martinsv1337 0 Napisano 19 Marca 2016 Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 (edytowane) Posiadam obudowę Zalman ZM-T1 Plus (mini-atx). Komputer umieszczony jest we wnęce mojego biurka 65x20,5. Kratka z której wydostaje się powietrze (boczna) stoi dość blisko ścianki mojego biurka (jakieś 3-4cm) i czy może to sprawiać jakiś problem z przepływem powietrza? Pomiędzy tyłem komputera a tylną ścianką biurka jest 14-15cm. Przód i drugi bok są otwarte. Zastanawiam się jeszcze nad dodaniem wentylatora z przodu, tylko nie wiem jaki. Możecie coś polecić? Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam Edytowane 19 Marca 2016 przez martinsv1337 Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 19 Marca 2016 Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Do tej obudowy wchodzi wentylator 120mm z tego co widać w opisie. Wszystko zależy w jakiej cenie chcesz się zmieścić. Do tej obudowy mógłbyś wrzucić jeszcze jeden na top i wtedy masz przeciąg jak się patrzy. Ogólnie polecane są wentylatory od Be Quiet w kolejności od najwyższego w hierarchii modelu Silent Wings, Shadow Wings i Pure Wings. Następne to Noctuy z wentylatorami NF-S12A ,droższymi, odrobinę głośniejszymi ale trochę wydajniejszymi od BQ. Następnie tańsza seria Redux też od Noctuy z wentylatorem NF-S12B. No i oczywiście Noiseblocker seria PL 1 do 2 i PL-PS, ja osobiście miałem model PL-PS z PWM, bardzo przyzwoity. Wcześniejsze modele to seria XL ponoć dobre ale ja nie używałem. Oczywiście u Noiseblockera są modele droższe np. Multiframe i e-Loopy. To najwyższa półka od Noiseblockera. Później cała gama wentylatorów od Enermaxa, począwszy od tańszej serii T.B Silent, Magma poprzez sterowanym termicznie Everestem, czy Clusterem z PWM, do T.B Apollish, T.B. Vegas. Firma Arctic jedna z tańszych ale niezłych firm z serią F 12, firma AAB też coś ma w ofercie. W końcu nasi rodzimi dystrybutorzy SilentiumPC, czy Fander. Tego ostatniego nie polecam zwłaszcza gdyby to miałby być wentylator do pracy w poziomie w skrócie masakra. Generalnie im tańszy wentylator tym gorsza kultura pracy, zdarzają się wyjątki np.BQ Pure czy ostatnio przeze mnie używany Thermalright X-Silent 140. Warto poszukać na aukcjach używanych wyżej wymienionych bardzo dobrych wentylatorów, można kupić model w cenie np. Arctica o dużo lepszej wydajności i kulturze pracy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts