Skocz do zawartości

Zasilacze - linie 12v

Recommended Posts

Witam, mam takie pytanie, czesto podczas rozmowy na temat doboru roznych komponentow (szczegolnie CPU i GPU) wspomina sie nie tylko o mocy zasilacza (450,500,800 i 1500 :/ Wat) ale o mozliwoasci "obciazenia" lini 12v na poszczegolnych elementach (sa to prawdopodobnie illosci lini 12v1, 12v2, 12v3 itd chyba im wiecej tym lepiej). I teraz moje pytanie... w jaki pososb wyliczyc, nie majac fizycznie dostepu do zasilacza, a majas jego opis w necie, ile wytrzyma taki zasilacz (nie mylic z z oglnym poborem pradu przez caly zestaw). nie moge znalezc za duzo informacji w necie, moze ktos to pisze w jaki sposob powinno sie wyliczac takie wartosci z zasilacza :)

jeżeli masz podane obciążenie V12 i powiedzmy pisze że możesz mieć na niej obciążenie 300W to dzielisz 300/12 i wychodzi Ci amperaż, a on jest najważniejszy. Ważna jest też marka bo co to za porównanie codagena z 300W na V12 a Tagana z 300W na V12. I to też jest różnie. Tańsze zasilacze mają podane V12/A/moc maksymalną! czyli tą którą mogą dostarczyć przez 10s(np uruchamianie gry, komputera kiedy zapotrzebowanie nagle wzrasta), a takie zasilacze typu tagan, antec, corsair czyli droższe i lepsze jakościowo, gdy mają przeważnie podaną moc jest to moc ciągła. Czyli taka moc która może być dostarczana ciągle podczas pracy, a maksymalna możliwa do dostarczenia jest wtedy większa. Np mamy podane na zasilaczu corsaira że ma 500W na v12. ale maksymalnie może podać z 550-600W. A taki codagen to jeżeli poda z podanych 300W około 250 to jest dobrze. Tak że 500W markowe nie równa się 500W taniego zasilacza z allegro.

nie moge znalezc za duzo informacji w necie, moze ktos to pisze w jaki sposob powinno sie wyliczac takie wartosci z zasilacza

z tabliczki natomiast ona też wszystkiego nie mówi, dlatego trzeba czytać recenzje, gdzie taki zasilacz dopiero rozebrany na czynniki pierwsze i poddany testom okazuje swoje oblicze

Mi zawsze mówili że jedna v12 jest najlepsza

generalnie można tak powiedzieć, przy jednej linii nie ma problemu, że coś będzie źle podpięte i się przeciąży

hecto: ale te informacje ciezko znalezc w spisie czy opisie technicznym zasilacza. Chodzi mi wlasnie o maksymalne obciazenie lini V12 i to mnei troche dziwi. KAzdy podaje moc maksymalna, ale to tez jest roznie jaki modecom czy tracer po parunastu godzinach obciazenia na pewno nie obsluzy pelnych 500w ;)

praktycznie każdy konkretny producent zawiera na tabliczce informacje na temat tego ile dana linia może, a dalsze szczegóły są w tzw rysunku mechanicznym dołączanym do zasilacza i/lub dostępnym na stronie producenta, a że codegen, tracer czy inny shit tego nie ma to nie dziwota - nie mają się czym chwalić ;)

Tak, tylko z twojego wyliczania wychodzi że z mojego Chiefteca 500W zsumowana wartość obciążalności 12V to 624W <18*12+18*12+16*12> :lol:

A właśnie tu chodzi ile realnie wytrzyma, bo to jest podawane dla obciążalności jednej linii te 18A, a maksymalnie może podać przy obciążeniu np. 400W z wszystkich 12V

IMO jedna linia jest lepsza od paru "mniejszych". Jesteś pewien że masz do wykorzystania pełną moc, nie jesteś ograniczany niczym. Masz te powiedzmy 50A na 12v ogólnie i nie myślisz czy grafika 20A(lol) przeciąży daną linię.

Tak, tylko z twojego wyliczania wychodzi że z mojego Chiefteca 500W zsumowana wartość obciążalności 12V to 624W <18*12+18*12+16*12>

Dlatego kompletnie nie ufam Chieftecowi. Nie podają maksymalnego, sumarycznego obciążenia. Podają jedynie maks. obciążenie na danej linii. ;)

Oczywiście nie we wszystkich modelach.