rtr.archie 2 Napisano 17 Marca 2016 Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Witam,Ostatnio złożyłem bratu komputer. Płyta główna jak w tytule to ASUS H81M-K grafika MSI nVidia GTX 960. Problem polega na tym, że nie ma dźwięku z płyty czyli Realteka. Szukałem na forum, lecz nie ma takich problemów. Szukałem w necie, nic nie pomogło. Znalazłem tylko informację, że dźwięk z nVidii poleci po HDMI.Sterowniki do Realteka pochodzą ze strony ASUSa. GTX ma stery od nVidii. Usuwałem sterowniki grafiki oraz audio i instalowałem na nowo, lecz to nic nie zmieniło. Ustawiałem domyślne urządzenie jako Realtek i dalej klapa. Ktoś może ma inny pomysł? Nie wiem co jeszcze mogę zrobić.Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 17 Marca 2016 Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Nigdzie to wyciszone nie jest? Na 100% kabel walnięty nie jest? Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 17 Marca 2016 Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Podłączyłeś kabel od sluchawek, głośników do wyjścia audio na płycie głównej lub panelu przednim na obudowie? Domyślne urządzenie to nie realtek tylko głośniki lub słuchawki zazwyczaj. Cytuj Link to post Share on other sites
rtr.archie 2 Napisano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Wszystko zostało podłączone tak jak ma być. Wyciszone także nie jest. Sprawdzane na 3 parach słuchawek oraz głośnikach na przednim i tylnym wyjściu audio. W panelu sterowania dźwięku widać, że "skacze" ten wskaźnik od dźwięku, ale jest głucho. Nie mam już pomysłu co zrobić... Po formacie nawet calkiem bez sterowników także nie działa po zainstalowaniu jedynie audio tez glucho... Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 18 Marca 2016 Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Wrzuć screen z ustawień w Panelu sterowania-Dźwięk sprawdzimy co jest nie tak. Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 18 Marca 2016 Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Zainstaluj starsze sterowniki. Cytuj Link to post Share on other sites
rtr.archie 2 Napisano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 (edytowane) Wrzuć screen z ustawień w Panelu sterowania-Dźwięk sprawdzimy co jest nie tak. http://s14.postimg.org/ssz59yo2l/audio.jpg Pod Głośnikami jest jeszcze Realtek Digital Output, ale to nas rasczej nie interesuje. Zainstaluj starsze sterowniki. Starsze od grafiki i audio czy jedynie audio? Aha, no i jak bardzo starsze? Teraz są najnowsze od nVidii (364.51) i Realtek R2.79 (6.0.1.7541) Edytowane 18 Marca 2016 przez rtr.archie Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 18 Marca 2016 Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Sterowniki Nvidia nie mają nic wspólnego z dźwiękiem na złączach słuchawkowych. Sterownik audio tego producenta jest do złącza HDMI. Domyślne urządzenie audio jest prawidłowe. Spróbuj zresetować bios. Może to pomoże odzyskać dźwięk. Aktualizacja bios też wskazana. Zaktualizuj sterowniki programem Driverbooster 3. Cytuj Link to post Share on other sites
rtr.archie 2 Napisano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Jak wrócę do domu to spróbuję jak mówisz zrobić reset biosu. Update biosu juz robilem i to nic nie zmieniło. Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 18 Marca 2016 Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Po prostu starsze stery od dźwięku. Sterowniki od nvidia maja dawać dźwięk przez hdmi a Ty chcesz przez płytę główna ;-). Ściągnij ze 3 wersje i próbuj. Nie nakładaj na siebie sterowników - usuwasz >>> restart kompa i instalacja innych sterowników, chodź to pewnie wiesz. Cytuj Link to post Share on other sites
rtr.archie 2 Napisano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Spróbowałem resetu BIOSu, instalacji starszych i najnowszych sterowników. Nic nie pomogło. Jest jeszcze jakiś sposób? Poza kartą dźwiękową na USB? Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 18 Marca 2016 Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 tak nagle się to stało? Masz mikrofon pod mini jack? spróbuj podłączyć i zobaczyć czy inne gniazda karty dźwiękowej działają. Może zapchane jest wejście czy coś. Jak w windowsie pokazuje odtwarzanie dźwięku to znaczy, że wszystko jest zainstalowane i ok. Gdzieś na końcu musi być jakaś muka. Ewentualnie wejdź w dźwięk > odtwarzanie > głośniki > właściwości > poziomy na 100, balans na 100%, w zakładce rozszerzenia za wyjątkiem eq wszystko wyłącz, czasami te pierdoły blokują dźwięk Cytuj Link to post Share on other sites
rtr.archie 2 Napisano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 tak nagle się to stało? Masz mikrofon pod mini jack? spróbuj podłączyć i zobaczyć czy inne gniazda karty dźwiękowej działają. Może zapchane jest wejście czy coś. Jak w windowsie pokazuje odtwarzanie dźwięku to znaczy, że wszystko jest zainstalowane i ok. Gdzieś na końcu musi być jakaś muka. Ewentualnie wejdź w dźwięk > odtwarzanie > głośniki > właściwości > poziomy na 100, balans na 100%, w zakładce rozszerzenia za wyjątkiem eq wszystko wyłącz, czasami te pierdoły blokują dźwięk Nawet sam sterownik wykrywa podłączenie i odłączenie mikrofonu czy głośników, więc raczej uszkodzone nic nie jest. A płyta główna jest nowa. Niestety nic takiego nie pomogło. Nie mam pojęcia co jeszcze można zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 18 Marca 2016 Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 instalowałeś sterowniki od zintegrowanego gpu? Cytuj Link to post Share on other sites
rtr.archie 2 Napisano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Wydaje mi się, że zainstalowałem. Mogą mieć wpływ na to? Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 18 Marca 2016 Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 (edytowane) raczej nie. Przez HDMI z płyty głównej też nie ma dźwięku? Trzeba jakoś rozgryźć co jest nie tak. Wywal kompletnie stery od GTX przy pomocy DDU i wyciągnij ją. Przeinstaluj na czysto stery od MOBO i spróbuj jeszcze raz. Edytowane 18 Marca 2016 przez vandam Cytuj Link to post Share on other sites
rtr.archie 2 Napisano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Na HDMI nie sprawdzę, bo nie mam gdzie. Obraz na monitor leci z DVI przez przelotkę VGA na SyncMaster 2233 Szitsunga. Probowałem nawet robić mu format lecz to też nie odniosło skutku. Zawiozę go jutro do kumpla może on coś poradzi, bo mi już wysiadły pomysły i chęć... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts