adamfire95 0 Napisano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 http://allegro.pl/mata-bitumiczna-wyglu ... 85611.html będzie dobra do wygłuszenia komputera? Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Cienka jak du*a węża, rewelacji się nie spodziewaj. Cytuj Link to post Share on other sites
Wulfisko 24 Napisano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Droga... taką samą możesz kupić za 4,40 ( http://allegro.pl/app-boll-maty-wyglusz ... 62551.html ). Zależy też do czego jest Ci ona potrzebna i jakie dźwięki chcesz wygłuszyć. Jeżeli robisz bitumenboxy to będzie w sam raz. Jeżeli chcesz usunąć wszelkie wibracje, niskie tony dźwięków z niej się wydobywające i ogólnie usztywnić obudowę i zwiększyć jej wagę to są super. Mam oklejoną nimi swoją obudowę i swoje zadanie spełniają wyśmienicie. Nie spodziewaj się jednak, że dzięki nim wygłuszysz wentylatory. Cytuj Link to post Share on other sites
Zen... 2 Napisano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 najlepsze uciszenie sprzętu to przejście na pasywa ,jak nie masz jakiego pro sprzętu. Radiatory na CPU i GPU to nie problem...do tego jakieś ze dwa wentyle 120mm lub większe ,zależy jaką masz bude i masz cicho. Ja pomimo faktu ,że mam w budzie pięć wentyli ,z czego cztery 120m i ostatnio doszedł jeden 200mm to jest cicho ,oczywiście przy wykorzystaniu kontrolera ,a gdy coś pobiera to przechodzi na pasywa i jest cicho. Nie wiem po co te maty ,rozwiązania są pochowane w programach. Np. takie EPU od asusa przechodzi w tryb pasywny ,gdy odpalisz tryb "ECO" i wszystko przechodzi na pasywa czyli gpu i cpu i jest cicho... Cytuj Link to post Share on other sites
Wulfisko 24 Napisano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Maty baaardzo usztywniają konstrukcję obudowy i praktycznie wyeliminowują drgania wywołane przez HDD, słabe dopasowanie blach czy kiepskie wentylatory. Do tego u mnie np wyłożenie matami CMa spowodowało, że temperatury podzespołów spadły średnio o 2stopnie (pozatykanie otworów w bokach jak i połowy meshy poprawiło cyrkulację powietrza). Do tego sam cooler z heat-pipkami na procesorze też wydaje dźwięk. Nawet w pasywie. Nie wspomnę już o często buczących zasilaczach. Maty eliminują te dźwięki, a koszt wyłożenia to 20zł + robocizna, więc to nie są jakieś koszta z kosmosu. Cytuj Link to post Share on other sites
Zen... 2 Napisano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Coooler pomimo faktu ,że posiada wentyl to kiedy jest on podpięty pod PWM to się całkowicie nie wyłączy ,tak samo PSU ,ale jak posiada on wentyl 120 lub 140mm to przy normalnej pracy jest niesłyszalny Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts