metan 1 Napisano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Zastosowanie komputera : Gry Maksymalna kwota : 8-9k Kiedy zamierzam kupić komputer? : w najblizszym czasie Których części potrzebuję : pc+ monitor Czy będę podkręcać sprzęt? : tak ale to za rok moze 2 Rozdzielczość mojego monitora i model : - Specjalne wymagania : cisza+ chlod pieca Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : nic Własna propozycja zestawu : http://www.morele.net/inventory/info/A5vWRp/ Co sadzicie o tym sprzecie, pamieci nie sa przeplacone (g skille jakies 100zl tansze bodajze)? Zasilacz spoko czy moze doplacic do be quiet dark pro (wyzsza cena=wyzsza jakosc czy tylko marka?)? No i co do obudowy mam wielki dylemat bo nie wiem czy brac tego fractala czy moze be-quiet-silent-base-800-window-czarno-pomaranczowy-bgw01 nzxt-h440-midi-tower-czarno-czerwony-okno-ca-h442w-m1 phanteks-enthoo-luxe-usb-3-0-czarny-z-oknem-ph-es614l-bk . Jezeli chodzi o ssd wybralem ten ktory wydal mi sdie najlepszy cena/jakosc jak sie myle to mnie poprawcie. Rowniez bije sie z myslami czy warto dorzucic do gtx 980 badz 980Ti jak by nie bylo itak sporo kasy wydam tylko ze glownie raczej bd gral w cs wiec sam nie wiem. Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez metan Cytuj Link to post Share on other sites
sagerek 108 Napisano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) http://www.morele.net/inventory/info/eVnqFO/nie wiem czemu dales samsunga evo to badziew jest. monitor ezio bardzo dobry i 980ti wiec ladnie sie zgra. Asus ma promo jest cashbabk za te plytke oddadza ci 130zl Co do obudowy to juz nie wiem jesli ci sie podoba ta co wybrales to wez ja. Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez sagerek Cytuj Link to post Share on other sites
Zivolt 52 Napisano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Do CS GO dobra byłaby i7 żeby utrzymała stały FPS Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Po pierwsze to zostajemy przy monitorze 144 Hz od BenQ jeżeli mamy tak duży budżet i priorytetem jest CS GO. Po drugie jeżeli zestaw ma być cichy to wyciszona obudowa jest koniecznością- Fractal z propozycji jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Po trzecie jeżeli będziesz grać tylko w CS GO to i 8 GB będzie tutaj aż nadto nie mówiąc o 16. Po czwarte nie wiem do czego potrzebujesz aż 2 TB HDD mając już SSD. Po piąte i7 do CS GO ? Chyba jakiś słaby żart... podkręcone i5 wystarczy. No i po szóste najbardziej ciekawe temat w co zamierzasz grać oprócz CS GO ? 980 Ti do takiej gry to kompletna pomyłka, a 980 jest nieopłacalne. Jeżeli chcesz pograć w coś nowszego w miarę komfortowo to GTX 970 (swoją drogą proponuję jakieś tańsze wydanie niż ten model od MSI - EVGA SSC / Asus Strix / Gainward Phoenix) do CS-a overkill, ale w nowych grach spokojnie pogra się na wysokich detalach. Na koniec - uwagi jak wyżej SSD na Crucial MX200 na kościach MLC oraz MOBO na Asus Z170 Pro Gaming (MSI ba dość ubogą sekcję zasilania jak na tą cenę) i 130 zł zostanie w kieszeni w ramach cashbacku. Resztę pieniędzy nie widzę sensu inwestowania. Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez nos_tro Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Co sadzicie o tym sprzecie, pamieci nie sa przeplacone (g skille jakies 100zl tansze bodajze)? Mocno przepłacone, 8GB RAM do gier na te chwilę CI wystarczy. Zasilacz spoko czy moze doplacic do be quiet dark pro Nie potrzebujesz tutaj 730W, ten Enermax elektrycznie w tym budżecie to nic specjalnego, OEM CWT, kondensatory Capxon, główny japoński, na przetwornicy DC-DC, do tego tylko 3 lata gwarancji. Czyli za te pieniądze nie warto. No i co do obudowy mam wielki dylemat bo nie wiem czy brac tego fractala czy moze Obecnie Fractal R5 za niewiele ponad 400zł wypada bardzo dobrze. Cytuj Link to post Share on other sites
