Skocz do zawartości

Xiaomi Mi4c 3GB RAM vs Huawei P8 Lite vs Asus Zenfone 2 Laser

Recommended Posts

• mój budżet : max 1000 zł, może być w abonamencie na firmę (całkowity koszt telefonu)

• gdzie i jak zamierzam dokonać zakupu : w Polsce, może być przez interner

nówka czy używka : nówka

preferowany rozmiar wyświetlacza : 5-5.5 cala

preferowany system mobilny :-

do czego będę używać urządzenia :Dzwonienie, sms 60%, budzik, radio, odtwarzacz mp3, organizer 15%, podstawowe przeglądanie internetu 15%, zdjęcia 5%, reszta %

moje najważniejsze wymagania : System po polsku, bezproblemowa i intuicyjna obsługa podstawowych funkcji, jakość i moc podzespołów która wystarczy do  bezproblemowej eksploatacji telefonu przez 3-4 lata, wytrzymała bateria, dual-sim, automatyczna aktualizacja

Więc po kolei;

-Telefon ma być dla mojej mamy (53 lata), w związku z czym musi być przede wszystkim w miarę prosty w obsłudze. Niestety jak ktoś pierwszy komputer w domu miał w wieku ponad 30 lat, a pierwszy telefon komórkowy po 40 i nie jest fanem nowych technologii to tak jest.

- Moja mama jest lekarzem który właśnie zakłada prywatny gabinet- w związku z tym potrzebuje mieć dwa numery- kombinuje że zdecydowanie lepiej je mieć w jednym telefonie.

-obecnie ma ~3-4 letniego Samsunga z Androidem. Nie wiem jaki model, kosztował z ~700 zł, na oko ma z ~4.7-5 cala.

-telefon nie może być za duży, moja mama ma ~168 cm wzrostu i proporcjonalnie duże ręce, to ma być telefon, nie tablet

Zastanawiałem się jeszcze nad Meizu M2 Note 16 GB oraz Moto E 3gen.

Z wymienionych tylko P8 Lite jest dostępny w ofertach operatorów, i niestety chyba trochę odstaję od pozostałej dwójki.

Chętnie poznam rady i opinie, chętnie również się zapoznam z innymi propozycjami jeżeli jakiś warty uwagi model o odpowiedniej charakterystyce z tej półki cenowej mi umknął.

Xiaomi zdecydowanie najlepszy ale czy dasz rade wgrać miuipolska? Bo trzeba to zrobić. I już też chyba ma zablokowany bootloader więc też trzeba odblokować.

Dlaczego niby P8 lite jest gorszy od np Lasera? Bo od Xiaomi owszem jest ale od lasera moim zdaniem lepszy. Z przedłużenia umowy już można dostać za 600zł. Jedynie bateria nie zachwyca.

Dodam jeszcze Honor 5x. Można dostać za 800-850zł. Lepszy od lite. Znacznie lepiej wykonany bo aluminiowy. Lepsze podzespoły itp no ogólnie mówiąc cały jest lepszy.

Asus ma Gorilla Glass i bardzo przyjemną nakładkę, P8 Lite podobno niezbyt dobrze leży w dłoni przez to że jest dosyć duży i ma całkiem płaski tył. No i Zenfone jest zdecydowanie poręczniejszy.

Honor 5x wygląda świetnie na pierwszy rzut oka, z tym że raz, na granicy budżetu, dwa, na abo tylko w Plusie i to na całkiem nieopłacalne abo.

Abonament byłby z przeniesieniem numeru, nie przedłużeniem umowy.

Xiaomi wprowadziło do nowszych modeli niedawno nowe zabezpieczenie wraz z aktualizacją andka więc odblokowywanie i wgrywanie miuipolska to chyba już przeszłość.

http://android.com.pl/news/61408-global-rom-android-marshmallom-xiaomi-lista-modeli/

Wygląda na to że Xiaomi Mi4c muszę skreślić z racji braku global ROM'u.

Edytowane przez Friendly_HiveMind

Podobno. Najlepiej przejść się do sklepu i sprawdzić a nie podobno bo każdemu co innego odpowiada. I to właśnie P8 lite ma lepsze wymiary. Jest węższy i cieńszy.

Nakładka od Huawei tez jest bardzo przyjemna.

Ten 5x mi chodziło odkupić od kogoś z przedłużenia umowy. Teraz abonament się średnio opłaca.

Dzięki.

Rozumiem że dzięki gwarancji producenta w razie czego mogę się po prostu udać do centrum serwisowego Huawei w Gdyni (jestem z Trójmiasta), i wyegzekwować gwarancje?

Jeżeli tak to o ile mojej mamie nie będzie przeszkadzał ciut większy rozmiar niż do którego jest przyzwyczajona ani nakładka Huawei to wybór jest chyba przesądzony. 

Honor 5x, Asus tylko jeżeli się okaże że mniejszy rozmiar jest dla niej kluczowy.

Jeszcze raz dzięki :).