Valus 49 Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Witam, mam takie pytanie, czesto podczas rozmowy na temat doboru roznych komponentow (szczegolnie CPU i GPU) wspomina sie nie tylko o mocy zasilacza (450,500,800 i 1500 Wat) ale o mozliwoasci "obciazenia" lini 12v na poszczegolnych elementach (sa to prawdopodobnie illosci lini 12v1, 12v2, 12v3 itd chyba im wiecej tym lepiej). I teraz moje pytanie... w jaki pososb wyliczyc, nie majac fizycznie dostepu do zasilacza, a majas jego opis w necie, ile wytrzyma taki zasilacz (nie mylic z z oglnym poborem pradu przez caly zestaw). nie moge znalezc za duzo informacji w necie, moze ktos to pisze w jaki sposob powinno sie wyliczac takie wartosci z zasilacza Cytuj Link to post Share on other sites
Quatrox 0 Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 sa to prawdopodobnie illosci lini 12v1, 12v2, 12v3 itd chyba im wiecej tym lepiej Mi zawsze mówili że jedna v12 jest najlepsza Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 nie mozna niczego wyliczyc ogolnie - kazdy zasilacz jest (moze byc) inaczej zbudowany dlatego albo konkretny opis konkretnego modelu by cos moc (rzetelnie) o nim myslec albo jedna linia Cytuj Link to post Share on other sites
hecto 10 Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 jeżeli masz podane obciążenie V12 i powiedzmy pisze że możesz mieć na niej obciążenie 300W to dzielisz 300/12 i wychodzi Ci amperaż, a on jest najważniejszy. Ważna jest też marka bo co to za porównanie codagena z 300W na V12 a Tagana z 300W na V12. I to też jest różnie. Tańsze zasilacze mają podane V12/A/moc maksymalną! czyli tą którą mogą dostarczyć przez 10s(np uruchamianie gry, komputera kiedy zapotrzebowanie nagle wzrasta), a takie zasilacze typu tagan, antec, corsair czyli droższe i lepsze jakościowo, gdy mają przeważnie podaną moc jest to moc ciągła. Czyli taka moc która może być dostarczana ciągle podczas pracy, a maksymalna możliwa do dostarczenia jest wtedy większa. Np mamy podane na zasilaczu corsaira że ma 500W na v12. ale maksymalnie może podać z 550-600W. A taki codagen to jeżeli poda z podanych 300W około 250 to jest dobrze. Tak że 500W markowe nie równa się 500W taniego zasilacza z allegro. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 nie moge znalezc za duzo informacji w necie, moze ktos to pisze w jaki sposob powinno sie wyliczac takie wartosci z zasilacza z tabliczki natomiast ona też wszystkiego nie mówi, dlatego trzeba czytać recenzje, gdzie taki zasilacz dopiero rozebrany na czynniki pierwsze i poddany testom okazuje swoje oblicze Mi zawsze mówili że jedna v12 jest najlepsza generalnie można tak powiedzieć, przy jednej linii nie ma problemu, że coś będzie źle podpięte i się przeciąży Cytuj Link to post Share on other sites
Valus 49 Napisano 21 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 hecto: ale te informacje ciezko znalezc w spisie czy opisie technicznym zasilacza. Chodzi mi wlasnie o maksymalne obciazenie lini V12 i to mnei troche dziwi. KAzdy podaje moc maksymalna, ale to tez jest roznie jaki modecom czy tracer po parunastu godzinach obciazenia na pewno nie obsluzy pelnych 500w Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 praktycznie każdy konkretny producent zawiera na tabliczce informacje na temat tego ile dana linia może, a dalsze szczegóły są w tzw rysunku mechanicznym dołączanym do zasilacza i/lub dostępnym na stronie producenta, a że codegen, tracer czy inny shit tego nie ma to nie dziwota - nie mają się czym chwalić Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_shadow 0 Napisano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 napięcie [v] * natężenie [A] = obciążalność [W]. chodzi ci jakie obciążenie ogarnie dana linia ? Jeżeli tak to wyliczasz z tego wzoru. Cytuj Link to post Share on other sites
JoHnNy08PL 184 Napisano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Tak, tylko z twojego wyliczania wychodzi że z mojego Chiefteca 500W zsumowana wartość obciążalności 12V to 624W <18*12+18*12+16*12> A właśnie tu chodzi ile realnie wytrzyma, bo to jest podawane dla obciążalności jednej linii te 18A, a maksymalnie może podać przy obciążeniu np. 400W z wszystkich 12V Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_shadow 0 Napisano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 lini 12V się nie sumuje, więc możesz tylko obliczyć obciążanie dla jednej linii. a dla wszystkich to powinien producent podać. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 IMO jedna linia jest lepsza od paru "mniejszych". Jesteś pewien że masz do wykorzystania pełną moc, nie jesteś ograniczany niczym. Masz te powiedzmy 50A na 12v ogólnie i nie myślisz czy grafika 20A(lol) przeciąży daną linię. Tak, tylko z twojego wyliczania wychodzi że z mojego Chiefteca 500W zsumowana wartość obciążalności 12V to 624W <18*12+18*12+16*12>Dlatego kompletnie nie ufam Chieftecowi. Nie podają maksymalnego, sumarycznego obciążenia. Podają jedynie maks. obciążenie na danej linii. Oczywiście nie we wszystkich modelach. Cytuj Link to post Share on other sites
JoHnNy08PL 184 Napisano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Hm, ja w GPS 500 mam podane że 400 i coś razem na liniach 12V pociągnie. Ale tak - wolałbym jedną, niż tak bez sensu rozbite. No ale kilka linii wychodzi taniej więc tak to jest... Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_shadow 0 Napisano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Jedna mocna linia 12V jest lepsza niż kilka słabych. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Wiele zasilaczy które w specyfikacji mają podane np. 4 linie +12v w rzeczywistości mają jedną. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts