Skocz do zawartości

Komputer do wszystkiego - 3000zł.

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez kajtek.,

Recommended Posts

Witam forumowiczów ;) !

Z racji tego, że teraz od pewnego czasu nie jestem na bieżąco z podzespołami, ich cenami itp, postanowiłem, że zwrócę się do was o pomoc ;) Owszem, mam pewną propozycje od siebie, ale wolę spróbować skorygować przez kogoś bardziej na czasie, ze tak to ujmę :)

• Zastosowanie komputera : gry, codzienny użytek tj. internet, grafika - również 3D, żadna hiper-duper profeska, ale jednak...
  • Maksymalna kwota : 3000zł (im mniej tym lepiej)
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : Zamówienie planuję z kolezanką złożyć w tę Niedzielę... Rozważam zakup z moreli bądź esc.
  • Których części potrzebuję : Wszystkiego prócz nagrywarki i monitora
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : Nie
  • Rozdzielczość mojego monitora i model : 1920x1080, modelu nie jestem w stanie podać.
  • Specjalne wymagania : Specjalne wymagania...cóż...przede wszystkim chodzi o to, aby komputer był jak najbardziej przyszłościowy, słowo klucz. Komputer jest dla koleżanki, która do tej pory leciała na rozsypującym się coraz bardziej rzęchu mającym pare ładnych lat, w końcu uzbierała troche kasy i chce rozsądnie ją wydać, nie zawieźć się, ujęła to tak, żeby wystarczył na te parę lat bez większych ingerencji w ulepszenia itp.
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : nagrywarka i monitor, bez obaw, wszystko pasuje..
  • Własna propozycja zestawu : http://www.morele.net/inventory/info/j2uf9b/
  • Inne : Moje zawahania istnieją wobec grafiki/mobo i procka... Co prawda zalezy mi na maksymalnym ścięciu kosztów, ale pozostaniu przy maksymalnej wydajności oferowanej w tej cenie i przyszłościowości..że tak to ujmę. Niemniej jednak mam wrażenie, że dobrze byłoby jakoś wetknąć tam jakiegoś SSD 128GB chociaż, z pewnością by się przydał. Liczę na pomoc, polecą ''plusiki'' i szczere podziękowania ;)

Więc tak:

-Kartę graficzną najlepiej byłoby wziąć z 4GB pamięci (będzie wydajniejsza).

-Jeżeli bierzesz płytę z dwoma slotami na pamięć ram to lepiej wziąć 1x8 GB aby można było w przyszłości rozbudować to do 16GB.

-Można do tego jeszcze dołożyć SSD Crucial BX100 250GB/128GB.

-Jest jeszcze opcja zostawienia obecnego ramu i wziąć wtedy płytę MSI B150M PRO-VDH.

Reszta jest ok, chociaż można trochę przyciąć na zasilaczu biorąc Anteca VP500 lub Corsaira VS450/550 jeżeli chcesz wziąć SSD 250GB.

• Popieram 1
-Kartę graficzną najlepiej byłoby wziąć z 4GB pamięci (będzie wydajniejsza).

od kiedy to pamięć vram GPU decyduje o wydajności w grach? Najlepiej pooglądać się za GPU na szynie 256bit. Ale skoro komp ma być do wszystkiego to wystarczy gtx650ti, zainwestowałbym w pojemniejszy dysk ssd a co do ramu to wystarczy spokojnie 8Gb. CPU dałbym i5 z najnowszej serii Intela. 

PS. Nie podałem najmocniejsze grafiki, ponieważ uważam że lepiej wydać pieniądze na pojemny i dobry dysk ssd, CPU z nowej serii intela i dobre mobo do tego najlepiej ATX a grafike zawsze można wymienić ;) chociaż i ta dla dziewczyny będzie wystarczyła ;).

Edytowane przez full_control
  • Popieram 1

Skoro przyszłościowy, to dlaczego bierzesz GTXa 960? I na dodatek w wersji 2GB?

http://www.morele.net/inventory/info/V0iQvK/

Jeżeli nie będzie koleżance przeszkadzało dołożenie 100-200 zł, to dołożyłbym Sandiska SSD PLUS lub ew. dołożenie chłodzenia/dołożenia do Radeona R9 380X 4GB.

od kiedy to pamięć vram GPU decyduje o wydajności w grach? Najlepiej pooglądać się za GPU na szynie 256bit. Ale skoro komp ma być do wszystkiego to wystarczy gtx650ti, zainwestowałbym w pojemniejszy dysk ssd a co do ramu to wystarczy spokojnie 8Gb. CPU dałbym i5 z najnowszej serii Intela. 

Ostatnio gry mają tendencję do żarcia sporej ilości RAMu, szyna nie ma większego znaczenia, ale Radeon R9 380 jest wydajniejszym chipem do GTXa 960. Na dodatek, skąd wiesz, czy nie będzie chciała sobie dołożyć ramu, a SSD 120GB na system będzie wystarczający, o ile będzie chciała.

• Popieram 1

Radeon R9 380 jest wydajniejszym chipem do GTXa 960.

Zależy na jakim CPU. Narzut sterownika AMD jest znacznie większy niż w przypadku nV i przy stockowych CPU odbija się to czkawką. 

Powiedz jakiego rodzaju gry Ty czy koleżanka preferuje ? 

• Popieram 1

Nie ma jakichś specjalnych wymagań, preferencji...gra w to co jej przypadnie do gustu, owszem...jest chrapka na komfortową gre w GTA V, reszta to jest to, co jej przypadnie do gustu...Ewentualnie można dodać dość częste przesiadywanie przy League of Legends i wyciągniu dobrych fps'ów bez spadków, to byłoby ok a dla takiego sprzętu to raczej nie problem...przygotowanie do nowych tytułów tego kompa ogólnie :)kajtek, wiem, że możesz mi pomóc :P ^_^

Edytowane przez Darius.
  • Rozwiązanie

Twoja propozycja nie jest zła. Warto jednak pomyśleć nad tą GPU z 4 GB DDR5. 

Zerknij na http://forum.benchmark.pl/topic/207592-msi-gtx-960-2gb-vs-msi-r9-380-4gb-test-por%C3%B3wnanie-opinia/?do=findComment&comment=2106490

Teraz kilka korekt. Płytka H110 posiada 2 sloty na ram. Kup sobie więc 8 GB w jednej kości zostawiając drugi slot wolny. Strata wydajności przy utracie pracy w DC będzie niezauważalna. 

Niemniej jednak mam wrażenie, że dobrze byłoby jakoś wetknąć tam jakiegoś SSD 128GB chociaż, z pewnością by się przydał. Liczę na pomoc, polecą ''plusiki'' i szczere podziękowania

Hmm. Mały myk. Wywalasz HDD i chłodzenie CPU. Kupujecie na start BX 100 / MX 200 250 GB. Taka pojemność powinna wystarczyć. Chłodzenie CPU czy też HDD na dane można dokupić z czasem i po prostu dołożyć bez większej ingerencji

Jak każda złotówka jest cenna, to tutaj też przy niższych cenach takie coś:

1 x  Zalman Z1 USB3.0 black (b/z) 1 x  Intel Core i5-6400 /2.7GHz, 6MB, LGA1151, BOX/ 1 x  Kingston 8GB 2133MHz CL15 1 x  Antec VP-PC 500W 120mm 1 x  EVGA GeForce GTX 960 SSC ACX 2.0+ 4GB DDR5 128bit (1342/7100) 1 x  Crucial BX100 250GB (535/370MB/s) 1 x  AsRock H110M-HDV /intel H110, DDR4, LGA1151/

2719 zł + Kod na darmowe złożenie i wysyłkę w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Dokładając te 20 - 30 zł, dajecie na start cooler na CPU Fera 3. 

• Popieram 1

Ja zaproponuję coś podobnego:

Intel Core i5-6600 /3.3GHz, 6MB, LGA1151, BOX/ MSI H110M PRO-D /intel H110, DDR4, LGA1151/

Kingston 8GB 2133MHz CL14 HyperX Fury Black EVGA GeForce GTX 960 SSC ACX 2.0+ 4GB

Crucial MX200 250GB (555/500MB/s)

Antec VP-PC 500W 120mm Zalman Z3 USB3.0 black (b/z)

2937 zł + Kod na darmowe złożenie i wysyłkę do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Wydajne CPU 4 rdzenie 4 wątki, budżetowe MOBO, RAM w jednej kości pod rozbudowę, GPU to GTX 960 od EVGA z cichym chłodzeniem, SSD od Cruciala zamiast HDD na start - wysokie transfery odczyt/zapis oraz objętość 250 GB, zasilacz z dużym zapasem mocy, buda od Zalmana z trzema wentylami.
To tak słowem podsumowania - w mojej propozycji masz mocniejsze CPU, szybsze SSD do pracy przy grafice, oraz jeden wentyl więcej w budzie. 
  • Popieram 1

Powiem tyle, że jednak cooler musi być (raczej od samego początku), koleżanka dużo korzysta z kompa po nocach, wątpię więc, że BOX ją zadowoli, zwłaszcza, że dotąd z BOX'a no zadowolona nie była, dlatego włożyłem tam tę Fere, która wg. mnie powinna być jak najbardziej ok. Co do tej płyty na H110 - skoro nie będzie kręcone a zalezy na kosztach to pomyślałem, że własnie ona będzie jak najbardziej ok, jednak nie przemyślałem tych ramów - dzięki za wskazówkę, teraz na pewno przemyślę tę jedną kość 8GB na wstęp. Czyli to mobo, i5-6400 i gpu 960'tka od EVGI z całą reszta jak najbardziej ok ? Może jeszcze jakieś ostateczne dopowiedzenia ? Tak czy siak dzięki bardzo panowie.