Skocz do zawartości

ASUS H81M-k nie ma dźwięku z GTX 960

Recommended Posts

Witam,
Ostatnio złożyłem bratu komputer. Płyta główna jak w tytule to ASUS H81M-K grafika MSI nVidia GTX 960. Problem polega na tym, że nie ma dźwięku z płyty czyli Realteka. Szukałem na forum, lecz nie ma takich problemów. Szukałem w necie, nic nie pomogło. Znalazłem tylko informację, że dźwięk z nVidii poleci po HDMI.
Sterowniki do Realteka pochodzą ze strony ASUSa. GTX ma stery od nVidii. 
Usuwałem sterowniki grafiki oraz audio i instalowałem na nowo, lecz to nic nie zmieniło. Ustawiałem domyślne urządzenie jako Realtek i dalej klapa. Ktoś może ma inny pomysł? Nie wiem co jeszcze mogę zrobić.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie!

Wszystko zostało podłączone tak jak ma być. Wyciszone także nie jest. Sprawdzane na 3 parach słuchawek oraz głośnikach na przednim i tylnym wyjściu audio. W panelu sterowania dźwięku widać, że "skacze" ten wskaźnik od dźwięku, ale jest głucho. Nie mam już pomysłu co zrobić...

Po formacie nawet calkiem bez sterowników także nie działa po zainstalowaniu jedynie audio tez glucho...

Wrzuć screen z ustawień w Panelu sterowania-Dźwięk sprawdzimy co jest nie tak. 

http://s14.postimg.org/ssz59yo2l/audio.jpg

Pod Głośnikami jest jeszcze Realtek Digital Output, ale to nas rasczej nie interesuje.

Zainstaluj starsze sterowniki.

Starsze od grafiki i audio czy jedynie audio? Aha, no i jak bardzo starsze? Teraz są najnowsze od nVidii (364.51) i Realtek R2.79 (6.0.1.7541)

Edytowane przez rtr.archie

Sterowniki Nvidia nie mają nic wspólnego z dźwiękiem na złączach słuchawkowych. Sterownik audio tego producenta jest do złącza HDMI. Domyślne urządzenie audio jest prawidłowe. Spróbuj zresetować bios. Może to pomoże odzyskać dźwięk. Aktualizacja bios też wskazana. Zaktualizuj sterowniki programem Driverbooster 3.  

Po prostu starsze stery od dźwięku. Sterowniki od nvidia maja dawać dźwięk przez hdmi a Ty chcesz przez płytę główna ;-). Ściągnij ze 3 wersje i próbuj.

Nie nakładaj na siebie sterowników - usuwasz >>> restart kompa i instalacja innych sterowników, chodź to pewnie wiesz.

tak nagle się to stało? Masz mikrofon pod mini jack? spróbuj podłączyć i zobaczyć czy inne gniazda karty dźwiękowej działają. Może zapchane jest wejście czy coś. Jak w windowsie pokazuje odtwarzanie dźwięku to znaczy, że wszystko jest zainstalowane i ok. Gdzieś na końcu musi być jakaś muka. Ewentualnie wejdź w dźwięk > odtwarzanie > głośniki > właściwości > poziomy na 100, balans na 100%, w zakładce rozszerzenia za wyjątkiem eq wszystko wyłącz, czasami te pierdoły blokują dźwięk

tak nagle się to stało? Masz mikrofon pod mini jack? spróbuj podłączyć i zobaczyć czy inne gniazda karty dźwiękowej działają. Może zapchane jest wejście czy coś. Jak w windowsie pokazuje odtwarzanie dźwięku to znaczy, że wszystko jest zainstalowane i ok. Gdzieś na końcu musi być jakaś muka. Ewentualnie wejdź w dźwięk > odtwarzanie > głośniki > właściwości > poziomy na 100, balans na 100%, w zakładce rozszerzenia za wyjątkiem eq wszystko wyłącz, czasami te pierdoły blokują dźwięk

Nawet sam sterownik wykrywa podłączenie i odłączenie mikrofonu czy głośników, więc raczej uszkodzone nic nie jest. A płyta główna jest nowa.

Niestety nic takiego nie pomogło. Nie mam pojęcia co jeszcze można zrobić.

raczej nie. Przez HDMI z płyty głównej też nie ma dźwięku?

Trzeba jakoś rozgryźć co jest nie tak. Wywal kompletnie stery od GTX przy pomocy DDU i wyciągnij ją. Przeinstaluj na czysto stery od MOBO i spróbuj jeszcze raz. 

Edytowane przez vandam

Na HDMI nie sprawdzę, bo nie mam gdzie. Obraz na monitor leci z DVI przez przelotkę VGA na SyncMaster 2233 Szitsunga. Probowałem nawet robić mu format lecz to też nie odniosło skutku. Zawiozę go jutro do kumpla może on coś poradzi, bo mi już wysiadły pomysły i chęć...