Skocz do zawartości

Mała przestrzeń wokół komputera

Recommended Posts

Posiadam obudowę Zalman ZM-T1 Plus (mini-atx). Komputer umieszczony jest we wnęce mojego biurka 65x20,5. Kratka z której wydostaje się powietrze (boczna) stoi dość blisko ścianki mojego biurka (jakieś 3-4cm) i czy może to sprawiać jakiś problem z przepływem powietrza?  Pomiędzy tyłem komputera a tylną ścianką biurka jest 14-15cm. Przód i drugi bok są otwarte. Zastanawiam się jeszcze nad dodaniem wentylatora z przodu, tylko nie wiem jaki. Możecie coś polecić?

Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam

Edytowane przez martinsv1337

Do tej obudowy wchodzi wentylator 120mm z tego co widać w opisie. Wszystko zależy w jakiej cenie chcesz się zmieścić. Do tej obudowy mógłbyś wrzucić jeszcze jeden na top i wtedy masz przeciąg jak się patrzy. Ogólnie polecane są wentylatory od Be Quiet w kolejności od najwyższego w hierarchii modelu Silent Wings, Shadow Wings i Pure Wings. Następne to Noctuy z wentylatorami NF-S12A ,droższymi, odrobinę głośniejszymi ale trochę wydajniejszymi od BQ. Następnie tańsza seria Redux też od Noctuy z wentylatorem NF-S12B. No i oczywiście Noiseblocker seria PL 1 do 2 i PL-PS, ja osobiście miałem model PL-PS z PWM, bardzo przyzwoity. Wcześniejsze modele to seria XL ponoć dobre ale ja nie używałem. Oczywiście u Noiseblockera są modele droższe np. Multiframe i e-Loopy. To najwyższa półka od Noiseblockera. Później cała gama wentylatorów od Enermaxa, począwszy od tańszej serii T.B Silent, Magma poprzez sterowanym termicznie Everestem, czy Clusterem z PWM, do T.B Apollish, T.B. Vegas.

Firma Arctic jedna z tańszych ale niezłych firm z serią F 12, firma AAB też coś ma w ofercie. W końcu nasi rodzimi dystrybutorzy SilentiumPC, czy Fander. Tego ostatniego nie polecam zwłaszcza gdyby to miałby być wentylator do pracy w poziomie w skrócie masakra. Generalnie im tańszy wentylator tym gorsza kultura pracy, zdarzają się wyjątki np.BQ Pure czy ostatnio przeze mnie używany Thermalright X-Silent 140. Warto poszukać na aukcjach używanych wyżej wymienionych bardzo dobrych wentylatorów, można kupić model w cenie np. Arctica o dużo lepszej wydajności i kulturze pracy.