Skocz do zawartości

Problem z OC gtx 980 ti

Recommended Posts

Daj na ustawienia standardowe puść bechmarkt i w gpuz zobacz jakie zegary aktualne są: )

Nie 1200 Max więcej nie idzie zresztą jak ustawie i tak daje 1200

Standardowym softem od Asusa nie umiałem nic zmienić cokolwiek zmieniłem i tak nic sobie z tego nie robił nawet wentylatorów z trybu pasywnego nie można było wyłączyć nim. A chipa w płycie głównej mi grzeje karta to pasywny nie dla mnie. Afterbruner jest niezawodny.

Nie voltage tylko plus 50 mogę dac napięcie maxymalne mam 1.2000V a do mojego OC i tak wystarczy jak +11 dam. Moją kartę podkrecam od wczoraj i z wyniku jestem zadowolony mógł by być więcej ale temperatury za wysokie.

Teraz prawie 1500Mhz z core voltage +50 ,core clock 251 tyle ze zaraz powolutko zrzuca do 1460. Na karcie schabowe można piec:) no i zawiesił się brakuje trochę tych pare voltow może jak zwoduje to spróbuję wgrać bios z wersji OC.

Edytowane przez 1986Mati1986

Szczerze to nie mam juz sił w to bawic, Ty masz asic 80.7 % to w bardzo duzo, u mnie pokazuje 74,4% 

Masz ustawione wentylatory na 80% przeciez to wyje jak suszarka, max 50%, ja mam na auto i dochodzi do 40-50%

Masz dobry wynik w fire strike jaka masz specyfikacje calego zestawu?

Ja mam niecałe 15000  przy procku i5 4670k

Wgrywałes jakis bios?

Przy Twoich ustawieniach o dziwo przeszedl mi test Fire Stike ale mam o 300pkt mniej niz na swoich niby gorszych ustawieniach.

Mi pokazuje przez moment 1415mhz po czym schodzi do 1402  a wentyle mam na auto bo dawac na 80% to jakas masakra :)

Nie testowalem jeszcze w grach

Ustawiłem v +50, core clock +240 , memory +94 i zawieszka w Fire Strike

A mój zastaw:

i7 6700k 4.7Ghz

16GB G.skill 3200mhz

Asus ROG Maximus VIII Hero

Asus 980 TI

Czytałem na angielskim forum ze po zmianie biosa na odblokowane napięcie za dużo i tak nie daje.

Mnie jak karta się nagrzewa to również i do 1400-1430 spada trzeba było by bost zablokować biosem ale to nie opłacalne jest dla paru mhz większy pobór prądu.

Mi zawiesza się fire strike przy +220 ale to już brakuje voltage i temperatury karty.

Jakie masz temperatur Max na karcie?

Karta od 60paru stopni zrzuca zegary i napięcie. Włącz na czas testu wentylatory na Max w obudowie i karcie zatyczki do usz i przetestuj. Procek jednak masz dość taki grzejacy się na pewno podwyższa ci temperatury w budzie. Ale 1400 to i tak dobry wynik z zmodowanym biosem ludzie robią około 1520 przy wentylatorach na 80-100% więc albo wydajność albo cisza względna przy tej karcie.

Widzisz Ty masz wypasiony sprzet i dlatego tak wysoki wynik w fire strike, duzo nadrabiasz w tesie physics scor, ja tam mam jakies 8700pkt a Ty pewnie sporo ponad 13000pkt.

Ja mam i5 4670k i pamieci ddr3 1600 i dlatego taki niski wynik physics score.

Procek wcale sie tak nie grzeje, nigdy nie mialem 70stopni, przewaznie skacze w granicach 60-65. Chlodzenie sam zmienialem na lepsze i wymianilem paste. 

