mateusztt 0 Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Niedługo będę zmieniał płytę główną i okazuje się, że chyba wszystkie nowe płyty używają zasilania 8-pin EPS Problem w tym że mój dzielny zasilacz ma wtyczkę 4-pin ATX i 6-pin PCI-E ( w tej chwili podpięta do karty graficznej, ale nowa karta nie wymaga zasilania, więc będzie wolna ). Fachowcem nie jestem, trochę poczytałem, i jeśli dobrze rozumiem to opcje są takie : 1. po prostu wpiąć 4-pin w gniazdo 8-pin ( trochę partyzantka 2. przejściówka z 4-pin ATX na 8-pin EPS 3. przejściówka z 6-pin PCI-E na 8-pin EPS Pytanie jest czy lepsza jest opcja 2 czy 3 ? a może to bez różnicy ? Poradzcie co robić Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_18_19 499 Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) Jak nie masz 8pin EPS to wpinasz 4pin cpu i tyle 8 pin jest potrzebne do EXTREMALNEGO OC Procka. Co to za płyta, pracek, zasilacz i karta grafiki. 1 Opcja i to nie jest partyzantka. A Złącze 6PIN to TYLKO do GRAFIKI chyba że chcesz żeby w domu było boom! Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez kamil_18_19 Cytuj Link to post Share on other sites
mateusztt 0 Napisano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Jak nie masz 8pin EPS to wpinasz 4pin cpu i tyle 8 pin jest potrzebne do EXTREMALNEGO OC Procka. Co to za płyta, pracek, zasilacz i karta grafiki. 1 Opcja i to nie jest partyzantka. A Złącze 6PIN to TYLKO do GRAFIKI chyba że chcesz żeby w domu było boom! Na konkretną płytę jeszcze się nie zdecydowałem, procesor G3258, karta Palit GTX750Ti KalmX, zasilacz Topower 350w Jakiegoś wielkiego OC nie planuję. Czyli odradzasz zabawę z przejściówkami. To mi upraszcza sprawę Ciekawa sprawa z tą przejściówką 6-pin do 8-pin , piszą że ta nadaje się do zasilania płyty główniej http://proline.pl/?p=AKA+PCIE+6PIN+EPS12V Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_18_19 499 Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) Na tym zasilaczu to na pewno że nie i jak płyta nie na chipsecie Z. Ciekawa sprawa z tą przejściówką 6-pin do 8-pin , piszą że ta nadaje się do zasilania płyty główniej http://proline.pl/?p...CIE 6PIN EPS12V Nie kombinuj! Do tego procka, grafiki i zasilacza to i tak się nie opłaca płyty większej niż z chipsetem B85 lub budżetowej H81 a tam zazwyczaj jest 4PIN do CPU. Zakup wyższej płyty mija się z celem. Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez kamil_18_19 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts