Skocz do zawartości

Recommended Posts

kup używany przede wszystkim, ponadto nie szukaj na siłę full hd. Do takiej karty wystarczy Ci hd. Gdy sam się rozglądałem za monitorem też mi tak doradzano (miałem ograniczony budżet na monitor). Ponoć lepiej kupić świetny używany HD niż nowy tani full hd :P  

kup używany przede wszystkim, ponadto nie szukaj na siłę full hd. Do takiej karty wystarczy Ci hd. Gdy sam się rozglądałem za monitorem też mi tak doradzano (miałem ograniczony budżet na monitor). Ponoć lepiej kupić świetny używany HD niż nowy tani full hd :P

Polecam mu nowy IPS 22" FullHD, a Ty chcesz mu wcisnąć używane 720p ?

2 sprawa, używany ... to używany ... = problemy, zazwyczaj, cebula na allegro itp.

rozumiem tylko nadal nie odpowiedziales na moje pytanie :P spytalem czy rozni sie czyms taki ips za 1000 zl od takiego za 500-600 nie chodzi mi o nowinki tylko o jakosc matrycy/czy jest ona taka sama  czy moze troche gorsza od takiego monitora za 1000zl ? 

Duzo by pisac. Te drozsze czesto sa do zadan profesjonalnych typu projektowanie 3d itp. Maja np. 10bitowa matryce, szeroki gamut,  ich uklad jest skoncentrowany do jak najwierniejszego oddania barw kosztem szybkosci matrycy, maja lepsze katy widzenia. ALbo jest ukierunkowany w gaming, tj. fjuszery przerozne, szybsza matryca ips kosztem kolorow, specjalne profile pod gaming itp.. Po prostu przy tych drozszych modelach jest w nich wiecej napchane technologii. Dla zwyklego kowalskiego, co nie projektuje albo nie zyje z grania celuje sie w tzw. monitory multimedialne , czyli do wszystkiego i kosztuje one zazwyczaj mniej niz te do zadan profesjonalnych

Te najtansze za 500zł IPSy to najtanszy uklad, matryca ips z srednim pokryciem kolorow, katami. ciezko napisac "konkretnie" bo kazdy model monitora sie od siebie czyms rozni.

Ten Benq podany przeze mnie przynajmniej ma FlickerFree.

A w ogole to poczytaj sobie tutaj jak to jest zrobione

http://forum.benchmark.pl/topic/26242-faq-co-i-jak-czyli-co-trzeba-wiedzie%C4%87-kupuj%C4%85c-monitor/

• Popieram 1

jedna uwaga, matryce nie są szybsze, to odpowiednia elektronika sprawia, że działają szybciej

konkretnie układ overdrive, który można zaprogramować poprawnie, albo jeszcze nastroić i wyżyłować, coś jak przy chipowaniu samochodu

• Popieram 2