Skocz do zawartości

Ulepszenie Kompa pod gry [2000zł]

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : Gry

• Maksymalna kwota : 2000zł

Kiedy zamierzam kupić komputer? : w tym miesiącu

Których części potrzebuję : MOBO, CPU, RAM, GPU, Obudowa

Czy będę podkręcać sprzęt? : Raczej tak, lecz niekoniecznie

Rozdzielczość mojego monitora i model : chwilowo brak, lecz zamierzam kupić full hd 1920x1080 (nie wliczajcie w zestaw)

Specjalne wymagania : Chciałbym zagrać w gre typu Wiedźmin 3

Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) 

Zasilacz - OCZ ModXStream 700W

HDD 400GB + 300GB na wejście sata

Cooler Zalman CNPS10X Performa (Jeśli nie będzie pasował pod dany socket, mogę zmienić)

Własna propozycja zestawu : brak

Inne : Części mogą być używane, lecz niekoniecznie 

Edytowane przez Hubertus588

Z używek warto polować 5-7 dni wcześniej bo to się pojawia i znika. Obudowę i pamiątki będzie można kupić z sklepu. 

Z1 + 8 GB DDR3 = 270 zł. 

Zostaje ponad 1700 zł na CPU, mobo i GPU. Za 1200 zł idzie kupić używanego GTX 970. Za drogo. Chociaż jak dasz radę dołożyć jakieś 200 zł, to i na i5 3xxx oraz mobo wystarczy. 

• Popieram 1

Z używek warto polować 5-7 dni wcześniej bo to się pojawia i znika. Obudowę i pamiątki będzie można kupić z sklepu. 

Z1 + 8 GB DDR3 = 270 zł. 

Zostaje ponad 1700 zł na CPU, mobo i GPU. Za 1200 zł idzie kupić używanego GTX 970. Za drogo. Chociaż jak dasz radę dołożyć jakieś 200 zł, to i na i5 3xxx oraz mobo wystarczy. 

Używki mogą być jeśli będzie troszkę taniej, ale nie koniecznie muszą być :)

i5 serii 3xxx są bardzo wydajne, jeśli chodzi o gry i powiedzmy jakieś programy typu photoshop? Bo również czasem korzystam.

Czy może lepszym rozwiązaniem byłoby kupić lepszy procek, a słabszą grafikę którą z czasem bym wymienił?

Oczywiście ~200zł dał bym rade dołożyć.

Jest to lepsze rozwiązanie, gdyż procesory wolniej się starzeją i na dłużej ci starczy, a wymiana grafiki też jest prostsza i szybciej potrzebna.

W takim razie fajnym rozwiązaniem był by i7-4790k jak patrzyłem nie dawno był po 1200zł w sklepach teraz cena 1500zł więc trochę słabo, do tego mobo ~300zł więc zostało by za mało kasy na ram,gpu i obudowę. Chyba że narazie zestaw tylko z mobo, cpu i ram, a gpu i obudowę z czasem bym kupił. Bo oczywiście mam obudowę ale to typowy "nołnejm" dlatego chciałem zmienić, bo nawet grafika by się nie zmieściła :P

Zamiast i7-4790K możesz wziąć i5-4690K/6600K, tym bardziej, że jest to zestaw tylko do gier. 1100 cpu+ok. 400 mobo (z97-g43 lub ga-z97-hd3) lub 500 (ga-z170-hd3p lub z170a pc mate)+ 200 ram i zostaje jakieś 300 na obudowę, a jak dołożysz 200 to starczy ci na zalman z1+używaną hd 7850, a w razie przypływu gotówki będziesz mógł zakupić lepszą grafikę, a jeśli wolisz od razu mieć wyższą wydajność, to wybierz propozycję Kajtka.