Skocz do zawartości

High End?, Komputer do 6500zł, z poślizgiem.

Recommended Posts

Witam.

Według mnie to jest najlepsze forum do ów spraw związanych z komp.

Dręczy mnie jedno pytanie.. jaki wybrać Komputer do 6500zł?

Pierwsze co pomyślałem to może SLI?, bądź CF?

Jedyne co dobre mi przychodzi do głowy to 2-way SLI z GTX570, Quad SLI z GTX460,

bądź CF z 6970.Nie wiem które będzie odpowiednie, chyba GTX570?

Druga myśl to wybór Prosesora, ponieważ Komputer będzie głównie do gier.

Myślałem nad i5 760, albo Sandy Bridge?.To wiele zmienia, bo Sandy Bridge obsługuje min. Quad Channel, Płyta Główna jest Inna, tańsza i Architektura procesora.. ale bardziej jestem nastawiony na SB

Chciałbym mieć SLI, by komputer byłby bardziej wartościowy pod przyszłość, by potem nie zbierać na nową kartę, bo kupiłbym 2 teraz.

Zasilacz 850W to uciągnie?, chyba tak.

Dysk - Samsung F3

Obudowa - Cooler Master HAF X 922

Napęd - LG HDDVD BULK OEM za 80zł

Chłodzenie na Procesor - Antec Noctua

Pamięci - Corsair Dominator 2x3 GB 1600MHz CL9

To co u górze to mam, tylko co do reszty to nie wiem..

Dziękuje za pomoc...

Nie wiem co Ci inni polecają na temat kart graficznych ale ja bym się z dala trzymał od SLI z GTX 570 powodem będzie hałas jaki będą generować oraz temperatury, jedynym słusznym wyborem jest SLI z GTX 460/470 OC/SOC od Gigabyte . Ja jestem innego zdania lepiej kupić 1 a porządną kartę .

Co do procesorów ja bym zaczekał na premierę nowych procesorów i obejrzenie testów czy warto je kupić, (według mnie procesory będą bardzo dobre co mówią testy na zagranicznych forach)a jeżeli będziesz uważał ze nie powalają zawsze możesz kupić 1156 ,który będzie dużo tańszy .

Zasilacz wystarczy coś z przedziału 600-700W jedynym słusznym wyborem jest Seasonic X-650 bądź X-750 oraz Enermaxy ale tu już musisz się liczyć z wyższymi kosztami.

Wszyscy polecają Ci samsunga F3 , ja wybrałem inny dysk WD Caviar

Black ,który nie ustępuję w wydajności temu samsungowi , wywyższa się lepszą kulturą pracy (nie wpada wibracja tak jak samsung).

Przy takiej gotówce również dobrym wyborem będzie dysk SSD , ja polecam OCZ Vertex 2 60GB ( jeżeli masz kupić taki dysk to nie ma sensu brać większego bądź mniejszego) taka pojemność wystarczy Ci na system oraz ważniejsze programy typu AV.

Ramy możesz wziąć tańsze jakieś G.Skille lub inne.

Mam nadzieję że pomogłem , ale poczekaj na wypowiedzi innych uzytkowników .

1 porządna Karta to GTX580, która starczy mi na 3-4 lata, SPOKOJNIE!.

SLI z GTX470 SOC, o tym zapomniałem, karty bosko się kręcą.. to by mi się przydało..

np. 3-way SLI z GTX470 SOC i resztą zestawu to 6759zł :), ale odmówię sobie tych "droższych rzeczy" i wezmę np. G.Skill, on jest tańszy o 200zł, tańszą obudowę i już mam z 6300zł.

Co o tym myślicie?

Głownie do gier,więc ja nie widzę sensu pakować się w aż tak wydajne karty... Ja kupuję tą kartę ze względów pracy w programach potrzebnych mi na studiach i nie ukrywam że również będę pogrywał w nowe tytuły :)

Na co Ci 3-way?!!!!! Już 2 karty są na przerost dokładając 3 nie zauważysz różnicy , jedynie ilość klatek we frapsie. Kup 2x GTX 460 Oc od Gigabyte będzie cicho i wydajnie a temperatury będą niskie lub jeden GTX 570

Jedną z tańszych obudów ,które mogę Ci polecić to CM 690II Adv. lub Lancool K62, HAF 912 plus, 922.

Zasilacz godny polecenia to Seasonic bardzo dobra firma.

Podaj mi mobo ,które wybrałeś i inne komponenty. Może wymyślimy coś lepszego.

Ja bym kupił 1 gtx 580, sam z niego zadowolony jestem, karta spokojnie na 2 lata starczy przy normalnym graniu, a za ten czas coś nowego zdaży wyjść i można wymienić. SLI dobre, ale weźmy pod uwagę to, że karty nigdy nie będą się skalować w 100% i nie wszystkie gry potrafią z tego korzystać tak jak powinno to działać w teorii.

(...) Druga myśl to wybór Prosesora (...)

Nawet papież piszę się z małej, ale widzę dla Kolegi komputery to świętość :)

4xSLI na i5 760 to jakieś nieporozumienie, musiałbyś mieć i7 z serii 9xx!! 1156 nie obsługuje pełnego SLI/CF!

Rzeczywiście spokojnie wystarczy Ci 2x460 ewentualnie 2x470.

Obecne karty bardzo dobrze się skalują to nie czasy starych kart gdzie były same problemy z SLI/CF.

Carroarmato zgodzę się z tobą na temat GTX 580 wystarczy na kilka lat, ale jest sens? Wyjdą nowe karty w nowej technologi i o lepszej wydajności , to nie te czasy gdy komputer się kupuję na lata .

Ja nie widzę sensu ładować się w aż tak wydajne karty jeżeli się nie wykorzysta jej w pełni możliwości. A zabawa w funmarki nie jest dla mnie(jak i w większości z nas, powodem jest brak gotówki na tak drogą zabawe) nie rajcuje mnie te kilka pkt. więcej.

(Carroarmato)

Na twoim miejscu kręcił bym tego procka , bo leciutko ogranicza kartę najlepiej zdjąć zabezpieczenie z karty za pomocą programu to wtedy pokaże swoje możliwości jeszcze lepiej.

Będę coś myślał o oc tak do poziomu 3,6-3,8 ,ale na razie chcę potestować kompa troche, bo dopiero co się upoeałem z zepsutym zasilaczem i działa jak powinien od początku... Mam pytanko, czy da się zapisać profil z oc genie do biosu, odpalic go bez oc genie i poustawiać ręcznie by wszystko bylo stabilne? OC genie ustala za wysoko napiecia procesora, vtt szczególnie z czego pamiętam.

Sorry że napisałem procesor z dużej,pomyłka ;p.

Chodzi mi o to że, jak wezmę SLI 2-way GTX470 SOC to napewno będzie to wydajne na 3-4 lata.

Dlaczego nie GTX580? po 1 dużo kosztuje sama karta, (2000zł), a GTX470 1100zł.. to jest już porządna różnica.Gdy wezmę SLI z 470 dużo lepiej przegoni GTX580 nawet 5970!! (460 już spokojnie daje radę).

Napewno 580tka stanieje.. ale za nim to się stanie.. miją z 2 lata.. a cena spadnie to max 1750zł.

GTX580 jest w miarę głośny, trochę prądu pobiera i się nagrzewa.470 nagrzewa się do max 60 st. i jest bardzo bardzo CICHA!, na czym mi bardzo zależy.Potem dokupiło by się jeszcze jedną i wydajność starczy na kolejne 2 lata.

Pojawia się kolejne pytanie... SLI z 570.Które jest bardziej opłacalne?

Płyte główną to mam 2 pewne odp.

SB - http://www.ddr2.pl/Asus_P8P67_EVO_1155_ATX-452.html

i5 - Asus P7P55D Premium ale tu tylko 2-way SLI

Ale do Sandy Bridge to przekonają testy ;].i7 nie biorę, nie opłaca się.. a SB jest przyszłościowe i z nim jest tańszy zestaw.. chyba to wezmę.

Mi chodzi tylko i wyłącznie o wydajność.Nie interesuje mnie: "buahahahh 9600GT ja mam 2 GTX470

w SLI żal mi cie".Przyjemna, wydajna gra i praca, o to mi chodzi.

a masz monitor 2500x1600 lub 4800x1200ze potrzebujesz sli z 570tek - nigdy za zycia tych kart (jakies3lata) tego nie wykozystasz

zrob cf z hd6870 lub kup gtx580 i accelero plus

- nie planuj wiecej niz potrzeba na dzis i juro bo sie przejedziesz na planowaniu

GTx580 nie grzeje się tak jak 480tka, u mnie w HAF CM budzie w idle ma 36 stopni, a w grach około 70 maksymalnie, rekord padł gdy pomęczyłem kartę furmarkiem w trybie stabilności z 15 minut i było 85 stopni, temperatura stanęła i nic już nie rosło. Nie ma co rozsiewać plotek, że seria 5 jest gorąca, idealnie nie jest, ale w starym kompie radek 5850 ma średnio 10 stopni więcej od gtx580.

SLI z GTX 460 wystarczy na długo więc nie wiem na czym polega twój problem ... Procesor możesz poczekać na SB ,ale nie musisz bo podkręcony i5 760 na 3,8-4 GHz wystarczy także na długo . Zrób tak jak lopez napisał .

Jak możesz podaj nam swój kompletny zestaw ,bo trochę mnie dziwi aż tak duża cena bez monitora...

Kupuję:

Procesor: Intel Sandy Bridge i7 S1155 3,4 GHz (3,8 GHz) (950zł) - linku nie ma

Płyta Gł.: Asus P8P67 EVO 1155 ATX (730zł) - http://www.ddr2.pl/Asus_P8P67_EVO_1155_ATX-452.html

bądź Asus Maximus Extreme IV (ceny nie znam) - linku nie ma

Karta Graficzna:

GTX 470 Gigabyte 1280MB 2xDVI&mHDMI (PCI-E) SuperOC (1169zł)

GTX 470 Gigabyte 1280MB 2xDVI&mHDMI (PCI-E) SuperOC (1169zł) http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... perOC.html

Pamięci: 2xOCZ DDR3 2x 2GB 1600MHz CL7 Platinum Low Voltage (2x369zł) -http://www.komputronik.pl/index.php/product/111746/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/OCZ_DDR3_2x_2GB_1600MHz_CL7_Platinum_Low_Voltage_Core_i5.html

Dysk Twardy: WD Caviar Black 640GB WD6402AAEX 64MB cache SATA-III (269zł) - http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... A_III.html

Napęd: Asus DVD+/-RW DRW-24B1LT LightScribe box white+black (Serial ATA) (120zł) -

http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... _ATA_.html

Zasilacz: Corsair CMPSU-750HXEU - 750W (569zł) - http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... _750W.html

Obudowa: CoolerMaster HAF X RC-942-KKN1 Black (739zł) -

http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... lacza.html

Chłodzenie na Procesor: CM V8 (229zł) - http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... er_V8.html

Chłodzenie na pamięci Kingston KHX-Fan (110zł) - http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... X_Fan.html

Razem 5855zł

Pozostaje ok.700zł na Płytę główną.

Mam nadzieję.. że Asus Maximus Extreme IV, nie będzie droższa niż 1300zł ;>

Co o tym zestawie sądzicie?

Jeśli chcesz mieć naprawdę high-end'ową maszynę do gier, to nie baw się, w mobo za 1000zł tylko połącz 2xGTX580 w SLI, do tego Arctic Cooling Accelero Extreme plus >> http://www.cooling.pl/arctic-cooling-ac ... ory=103_96 <<

Chłodzenie na procesor też słabe wziąłeś kup Noctua NH-D14 >> http://www.cooling.pl/noctua-nhd14,prod ... 103_78_211 <<. Proca ogonisz na jakieś 4.5GHz karty na 900MHz, albo więcej jak się uda i masz kompa nie z tej ziemi. :D:P Możesz grać nawet w 2560x1600.

Problem w tym, że ja mam 19".. ale w każdej chwili mogę pójść do pokoju i podłączyć pod 42" (bardzo często tak będe robił).Ale niedługo będe miał nowy monitor (27"?)

PS.Dosyć że jeszcze przy SLI z GTX580 będzie to pobierać prądu za cholerę, to mówisz mi żebym się nie męczył z jakimś mobo za 1200zł.Akurat takie do podkręcanie jest odpowiednie, z tego co czytałem.Pozatym testy powiedzą o wszystkim.

Lopez2 chce niech tak robi złożył zestaw za taką kwotę gdzię komputer dobrze złożony po lekkim OC (za 3-4 tyś zł) będzie szybszy niż jego.

Wytłumacz mi dlaczego bierzesz SB i7 na 1155? Z tego co się orientowałem i5 2500 ma domyślne taktowanie 3,3 GHz a i7 2600 3,4 GHz nie widzę sensu przepłacać ponad 400zł za kilka MHz więcej ,które sam możesz zyskać a kasę masz w kieszeni. 8GB ram to jakaś pomyłka tym bardziej że uzywasz go do gier.... Chłodzenie na ramy? Wytłumacz mi po co?! Aż tak się nie grzeją.

Obudowa także high-end'owa . Za takie pieniądze szukał bym coś on Lian-Li , a najlepszym wyborem będzie CM 690 II ADv bądz Lancool K62.

Pisałem Ci wcześniej na co CI 2x GTX 470 w wersji SOC? Wystarczy CI SLI z GTX 460 OC .

Co do zasilacza mówiłem Ci coś dlaczego się uparłeś na taką budę jak kaskę możesz przeznaczyć na lepszy zasilacz.

Powiem Ci jeszcze wydajnością ten twój zestaw nie powala.

Edit.

Na co Ci takie mobo? Nie jesteś jakims tak entuzjastą to chce z pc'ta 7 poty wyciągnąć. Wystarczy ten Asus co podałes P7P67 Evo. Do OC wystarczy Ci w zupełności chyba że chcesz zapłacić za Logo ROG i mieć respekt w piaskownicy :D