nicor999 0 Napisano 31 Marca 2016 Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Cześć, W związku z tym, że nie jestem sieciowcem zwracam się do Was z zapytaniem. Potrzebuje w małej firmie (dostęp dla trzech osób) postawić serwer. Do tej pory korzystaliśmy z Dropboxa, ale ze względu na to, że przy zwiększeniu pojemności życzą sobie opłate wolałbym zapłacić jednorazowo za sprzęt niż w abonamencie. Jakie są oczekiwania itp: Serwer znajdowałby się w biurze z podłączeniem do internetu i sieci lokalnej. Ma obsługiwać tylko dokumenty firmowe i przechowywać dane. Dostęp do plików musi być możliwy przez eksplorator windowsa i z dowolnego miejsca (biuro, dom itp.), bez konieczności logowania się za każdym razem. Musi być możliwość pracowania na jednym pliku jednocześnie przez 3 osoby. Najlepiej jakby była jeszcze informacja, że ktoś pracuje na danym pliku. Dodatkowo musi być tworzona kopia zapasowa wszystkich plików na drugim dysku. Pojemność jednego dysku 500GB (na razie wystarczy ale może być 1TB) Wiem, że coś takiego oferuje dropbox, może google drive (nie sprawdzałem). Zastanawiam się czy da rade to zrobić na jakimś serwerze. Proszę o podanie jakiegoś sensownego rozwiązania (NAS???) i mniej więcej kosztów z jakimi trzeba się liczyć. Z konfiguracją powinienem sobie poradzić. Z góry dziękuje za sugestie, opinie itp. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 31 Marca 2016 Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Generalnie takie funkcjonalności o jakich piszesz to ma dowolny NAS. NAS-a kupujesz bez dysku i montujesz jaki trzeba a najlepiej dwa w mirroringu (co nie zwalnia od konieczności robienia backupów). Jaki konkretny NAS wybrać to musiałbyś coś więcej napisać, choćby budżet. W tej chwili dostępne są już nawet NASy z Windows Server jak seria WSS Thecusa. Jest jedno małe ale w Twoich wymaganiach - dostęp zdalny z eksploratora Windows. To już nie kwestia NAs-a tylko albo przekierowania portów - niebezpieczne jest przesyłanie danych bez szyfracji albo stworzenie sieci VPN. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
nicor999 0 Napisano 1 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Generalnie takie funkcjonalności o jakich piszesz to ma dowolny NAS. NAS-a kupujesz bez dysku i montujesz jaki trzeba a najlepiej dwa w mirroringu (co nie zwalnia od konieczności robienia backupów). Jaki konkretny NAS wybrać to musiałbyś coś więcej napisać, choćby budżet. W tej chwili dostępne są już nawet NASy z Windows Server jak seria WSS Thecusa. Jest jedno małe ale w Twoich wymaganiach - dostęp zdalny z eksploratora Windows. To już nie kwestia NAs-a tylko albo przekierowania portów - niebezpieczne jest przesyłanie danych bez szyfracji albo stworzenie sieci VPN. Dzięki za odpowiedź. Uzupełniając informacje podaję: Budżet załóżmy 1000 zł max 1500 zł netto Co do przesyłu danych dobrze by było to zrobić tak jak działa np. dropbox. Dodaje on dodatkowy folder do exploatora windowsa i dostęp jest z dowolnego miejsca jak się ma połączenie z jakąkolwiek siecią. Z tym, że pliki przechowywane są u nich na serwerze. Nam chodzi o stworzenie lokalnego serwera w siedzibie firmy gdzie jest stworzona sieć lokalna i dostęp do internetu tak żeby można było pracować zdalnie na plikach znajdujących się na tym serwerze. Jak mają być przesyłane dane na ten serwer to nie mam pojęcia. Tak jak wspominałem zależy nam na takiej funkcjonalności jaką daje Dropbox. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Nie wiem czy jakiś NAS ma taki plugin o którym wspominasz, dostęp chmurowy da się zrobić w oparciu o WebDAV i wtedy teoretycznie taki udostępniony folder da się zamapować. Musiałbym potestować takie rozwiązanie. Producenci NAS-ów udostępniają generalnie rozwiązania chmurowe, niestety nie w takiej formie jakbyś to chciał widzieć, dostęp jest najczęściej przez przeglądarkę internetową i dedykowaną apkę. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
nicor999 0 Napisano 1 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Może być dedykowana apka. Dropbox też trzea zainstalować ale dodaje on folder o nazwie Dropbox do exploatora windows. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Apki są na telefony, nie na kompy. Tu masz przykład jak skonfigurować WebDAV: http://www.student.put.poznan.pl/files/WebDAV_Win7_tutorial2.pdfIMO dla Ciebie najlepsze rozwiązanie. Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez cooger 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysztof 1392 Napisano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Możesz zainstalować na NAS'ie usługę ownCloud i później używać ownCloud client pod odpowiednią platformę(Windows, Linux, OSX). Kluczowe dla Ciebie funkcjonalności: - Browse files and folders in the native Finder or Explorer - Automatically sync your latest files and folders across PCs - Sync and share your latest files and folders with other users and groups - Selectively sync additional folders from anywhere on your PC Chociaż moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest VPN(choćby pptp) + np zamapowanie dysku sieciowego lub wtedy dostęp przez ownCloud. Do samego serwera polecam dyski WD RED w konfiguracji minimum RAID1 + backup. Osobiście komercyjnie korzystam z Synology, prywatnie: openmediavault na składaku. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
nicor999 0 Napisano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzięki za informacje. Tutaj zależy mi na łatwej konfiguracji tego i bezproblemowego użytkowania. Chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby zmapowanie dysku. O ile ja sobie poradzę jak będą problemy to niestety dwóch pozostałych użytkowników może mieć problem. Zastanawiałem się nad QNAP z serii TS 251 lub TS 451. Jakieś opinie? Lub proszę o propozycję konkretnych modeli. Załóżmy 1000zł za NAS plus do tego cena dwóch dysków (ca. 1TB na każdy) Na kompach mamy systemy: Win 7 oraz 8.1 Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez nicor999 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Musiałbyś podać co jest dla Ciebie istotne, nie ma NAS-a dobrego we wszystkim. Cytuj Link to post Share on other sites
nicor999 0 Napisano 5 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Tak jak napisałem, Najważniejsze jest możliwość wykorzystania jako Dropbox. Z tego co czytam na stronie QNAP to da sie to zrobić na TS-251 i taką informacje potwierdził mi X-Kom. Chyba zdecyduje się na takie rozwiązanie. https://www.qnap.com/i/pl/product/model.php?II=142 Z opcją QSync https://www.qnap.com/i/pl/tutorial/con_show.php?op=showone&cid=62 Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysztof 1392 Napisano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Ten QNAP też powinien się nadać. Powiedzmy sobie szczerze: nie szukasz wysokowydajnego środowiska dla vm'ek tylko prostego serwera plików dla kilku użytkowników więc nie potrzebujesz funkcjonalności typu agregacja łącz 2x1Gbps. Czy QNAP czy Synology czy tańszy Thecus do takich zastosowań nada się tak samo dobrze. Bardziej zadbałbym tutaj o dyski + backup danych bo pamiętaj RAID to nie backup. Backup idealnie było by robić do innej geolokalizacji. Z systemami na końcówkach nie będzie najmniejszego problemu. Zdecydowanie o co warto zadbać to UPS do serwera. Systemowi plików ext4 nie służą nagłe utraty zasilania :-) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
nicor999 0 Napisano 5 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 No właśnie tutaj zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem: 1. Serwer NAS z dwoma dyskami po 1TB WD serii RED 2. Jakiś UPS do niego - pytanie jaki 3. Do tego podłączany dysk zewnętrzny przez USB 3.0 jako backup. I tak jak napisałeś, ma to służyć tylko 3 użytkownikom do dostępu do wspólnych plików. Pozostałem opcje jakie ten serwer oferuje nie będą używane. Cytuj Link to post Share on other sites
Krzysztof 1392 Napisano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) 1. Potwierdzam, najlepiej kup z 2 różnych sklepów w odstępie czasu(coby uniknąć potencjalnie wadliwej serii)\ 2. Najtańszy sensowny, sprawdzają mi się: Fideltronik LUPUS 500 3. Ze stajni WD Zauważ, że NAS jest podłączany przez zasilacz, a wiec przyda się: http://cdn.x-kom.pl/i/setup/images/prod/big/product-large,,pr_2013_1_8_15_22_53_195.png Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez Krzysztof 1 Cytuj Link to post Share on other sites
nicor999 0 Napisano 5 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, sugestie i opinie. Zrobię taki zestaw i jak będę miał jeszcze jakieś pytania to nie omieszkam się ich zadać Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 RAID to nie backup. Przynajmniej ktoś to rozumie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts