Skocz do zawartości

Problem z monitorem, kartą graficzną, a może systemem?

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez ciomasta,

Recommended Posts

WItajcie.

1.Konfiguracja komputera: 

I5 6600K       Noctua NH-D15                              ASUS Strix GTX 970      

GeIL Dragon Series DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL15

SSD A-DATA PREMIER PRO SP920 128GB                MB: MSI Z170A GAMING M5

Fractal Design R5 Blackout Edition Window     3x  Noctua NF - A14 PWM

Chieftec A-80 CTG-550c 550W       Głośniki: Edifier R2600 2.0      LG29UM57-P

2.System operacyjny: Windows 7 Home premium SP 1 64bit

3.Zmiany wprowadzone w systemie i sprzęcie przed wystąpieniem kłopotów: Instalacja MSi afterburner, hw monitor. Deinstalacja wiedzmina 3 (problemy z grafika, następnie w ogóle przestał się włączać, stąd deinstalacja) Instalacja gry Shadow of mordor.

4.Używany program antywirusowy: AVG

5.Wykonane czynności w celu naprawy problemu: czyszczenie komputera ccleaner, antywirusowy skan, skan hdtune na starym HDD 250gb nie wykazało badsectorów, ssd z systemem nie skanowane)

6.Informacje dodatkowe: 

Co 3-5 lub 10 minut na monitorze, na sekundę, albo mniej pojawiają się srebrne pola.

Zauważyłem to dopiero w tym tygodniu.

Pola wyglądają jak 3 kształty po lewej, na srodku i po prawej. Zajmują około 30% dolnej wysokości monitora.

Nie przeszkadza mi to jakoś wybitnie, ale lepiej zapobiegać niż leczyć.

Co mam oddać na gwarancję? Monitor, czy grafikę? 

PS> Dodam że sprzęt jest w większości nowy, używany miesiąc. Oprócz monitora i SSD - kupione w listopadzie i grudniu 2015. gtx 970 kupiłem używanego przez rok.

Edytowane przez korski

Chyba grafika, podczas testu Furmarka częstotliwość błysków jest większa. Podam wynik jak skończy.

Test w OCCT musi trwać godzinę?

nie musi , 10-15min .

PS. coś takiego ci się dzieje ?

w 12 minucie

http://steamcommunity.com/id/avalkiz/screenshots/

?? Lub zapodaj zdjęcia jak u ciebie widać to

Ps2. Próbowałeś przeinstalować sterowniki od grafy ?

Ta sytuacja z teksturami w gta 5 - to samo miałem w wiedźminie 3 - na statku Radowida miks drewna na ekranie, ale grać można. A błyski przypominają raczej "mrówki" z telewizora i są tylko na dole.

Podczas Furmarka nie przegrzało mi karty, nie miałem "estimated time elapsed" więc wyłaczyłem.  Testy w occt machnę jutro bo spać trzeba. Poczytam też o obsłudze tych programów.

Jutro zobaczę czy fraps to rejestruje -  Zdjęcia/ss nie zrobię bo to mniej niż sekunda.

Nie próbowałem. Pokażę jutro wersję i wynik reinstalu.

Zajrzałem sobie do programu geforce experience i robię aktualizację sterowników - były dostępne nowe.

Jeśli to nie pomoże to dam znać.

edit:

Aktualizacja to jednak nie reinstal. :) Pomogło, ale pewność uzyskam odpalając shadow of mordor.  Póki co nie odpalałem gry, ani nic co grzeje GPU, ale nie widzę tych błędów. A juz sie bałem że 970tka leci na gwarancję. ufff

Chciałem Ci pokazać na czym polega BUG, ale fraps nie wyłapywał tego w grze, ani w furmarku.

Jestem w trakcie instalacji gier na nowy HDD, jeśli mordowanie orków przebiegnie sprawnie to zgłoszę wątek do zamknięcia.

Dzięki Ci żeś mi Mordoru otwarł drzwi. :D

edit 2

Wszystko OK.

Edytowane przez korski
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...