metan 1 Napisano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Napewno zmienie ssd na crucial i te pamiatki na g skill (200zl roznicy a pamieci jak pamieci, mam racje?). Wezme 16GB bo przy budzecie 9k nie warto na tym oszczedzac, moze teraz 8GB starczy a moze za rok juz nie a nie zamierzam przez 2 lata nic upgradowac, to samo tyczy sie dysku lepiej miec 2TB niz 1 z taka roznica w cenie. MSi rowniez ma promocje ze zwrotem kasy. W jakie gry bd gral oprocz cs go? wszystko co dobre i w co nie moglem grac na moim drewnie czyli napewno gta 5, nowy nfs, far cry 3 i nowsze, crysisy, nowy wiedzmin itd. Zivolt na tym i5 wyciagne srednio 300fps wiecej mi do szczescia nie trzeba, i7 przydalby mi sie jakbym streamowal. Widze ze duzo piszecie kup to albo tamto bo jest troche taniej. Przy tym budzecie patrze co jest lepsze jak moge dopalcic 100zl do jakosci to doplace ;p 3ndurek w takim razie jaki zasilacz proponujesz? Chce 700W + bo moze bd chcial keidys sli kto wie a zapas mocy zawsze sie przyda (mniejsze obciazenie=ciszej czy nie), roznica ceny miedzy 530W to jakies 70zl to nie bede oszczedal. Btw wybralem tego enermaxa bo bodajze blackwhite lub Dawidn20 ktorych ogladam na yt go polecal. Monitor rzecz jasna zostaje benq tak jak nos_tro pisal. Co do obudowy licze ze ktos z forum jakas z nich posiada i mnie do niej przekona, wiem ze fractal to jest wzor obudowy ale design tych 3 kusi. Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez metan Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Chce 700W + bo moze bd chcial keidys sli kto wie Nie ma to sensu, pod FHD 144HZ jedno topowe GPU wystarczy. (mniejsze obciazenie=ciszej czy nie Ma być cicho to idziesz w PSU z półpasywnym układem pracy wentylatora np. Corsair RM750I za 500zł i przy zestaw z OC CPU i GTX980TI zestaw pobierze w granicach 400W. Lepszy eletrycznie G2 SUPERNOVA 750w granicach 500zł jest jeszcze sens ją brać. SF Leadex Patinum 750W jeszcze lepszy elektrycznie, bardzo dobry wentylator z niskim rpm za 650zł. 16GB RAM szybkiej pamięci dostaniesz za 380zł chociażby http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=68897 H440 to stosunkowo ciepła obudowa, Enthoo Luxe zaś swoje już kosztuje, także już sam musisz decydować wyciszona czy bardziej przewiewna. Cytuj Link to post Share on other sites
metju 11 Napisano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 zamiast monitora od BenQ weź ASUS-a VG248QE ma lepsze kolory. Cytuj Link to post Share on other sites
Tankersss 398 Napisano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Zarówno Blackwhite jak i Dawidn20 nie mają za dobrej renomy (przynajmniej Dawid napewno nie ma bo popełnia liczne błędy i uważa się za profesjonalistę jak z nim rozmawiałem jakoś w lutym), więc tutaj odradzałbym się słuchanie ich. Z polskich kanałów to MoreleTV jak ichniejszy prezenter pokazuje produkty itp. Jakoś innego dobrego kanału w polsce nie widziałem, z anglojęzycznych to LinusTechTips, Awsomesaucenetwork, Tek Syndicate i Paul's Hardware co mogę polecić. W głównej mierze wszyscy współpracują ze sobą na różnych imprezach pokroju CEBIT, ale każdy filmiki robi trochę inaczej i co innego na kanał wrzuca. Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 zamiast monitora od BenQ weź ASUS-a VG248QE ma lepsze kolory. Przy matrycy TN ciężko mówić o lepszych kolorach Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Po pierwsze zacznijmy od tego, czy musisz / chcesz wykorzystać cały budżet ? 