Skocz do zawartości

Czy słabe pamięci blokują OC proca?

Recommended Posts

Witam, mam pytanko takie jak w temacie, a mianowicie, czy słabe pamięci (mam "Kingmax" - jakiś badziew, 2 gb, 1066mhz, które mój komputer zmienia na 800) blokują OC procka, ponieważ mam Athlona 64 X2 4800+ i maksymalnie mogę z niego wyciągnąć 2,929 na napięciu 1,4V. Próbowałem i podnosiłem napięcie nawet do 1,5V, ale nadal wyższe taktowanie działało niestabilnie w Orthosie i po okolo 3 min komp się restartował, a może to wina zasilacza - sam nie wiem.

Doradźcie coś pls.

Bardzo możliwe, że blokują OC, sprawdź jakie taktowania teraz mają (do 1066 powinny chodzić stabilnie), ewentualnie przetestuj je Memtestem z poziomu dosa (przynajmniej 1 pełna rundka).

Zasilacz też zapewne wpływa na OC. Jakiego masz tego Modecoma (model)?

Mam przy okazji pytanie: FSB tego Athlona to 200 MHz, podczas gdy pamięci pracują z częstotliwością 400 MHz (aktualnie).

Ten procesor podkręca się przez FSB, więc aktualnie ma 3000 : 12 = 250 MHz...

W jaki sposób pamięci mogą ograniczać OC tego procesora?

Zasilacz - Modecom FEEL III 400W

Pamięci - Kingmax 2Gb 1066mhz (płyta je zaniża do 800mhz, a ja je podczas kręcenia procka obniżyłem jeszcze do 667)

Płytka - Gigabyte M720-US3

RAM jak RAM.. ale to wszystko wina zasilacza, ktory w kazdej chwili moze ci spalic kompa. Zasilacz do wymiany choćby jutro, nie wazne czy bedziesz krecic czy nie.

@kopec23

Nie no - mi się wydaje, że pamięci mogą ograniczać tak, jak mówisz, tylko nie rozumiem zasady, na jakiej to działa... Wiem, że są dzielniki pamięci itp, magistrala FSB i częstotliwość pracy pamięci... Ale dlaczego mają one ograniczać "podkręcalność" procesora?

Podłącze się do tematu. Podkręciłem procka do 3.33GHz i podczas testowania w grze wyskoczył mi BSD. Pamięci ustawiłem tak, żeby działały na 800MHz. Może to coś oczywistego i moja niekompetencja w podkręcaniu? :>

@Qpers

Mogą ograniczać u mnie Phenom x4 9550 chodził stabilnie na 2,7 GHz, jednak osiągnięcie tego wyniku było możliwe dopiero po obniżeniu dzielnika pamięci z 4,00x na 3,33x, dopiero wtedy nie wyskakiwały błędy w Orthosie. Więc może nie zupełnie pamięci mają wpływ na podkręcanie proca, ale mają duży wpływ na stabilne działanie całego zestawu po podkręceniu i w taki sposób ograniczają OC.

@Torture

A próbowałeś podnieść napięcie?

Po pierwsze: tak pamięci mogą ograniczać podkręcanie procka, bo podnosząc FSB (właściwie to w przypadku platformy na AMD to się nazywa HTT czy jakoś tak) podnosisz taktowanie procka ale i ramu (taktowanie ramu = częstotliwość CPU dzielona przez połowę mnożnika CPU [zaokrągloną do góry - np. Athlon X2 5000 ma mnożnik 13 i taktowanie 2600 i na takiej platformie DDR 2 800MHz jest taktowany częstotliwością 371 [efektywnie 742] bo 2600 dzielone przez 7]. Żeby tyć pewnym, że to nie wina pamięci, należy ją odizolować, czyli ręcznie w biosie obniżyć jej taktowanie na tyle, żeby podnosząc HTT nie powodować jej niestabilności. Inna sprawa, że twój zasilacz nie ma dobrych opinii i nie powinieneś robić na nim żadnego OC.

@Qpers: nie napisałem że taktowanie DDR2 jest równe 2krotności FSB, przeczytaj dokładnie mój poprzedni post. Taktowanie pamięci dla platformy na AM2 to dosyć złożona sprawa wyjaśniona dokładnie tu: http://www.overclock.net/amd-memory/235 ... ained.html

Ogólnie taktowanie pamięci zależy od taktowania procka, mnożnika procka oraz ustawień pamięci jakie wybierasz w biosie (DDR2 800, DDR2 667,DDR2 533 itd.)

Jeżeli chodzi o twoje pytanie to taktowanie pamięci można regulować wybierając odpowiednie ustawienie pamięci, mnożnika i "reference clock", który często (mylnie) nazywany jest FSB. Tak poza tym, to właściwie zamiast majstrować przy dosyć skomplikowanej kwestii, jaką jest taktowanie pamięci DDR2 na platformie z Athlonem x2, lepiej poluzować mocno timingi ramu - wtedy mamy pewność, że pamięć będzie stabilna przy wyższym taktowaniu jakie uzyskamy w wyniku podkręcania procka.

@ kugelfangxxxx: naucz się wypowiadać w sposób czytelny i zrozumiały, bo z twojej wypowiedzi nic nie wynika i nie pomagasz w ten sposób autorowi pytania.