Friendly_HiveMind 0 Napisano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Hej! Laptop ma być kupowany na działalność gospodarczą, przez moją mamę (53 letni psychiatra), która właśnie założyła własny gabinet. Wymagania; -dysk SSD, minimum 240 GB -W10 w cenie -znośny stosunek wydajności do ceny -wysoki stosunek jakości do ceny -ma starczyć na przynajmniej 4 a najlepiej 5-6 lat przy odpowiedzialnym użytkowaniu -najlepiej serwis gwarancyjny w Trójmieście lub Elblągu Miło żeby miał funkcję one key recovery lub analogiczną, nie ma być konwertowalny. Z góry dzieki za wszelką pomoc. Czy ten lapek jest w porządku? http://www.delkom.pl/p/23452-laptop-lenovo-ideapad-z51-70-i5-5200u-156fhd-8gb-256ssd-r9m375-80k601bypb.html albo ten? http://www.x-kom.pl/p/252066-notebook-laptop-156-acer-v3-574g-i7-5500u-8gb-240-win8-gt940m.html Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez Friendly_HiveMind Cytuj Link to post Share on other sites
kramag90 1 Napisano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Ogólnie oba wypadają dość podobnie, ale myślę, że lepszą opcją będzie ten lenovo ze względu na pojemność dysku a to podejrzewam, że dla Twojej mamy będzie na duży plus. Zobacz sobie czy jest w sferisie, mają sklep stacjonarny w Gdyni, poza tym zawsze lepiej sobie obejrzeć sprzęt przed zakupem Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie _Skipper_ 919 Napisano 10 Kwietnia 2016 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Oba bardziej nadają się do grania, niż do pracowania... Dell Vostro 3546: http://www.agito.pl/laptop-dell-vostro-3546-15-6-i3-4005u-4gb-500gb-hd4400-win7p-win8-1p-c0436047/pd/DDWPY3BBM/ - koniecznie z 8 GB pamięci RAM. Recenzja: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-Vostro-3546.150159.0.html Dysk SSD: http://www.agito.pl/dysk-crucial-mx200-ct250mx200ssd1-2-5-250gb-sata-600-pl-1067604-ct250mx200ssd1/pd/D7HBJMBBM/ Dodatkowo musiałbyś dokupić kieszeń/obudowę na HDD. Cytuj Link to post Share on other sites
Friendly_HiveMind 0 Napisano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 @_Skipper_ Nawet po wymianie dysku Dell ma wciąż 4GB RAMU mniej, a to bywa odczuwalne, nie tylko przy graniu. Doliczając do ceny lapka koszt dysku, dodatkowych 4GB RAMU i powiedzmy 50zł robocizny za babranie się z tym (bo ja nigdy tego w życiu nie robiłem i nie koniecznie mam zamiar uczyć się na nie swoim lapku) wychodzi 2500 tys złotych. Różnica w porównaniu z Lenovo wychodzi ~600-650 zł na korzyść Dell'a, co nie jest małą różnicą, ale jakąś zawrotną też nie jest. A jednak procek słabszy, karta integra, RAM'u już więcej nie dołożymy, a lapek ma jednak starczyć na jak najdłużej, a to są rzeczy których nie wymienimy. Lapek ma być przede wszystkim do pracy, takie ma być jego pierwotne i główne zastosowanie, niekoniecznie jedyne. No i zwłaszcza aspekt przyszłościowy ma tutaj znaczenie, bo o ile oba procki i3-4005U i i5-5200U na dzisiaj są aż nadto wystarczające, to boję się że i3 + integra będą strasznie ograniczały tego lapka za 3-4 lata. No i do Lenovo mam jakieś irracjonalne zaufanie (sam mam od 1.5 Lenovo G510 i użytkuje bezproblemowo), Della nie znam. Podsumowując- muszę się jeszcze zastanowić, ale nie jestem specjalnie przekonany do Dell'a którego podałeś. Chociaż jeżeli mojej mamie będzie bardzo zależało żeby oszczędzić te 650 zł, to pewnie na niego padnie wybór. Dzięki za propozycje. Cytuj Link to post Share on other sites
_Skipper_ 919 Napisano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Lenovo ma słaby serwis i jest dość awaryjny - doskonale widać to po nowym modelu Y700. I3u, 8GB pamięci RAM i dysk SSD zapewni komfortową pracę na laptopie. Skoro narzekasz na brak dedykowanej karty graficznej to zdecyduj się do czego ma służyć laptop... Cytuj Link to post Share on other sites
Friendly_HiveMind 0 Napisano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Lenovo ma słaby serwis i jest dość awaryjny - doskonale widać to po nowym modelu Y700. I3u, 8GB pamięci RAM i dysk SSD zapewni komfortową pracę na laptopie. Skoro narzekasz na brak dedykowanej karty graficznej to zdecyduj się do czego ma służyć laptop... Oj zaraz narzekam. Laik jestem, więc wydawało mi się że integry są na tyle słabe że nawet przy oglądaniu youtuba w full HD 60 fps mogą być problematyczne. Skoro intergra spokojnie wystarczy do komfortowego użytkowania nawet za 3-4 lat tak długo jak nie będzie się grać w gry ani używać obciążających kartę programów graficznych to faktycznie Dell jest lepszym wyborem. Dzięki za pomoc. Zjedz Snickersa . Cytuj Link to post Share on other sites
_Skipper_ 919 Napisano 12 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Tab, bez problemu poradzi się z filmami w rozdzielczości FHD. Co będzie za kilka tego nikt nie wie, więc ciężko wypowiedzieć się na temat czasu komfortowego użytkowania laptopa. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts