Skocz do zawartości

Specyficzny wybór monitora - gry,filmy,internet 21:9 czy 16:9

Recommended Posts

Witam,

stoję przed dylematem wyboru nowego monitora. Zastanawiam się nad 21:9, aczkolwiek nie jestem do końca przekonany czy jest mi takowy potrzebny i czy nie lepiej za te pieniądze kupić 16:9 lepszej klasy. Prośba o Wasze opinie w tym temacie - byłoby miło gdyby wypowiedział się ktoś kto posiada. Oczywiście czytałem recenzje i opinie na temat 21:9, jednak wciąż się zastanawiam.

Zatem prośba o pomoc, poniżej moje wymagania dot. monitora:

Budżet: jeśli 21:9 to 3000 zł., jeśli 16:9 to 2000 zł. (max) - mile widziana tańsza opcja.

Przekątna: 16:9 - 27 cali (taki mam obecnie i jest w sam raz), 21:9 - minimum 30 cali

Przeznaczenie: głównie gra League of Legends, rzadko Battlefield, czasami filmy (tylko w 1080p, czasem 720p), przeglądanie internetu.

Koniecznie matryca z połyskiem (na wzór tej z apple imac), lub przynajmniej pół połysk.

Zależy mi na bardzo dobrej czerni. Kolory mogą być przesycone (rodem z samsunga). Kąty widzenia nie są dla mnie ważne, ponieważ siedzę zawsze na wprost monitora.

Odpada producent iiyama - mam złe doświadczenia z monitorami tej firmy od kiedy została sprzedana.

Monitor, który obecnie posiadam to: samsung s27d590

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

dzięki wielkie za pierwsze polecenie. A mógłbyś jakoś uargumentować dlaczego akurat ten (poza tym, że ma szkło na froncie).

Widzę, że jest na IPS, więc czerń będzie średnia (tzn. gorsza niż w VA), co za nim przemawia i do czego wg Ciebie najbardziej się nadaje?

I ostatnie pytanie: dlaczego wg Ciebie brać full hd zamiast np. QHD ? Gdybym wziął monitor z wyższą rozdzielczością, to w jakim momencie zauważyłbym różnicę między full hd a qhd ?

Edytowane przez blejdd

uargumentować dlaczego akurat ten

po to masz link z testami

co za nim przemawia i do czego wg Ciebie najbardziej się nadaje?

jest bardzo szybki, jak na taką konstrukcję i poprawnie wyszedł w innych testach

dlaczego wg Ciebie brać full hd zamiast np. QHD ?

chcesz oglądać 1080p

• Popieram 1

Z podobnego dylematu (duże 21:9 vs 19:6 + QHD) u mnie wybór padł na Philips BDM3270QP

http://www.digitalversus.com/lcd-monitor/philips-bdm3270qp-p26853/test.html

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/philips-bdm3270qp-test.html

wielkość wcale nie "przeraża"- po tygodniu w przywykłem do tego, ale za to powierzchnia robocza i jakość obrazu - po prostu rewelacja - względem mojego starego dell U2311h.

Minus - w zasadzie jeden - przyciski sterowania - na szczęście nie korzysta się z tego zbyt często i nie wpływa na to co w monitorze najważniejsze - jakość obrazu

po to masz link z testami

jest bardzo szybki, jak na taką konstrukcję i poprawnie wyszedł w innych testach

chcesz oglądać 1080p

W testach wygląda ok, martwi mnie, że to dość stary model...

Jedyne co to piszą o jakimś smużeniu przy ciemnych rzeczach.

Martwi mnie tylko Twoje zdanie "poprawnie wyszedł w innych testach" - właściwie to słowo "poprawnie".  - dlaczego tylko poprawnie?

Wg Ciebie do czego przydałby się monitor z rozdzielczością QHD? 

Mógłbyś podać jakąś alternatywę ? Może jakiś Eizo albo Nec ?

I jakie masz zdanie na temat monitorów 21:9 ??

Z podobnego dylematu (duże 21:9 vs 19:6 + QHD) u mnie wybór padł na Philips BDM3270QP

http://www.digitalversus.com/lcd-monitor/philips-bdm3270qp-p26853/test.html

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/philips-bdm3270qp-test.html

wielkość wcale nie "przeraża"- po tygodniu w przywykłem do tego, ale za to powierzchnia robocza i jakość obrazu - po prostu rewelacja - względem mojego starego dell U2311h.

Minus - w zasadzie jeden - przyciski sterowania - na szczęście nie korzysta się z tego zbyt często i nie wpływa na to co w monitorze najważniejsze - jakość obrazu

Nie rozumiem Twojej odpowiedzi. Przytaczasz 21:9 ale podałeś philipsa 32 cale ale 16:9.

Co zdecydowało, że nie wziąłeś jednak 21:9 ?

Jeśli chodzi o 16:9 to nie potrzebuje aż 32 cali, wystarczy mi 27 cali.

Edytowane przez blejdd

daj znać jak będziesz wiedział czego chcesz

Gdybym wiedział czego chce to chyba nie pisałbym na forum?!?

Sory, ale podałeś monitor z 2012 roku bodajże, więc zasugerowałem delikatnie alternatywę w postaci czegoś nowszego.

Skoro monitor do gier, to czemu nie wybrać czegoś zacnego z 144Hz i takim G-SYNC/FreeSync? 

Przecież to zostało stworzone po to, aby uprzyjemniać rozgrywkę  :roll:

zastanawiałem się nad tym, tylko pytanie czy w grach, w które akurat grywam zauważę różnicę? Gram głównie w League of Legends, rzadko w battlefielda (single player) no i planuje w wiedźmina.

Może lepiej pójść w wyższą rozdziałkę monitora zamiast hz ?

Czytałem i sporo ludzi poleca:

NEC EA274WMi  i   DELL U2715H

Wiem, że przekraczają mój budżet, ale jeśli byłoby warto, to byłbym skłonny się skusić. W NEC-u podoba mi się czujnik światła - pewnie oszczędziłbym oczy.

Boje się tylko, że wydam ponad 2K i czerń będzie słaba + te matryce matowe.

Podoba mi się monitor, który polecil drachenfeles: DELL S2740L - ale jednocześnie przeraża mnie, że to dosyć stary model i wolałbym coś nowszego.

Edytowane przez blejdd

zastanawiałem się nad tym, tylko pytanie czy w grach, w które akurat grywam zauważę różnicę?

Tak. 

Może lepiej pójść w wyższą rozdziałkę monitora zamiast hz ?

Dla mnie osobiście do gier lepszą opcją jest wyższa częstotliwość.
Wolę więcej Hz względem np. 'lepszego' panelu IPS czy też wyższej rozdziałki.

Zdecydowałem się, że kupię monitor 21:9 oraz 16:9, sprawdzę sobie w domu co i jak i jeden z nich zwrócę. Mógłbym Was prosić o pomoc w finalnym wyborze odpowiednich modeli?

Jeśli chodzi o 21:9, to wybieram spośród następujących:

Dell U3415W

Benq xr 3501

LG 34UC97

Samsung S34E790C

Od razu dodam, że zdaję sobię sprawę, że muszę mieć mocną kartę graficzną żeby komp uciągnął rozdzielczość.

Jeśli chodzi o 16:9, to wybieram pomiędzy tymi dwoma:

NEC EA275WMI

EIZO EV2736

Jeśli polecacie jakiś inny model spośród tych dwóch firm 27 cali, to poproszę.

Moglibyście wypowiedzieć się, który wg Was będzie miał szanse mieć najrówniejsze podświetlenie? Zależy mi na równej czerni, bez licznych białych punktów. Siedzę na wprost komputera.

z góry bardzo dziękuję i Pozdrawiam.

odświeżam :(

Edytowane przez blejdd
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...