Moje wyniki w Fire Strike to 14700-14950pkt, nie wiem czym to uzaleznione ale tak to wyglada

Tez jestem zdania ze lepiej miec cisze niz kilka procent wiecej, ktorych i tak grajac nie zauwazysz

Zrobiłem mały test dałem wentylatory na karcie graficznej na 100% przy ustawieniu +220 na gpu i +94 pamiec i tak

test przeszedl, temp gpu max 62stopnie a wynik w Fire Strike t zaledwie 15064pkt wiec znikoma roznica. 

Nie wiem jak w grach mozliwe ze system wywalil by stery, bardzo mozliwe.

wychodzi ze w moimk przypadku krecenie karty juz nic nie daje bo ogranicza mnie procesor i pamieci.

Zapomnialem doda ze procek chodzi na 4,4

Edytowane przez Timo devil

A później zobaczę jaki mam wynik w psichic score ale na pewno trochę punktów jest ram też daje swoje.

W twoim przypadku wymienił bym ram na 2400 to przy małym nakładzie pieniędzy można uzyskać 10% więcej klatek.

Jak niskie temperatury na CPU a wersja K to i go kręcić masz wersję niby z lepszą pasta a kręcą się procesory dobrze sam miałem i7 4790k i stałych 4.6ghz miałem a chłodzenia cpu są przewarznie ciche.

Ja dopiero będę ustawiła optymalną wydajność do ciszy ale to jak przyjdzie wentylator 200mm. Narazie testy były ustawiane Max wentylatorach w budzie i karcie.

Temperatury lepsze jak moje ale ja mam z przodu i u góry chłodnice do chłodzenia wodnego i nie ma takiego przewiewu.

No twój wynik tak nie odbiega od mojego już więc to już tylko różnica w CPU i pamięci.

W testach w 2 przypadkach procesor się nudzi w tych testach powinieneś mieć podobny wynik w graphics score 20 417 punktów mam.

Edytowane przez 1986Mati1986

http://www.3dmark.com/3dm/11442145

to jest moj wynik przy zegarach 1179/1800

wydaje mi sie ze i tak bardzo dobrze :)

system stabilny wszystko gra

Tez zauwazylem ze sie nudzi ale cos w tym jest bo jak podkrecilem procek do 4.4 to wynik w physics score wzrósł.

Tez duzo daja lepsze pamieci o wyzszym taktowaniu

Pewnie system rowniez odgrywa duża role bo ja mam teraz win10pro a przegladajac fora widze ze ludzie na win7 maja znacznie wyzsze wyniki w tescie physics score

Edytowane przez Timo devil

Autor ma karte która na stoku robi coś koło 1250mhz w grach wiec nie wiem gdzie ty tam widzisz 40% ewntualnego oc . jak zrobi 1450mhz to bedzie sporo a to koło 15% pewnie .

Litości, naprawdę. Base clock dla 980Ti to 1GHz. Wszystko powyżej, niezależnie, czy podbije to domyślnie producent, czy zrobi to użytkownik, to OC.

980Ti, która robi 1400 MHz na rdzeniu, jest podkręcona o 40% względem oryginalnej specyfikacji.

Ktoś, kto po trzech postach, dość dokładnie sprawę objaśniających, nadal nie jest w stanie tego zrozumieć, nie powinien się wypowiadać w takich tematach.

Wynik prawie taki sam jak mój więc chyba powinieneś być zadowolony i ja też.

Żeby jeszcze jakość zmniejszyć temperaturę karty i mieć tak podkrencona było by dobrze. Albo jak by tak karta była by na wysokich obrotach co nie co mniej halasliwa.

Poszukam może znajdę jakiś ciekawy bios.

980Ti, która robi 1400 MHz na rdzeniu, jest podkręcona o 40% względem oryginalnej specyfikacji.

http://www.ocaholic.ch/modules/smartsection/item.php?itemid=3946&lang=french

tutaj są wszystkie z base clock wiec nie ogarniasz tematu  ;)

a tak w ogóle to jak liczyć od base to cały czas a nie raz od base a raz od boosta

Edytowane przez pablo23

Niop 1400 to dobry wynik jest nie ma co.

Tyle ze tą kartą niby oficjalnie ma 1000 mhz a po włączeniu działa z 1250 mhz GPUZ też pokazuje 1000 mhz a sensory 1250 mhz sama się podkrecila albo co:)

Większe OC blokuje temperatura karty która zmniejsza zegary i napiecia boost ma plusy i minusy niestety.

Czytałem na angielskim forum ze po zmianie biosa na odblokowane napięcie za dużo i tak nie daje.

te karty na 99% nie maja odblokowanego napeicia powyzej 1.21V .Zostały okrojone ze kontrolera napięcia i wgranie boisa z innej karty tylko spowoduje czarny ekran  ;)

74 to sporo .EVGa od 72% kaze sobie dopłacac w 1 ze swoich wersji 980ti

Litości, naprawdę. Base clock dla 980Ti to 1GHz

Core clock +200

Ja w mojej wersji uzyskałem 1430 mhz

z matma jesteś na bakier?

Edytowane przez pablo23

Czyli według tego wykresu Asic quality jesli mam 74.4% i pokazuje mi w gpu-z 1255mhz boost powinienem sie cieszyć?

Fajny wykeres to po pierwsze. To sie tyczy referencyjnych kart z referencyjnym chlodzeniem. Tam karta dobija "stokowo" do 83 stopni i tak zostaje. I faktycznie moj referencyjny GTX 980TI ASIC 76% bez zadnego OC boostowal do 1215Mhz i tak zostawal.

Autorskie chlodzenie napewno trzyma kaste ponizej 83 stopni na "stokowych" i dla tego masz te pare Mhz wiecej. 

Rozumiem bardzo dobrze boosta 2.0 choć nie wiem czy vendorów xD

Jakby nie było jak ktos da + 200 to ma cały czas oc z przedziału  20% a nie 40 

i czy gra czy furmark oc to 20% choć zegar to 1200 /1400

.

Autorskie chlodzenie napewno trzyma kaste ponizej 83 stopni na "stokowych" i dla tego masz te pare Mhz wiecej. 

Nie wszystkie ale ten asus w wersji bez oc czyli niskiem napeiciu  to raczej tak o ile buda jest  przewiewna

Edytowane przez pablo23

A całe zamieszanie zrobił asus twekll.

On pokazuje ze jest 1072 w boost GPUZ również to pokazuje.

A sensory w gpuz sensory pokazują 1250 bo program Asusa podkrecil bez wiedzy i informacji urzytkownika kartę.

Prze niego były problemy z podkręcanie i zapewne cały ten post.

74 to sporo .EVGa od 72% kaze sobie dopłacac w 1 ze swoich wersji 980ti

He to nie moja wina program Asusa podkrecil kartę(bez mojej wiedzy i nawet tego nie pokazał) a w afterburmer przy podkrencaniu takie wartości trzeba było dodac teraz dopiero to zauważyłem trzeba zresetować program asusa i najlepiej odinstalować to powinno się normalnie dadawac w afterbruner jednostki.

Tyle ze narazie nie chce się odinstalować a podkreca kartę jakimś cudem ten program po restarcie.

z matma jesteś na bakier?

A sensory w gpuz sensory pokazują 1250 bo program Asusa podkrecil bez wiedzy i informacji urzytkownika kartę.

Prze niego były problemy z podkręcanie i zapewne cały ten post.

POCZYTAJ TROCHE O BOOST 2.0

Tpd , temperatury i napiecia to główne paramerty ;)

Mozesz ale na 99% nic nie da .

Ta karta jest tansza nie bez powodu  i raczej nie rózni sie tylko biosem .

Choć dziwne ze szukaja oszczednosci w karcie za 3000+ ale widocznie nvidia ładnie musi sobie życzyć za chip  gm200 jak kombinuja w ten sposób aby zejsc z ceny