 150fps.

Mogę jeszcze walnąć format ale to będzie błędne koło bo problem prędzej czy później wróci, o ile oczywiscie poblemem nie jest sprzęt

Dodam jeszcze jedna ciekawostke dla tych ktorzy oporowo piszą wszedzie by zmniejszac detale dla rozdzialek typu 800 czy 1024. Panowie, ustawiając wszystko na minimum przy 1024 moje klatki to max 160 i ciągłe spadki do 80, natomiast max detale dają 300fps tyle ze spadki to w dalszym ciągu 110-130, a wiec to samo co teraz przy niskie-srednie, i bądź tu mądry