Skocz do zawartości

Proc, mobo, ram do 2000

Recommended Posts

Proc - i5 6600k

Mobo - ??? tu myślałem o asrock z 170 extreme 4, ale im więcej czytam o niej tym więcej wątpliwości...

ram - HyperX Fury DDR4 16GB(2x8GB) 2666MHz CL15

Asus też ma fajne płytki, ale ich serwis skutecznie odstrasza:(. Czytelne i fajne mają uefi.

Zostaje jeszcze msi - ładna jest Gaming pro

Chłodzenie mam noctue nh-d14, zasilacz ocz 650 i obudowę CM II 690 adv. Grafikia z procka - czekam na pascala. A i mam jeszcze Aim sc 808, więc nie zależy mi na dźwięku z płyty. 

​Priorytetem jest dla Mnie :

Bardzo dobra sekcja zasilania, 6 sata i łatwe w użycie UEFI

Edytowane przez cresbo

Jaki jest teraz sens składać zestaw i jechać na iGPU przez kilka miesięcy ? W nic większego nie pograsz i tak.

Tymczasem gram w deponie hehe. Tak na poważnie - na tą chwile mam gt 440. Chce zmienić póki mam kase, a potem kupie porządną grafike ( nie stać mnie, żeby odrazu wypakować na wszystko) ... Z grami wytrzymam te kilka miesięcy.  

Edytowane przez cresbo

Takie MOBO zdecydowanie wystarczy: http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=115_434&products_id=67900

Chyba, że jesteś fanem cyferek to z mocniejszą sekcją zasilania masz Extreme 4, ale powyższe wystarczy.

RAM weź sobie jedną kostkę 2666 MHz - wyjdzie najtaniej, a strata z dual channel będzie znikoma.

Witam prosze zobaczyc http://lpk.x-kom.pl/tydzien-komponentow2/?_ga=1.123522057.346643535.1456309385

I5 6600k i plyta asus z170 pro gaming za 1499 zl doklada pan dd4 np g skill 16 gb 3200mhz cl16 i gitara jesli uzytkownik prosi o propozycje to po co sie zaglebiac czy bedzie uzytkowal na integra lub na czyms innym ma kase to kupuje , dziekuje jesli pomoglem.

• Popieram 2

Nie jestem fanem cyferek, za to jestem fanem stabilnego kompa. Teraz mam 12 fazowego gigusia P67A-UD4-B3 z którym przez 5 lat nie miałem problemu. 

Extreme4 bardziej mi podchodzi. 

Witam prosze zobaczyc http://lpk.x-kom.pl/tydzien-komponentow2/?_ga=1.123522057.346643535.1456309385
I5 6600k i plyta asus z170 pro gaming za 1499 zl doklada pan dd4 np g skill 16 gb 3200mhz cl16 i gitara jesli uzytkownik prosi o propozycje to po co sie zaglebiac czy bedzie uzytkowal na integra lub na czyms innym ma kase to kupuje , dziekuje jesli pomoglem.

To się nazywa pomoc - konkretnie i rzeczowo, bez zbędnych dyskusji za co dziuękuje!!!

Edytowane przez cresbo

Mam jeszcze dwa pytania - co sądzisz o Msi z 170 Gaming m3?

Nic specjalnego nie ma.

I co miałeś na myśli z tą jedną kostką - jedna 16tka czy jedna 8mka?

8 GB 2666 MHz zdecydowanie wystarcz. Jak masz w coś inwestować to w niższe CL, ale 14/15 będzie odpowiednie.

prosi o propozycje to po co sie zaglebiac czy bedzie uzytkowal na integra lub na czyms innym ma kase to kupuje ,

To, że nie przywiązujesz do takich detali większej wagi to Twoja sprawa. Moim zdaniem gdyby ktoś miał teraz składać zestaw na tak mocnym CPU bez dedykowanego GPU i czekać na premierę nowej generacji to nie ma sensu. Ceny najprawdopodobniej jeszcze trochę spadną do tego czasu, a pograć się nie pogra na iGPU.

Ale powiedz czy z170 od asusa 6600k i 16gb 3200mh za 2k to zle a jesli zdecyduje sie na 9xx albo poczeka i moze pascal tak czy siak intel jest znany ze nie daje znizek tylko winduje ceny w gore, wiec watpie czy ten zestaw tak spadnie z ceny .

A kaby lake to bedzie kotlet skylake

• Popieram 1

No źle, bo nie widzę sensu 16 GB RAM i kupowania tak drogiego sprzętu bez GPU i czekanie na premierę GPU.

intel jest znany ze nie daje znizek tylko winduje ceny w gore

Jesteś tego aż taki pewny ? Ceny płyt głównych ostatnio wyraźnie spadły, więc nie bądź taki pewien.

Edytowane przez nos_tro

Inwestować żeby leżało ? Dobre sobie, a gwarancja leci.

Inwestować żeby chodziło, bo leżeć bezczynnie nie będzie.

Wybór jednak padł na asrocka z170 extreme4.

Dziękuje za pomoc, a w szczególności użytkownikowi @sagerek!!!