dcieslik 53 Napisano 18 Marca 2016 Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Stoję przed zakupem nowego routera do domu. Obecny Linksys X1000 coś zaczyna szwankować i zastanawiam się nad wymianą go na coś nowszego. Mogę wydać tak do 400zł i z założenia urządzenie powinno mieć możliwość podłączenia neta teraz poprzez RJ11 i w przyszłości przy zmianie operatora poprzez RJ45, by nie kupować za x-lat kolejnego urządzenia. Na czym mi jeszcze zależy? Możliwość podłączenia USB i standard AC, w miarę mocnych anten by pokryć całe mieszkanie i ciut przed nim. Zastanawiałem się nad zakupem pomiędzy tymi dwoma urządzeniami poniżej, a może coś innego polecacie? 1. TP-LINK Archer D5 AC1200 ADSL 2. TP-LINK Archer D2 Link to post Share on other sites
Keepie 12 Napisano 18 Marca 2016 Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Moim zdaniem bardzo stabilne routery i z dobrym zasięgiem robi Asus, a twoje wymogi spełnia RT-N55U plus posiada dodatkowe opcje jak korzystanie z chmury, sieci gościnne, download manager itp. Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 18 Marca 2016 Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Jeśli nie potrzebujesz ADSL teraz to go nie kupuj. Za kilka lat może być vdsl albo światłowod i wydasz pieniądze niepotrzebnie. A modem zawsze możesz dokupić. Link to post Share on other sites
dcieslik 53 Napisano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 A jaki modem byś polecil? W zasadzie to dobry router DSL leży i się kurzy i może tą drogą pójść. Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 20 Marca 2016 Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Generalnie nie mam doświadczeń "na bieżąco". U moich rodziców od lat działa jakiś antyczny TP-Link. A może aktualnei jest tam coś z Orange... już zapomniałem, raz skonfigurowałem, podłączyłem do routera i zapomniałem. W modemid generalnie ustawiasz tylko VPI/VCI a autorysacją zajmuje się router. Więc jesli masz router xDSL to dokup cokolwiek rozsądnego, nawet używanego byleby sprawnego i powinno działać. Całość logiki i tak siedzi w routerze. Link to post Share on other sites
dcieslik 53 Napisano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Temat można zamknąć, wczoraj trafiłem w promocji D5 w przyzwoitej cenie. Link to post Share on other sites
Recommended Posts