1 x MSI Z170 Krait Gaming /intel Z170, DDR4, LGA1151/ 1 x iiyama GB2488HSU-B2 (1ms, DP/HDMI/DVI, USB, głośniki, pivot, 144Hz) 1 x Intel Core i7-6700K /4.0GHz, 8MB, LGA 1151, BOX/ 1 x bequiet! Dark Rock 3 1 x Corsair 16GB (2x8GB) 3000MHz CL15 Vengeance LPX 1 x Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda 1 x Crucial MX200 250GB (555/500MB/s) 1 x Sapphire Radeon R9 390 Nitro OC 8GB DDR5 512bit (1010/6000) 1 x Fractal Design Define R5 (Black Pearl) 1 x Corsair RM 650X 650W 80+ Gold 135mm modular 7013 zł + Kod na darmowe złożenie i wysyłkę w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa 6700K pod OC - ewentualny stream. Jeżeli nie, to zmień na start na Intel Core i5-6600K Monitor z FreeSync - 144 Hz / Pivot - stąd R9 390 od AMD. 16 GB DDR4 - nie wiem czy aż tyle będzie Ci potrzebne. Cytuj Link to post Share on other sites
metju 11 Napisano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Matryca powiadasz, ja gram w csa i widzę różnicę, Ty nie grasz i sugerujesz się testami i innymi pierdółkami. ASUS zjada w csie przereklamowanego BenQ. Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Matryca powiadasz, ja gram w csa i widzę różnicę, Ty nie grasz i sugerujesz się testami i innymi pierdółkami. Czy powinienem czuć się śledzony ? Skąd wiesz, że nie gram, bo akurat gram. Monitora 144 Hz akurat nie mam, ale skoro stwierdzasz, że Asus zjada BenQ to przedstaw jakieś rzetelne źródło tej tezy. Cytuj Link to post Share on other sites
metju 11 Napisano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Grałem na jednym i drugim, wystarczy? Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Grałem na jednym i drugim, wystarczy? Nie wystarczy, bo to jedynie Twój punkt spojrzenia. Nie podałeś żadnej metodologii porównania i kto wie czy w ogóle pokusiłeś się o dostosowanie ustawień obrazu, a nie jechałeś tylko na automatycznych ustawieniach. Cytuj Link to post Share on other sites
metan 1 Napisano 6 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 wlasnie te 2 monitory to najbardzije popularne 144Hz, ze streamerow wiekszosc je ma co do jakosci obrazu na reddicie gosc pisal ze mial obydwa i benq ma sporo lepsza jakosc a znowu na innych forach ze asus lepszy. Szkoda ze design benq jest taki mierny te guziki odstajace z prawej strony. Co do do tych kolorow... zdziwicie sie ale mam monitor crt ok 15 letni i czy odczuje duza roznice w jakosci obrazu? w sensie czy kluje w oczy strasznie ta TNka czy nie jest tak zle. Jeszcze okazala sie ze "wneka" u mnie w biurku na obudowe ma 22cm a fractal i bequiet maja 23 szerokosci. Ojciec stolarz cos wymysli ;] Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Czyli opcję R9 390 + szkiełko z FreeSync odrzucasz ? Cytuj Link to post Share on other sites
metan 1 Napisano 6 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 sorry ale od premiery w prawdzie pradozernego gf 6800Gt bodajze (starsi pamietaja) zostalem oficjalnym fanbojem nvidii (6600gt to b yl hit), Ati bylo lepsze do czasow radeona 9800pro sam mialem 9600pro dawne dzieje ;] To samo tyczy sie intela i amd, mialem amd athlon xp 2000+, pozniej jakiegos athlona 64 wtedy tez amd bylo lepsze a od premiery core2duo intel gora. Co do tych kolorow rzuca sie w oczy roznica miedzy crt a matryca tn? bo wiecie 144Hz fajna sprawa ale jak ma byc obraz jak obrzygany to lipa. Cytuj Link to post Share on other sites
JJayPolak 25 Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Ekran Tn może nie ma najlepszych kolorów, ale spokojnie da się wytrzymać, a w szczególności jak się przyzwyczaić. Dodam, że sam mam monitor IPS, ale u kolegi na TN mogę spokojnie grać i wytrzymuje. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts