revvers 0 Napisano 14 Marca 2016 Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 § Budżet: 150zł § Jakiej myszki obecnie używasz: Logitech M90 (do pracy), RAT7 (do gier) § Jaką masz obecnie podkładkę: Razer Goliathus Speed (za miesiąc zmienię na 3M MP400LE + ew. zakupie szmaciankę do niej) § Z jakich wartości DPI korzystasz: 1000 (do pracy), do 4000 (w grach) § Ile cm przejeżdżasz myszką aby wykonać pełny obrót – cm / 360° w grach FPS: 2,5cm (dla M90 7cm) § W co grasz (gatunki oraz konkretne tytuły): FPS – BF3, Warface, TC GRP , TC RS oraz RTS - Cities Skyline § Ile przycisków używasz w myszce: 3 podstawowe + przełącznik DPI § Chwyt: Finger grip § Jakie jest Twoje ułożenie palców na myszce (1+2+2 czy 1+3+1): 1+2+2 § Wielkość dłoni (od czubka palca środkowego do kciuka): 14cm § Dlaczego chcesz zmienić mysz: w obu myszkach zużył mi się ŚPM (klikacz), § Uwagi (wygląd, liczba przycisków, waga, materiał myszy): - zależy mi na dużej żywotności przycisków, zwłaszcza środkowego bo go najczęściej używam - mysz przewodowa z kablem najlepiej w oplocie - optyczna - co do wyglądu schludny i ładny (czyli by nie zostawały odbicia palców itp)- waga preferowałbym 80g, max 120g. - materiał, najlepiej plastik (bez gumowanych i metalowych elementów). - powierzchnia robocza myszki będzie ograniczona do wielkości powierzchni roboczej: 184x184cm więc dobrze by było aby jej długość nie wychodziła zbytnio poza 120mm ew. max 130mm Cytuj Link to post Share on other sites
kebab84 96 Napisano 15 Marca 2016 Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Spokojnie możesz brać A90 bloody. Do takich zastosowań będzie dobra. Jeśli chcesz coś z lepszym sensorem to masz FUNC MS-2. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
revvers 0 Napisano 15 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Mogła by być gdyby nie to że: posiada gumowane przyciski (A90) - na to jeszcze mógłbym przymknąć oko waży 144g (A90) i 145g (FUNC MS-2) Drugi argument jest decydujący: RAT7 po zważeniu (bez obciążników) waży 152g i jest za ciężki, po zdemontowaniu całego tyłu (sprężyny, śróbokręta i kuferka) jest już troszkę lepiej 130g i w takiej wersji ją używam. Ponieważ dodanie kolejnych gram sprawią że staje się zbyt ciężka.M90 której używam do pracy wazy 66g i szczerze lubię jak mysz jest tak lekka, niestety zdaję sobie sprawę że nie dostanę sprzętu dobrego o tak niskiej masie. Dlatego podałem te widełki w przedziale 80-120g. Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 15 Marca 2016 Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 144 g to waga z kablem. Cytuj Link to post Share on other sites
kebab84 96 Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 (edytowane) 144 g to waga z kablem. dokładnie;) normalna to 110 g. . . . zresztą przy A90 jest dobrze wyważona oraz waga jest ok. Edytowane 16 Marca 2016 przez kebab84 Cytuj Link to post Share on other sites
revvers 0 Napisano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 (edytowane) Dzięki za sprostowanie. Ogólnie A90 faktycznie cena do jakości jest dobra, nie mniej jednak poczytałem sobie o tych sensorach i o ile A3050 jest dobry to jednak jest dość przeciętny, precyzja pracy ogranicza się do 1500 DPI, przy wyższych wartościach już stanowi to problem. Jak pisałem w pierwszym poście w grach wykorzystuje wyższe. W przypadku A90 nie podoba mi się oświetlenie i to głownie mi przeszkadza, z tego co wiem nie można go wyłączyć bez ingerencji w mysz. No i jeszcze profil, ułożenie wysoko przycisków i wrażenie jak by były za krótkie, pewnie dlatego że jest to palmgrip, a ja mam inny typ ułożenia dłoni wiec myślę że może to mieć znaczenie.Z precyzyjnych myszy z tego co czytam najlepsze są sensory A9500 < 4000 dpi lub A9800 (ew S9808) > 4000 dpi. Które myślę że w moim przypadku były by dobre, ponieważ lubię dużą precyzje przy niewielkim ruchu myszki, tylko problem w tym że to są lasery.Wracając jednak do optycznych sensorów, to zdecydowanie lepsze od A3050 jest A3080 i A3090 (chyba że się mylę ?)No i oprócz w/w dobre są jeszcze PMW3310 i 3366. Tak że zakres myszek które moglibyście mi polecić jest zdecydowanie większy Jak zaznaczyłem głownie zależy mi na żywotności myszy, ale również istotna dla mnie jest jej precyzja. Choć nie wiem jak jest w przypadku sensorow A3050 a A3090 czy jest to różnica zauważalna ? Rzadko grywam w gry, bo zdecydowanie więcej czasu pracuje. Jednak jeżeli już gram to nie chciałbym być zawiedziony. Tym bardziej że przymierzam się do kupna drugiego monitora 4k i tam ponoć DPI wtedy nabiera znaczenia.Z przeglądanych myszy z uwzględnieniem w/w preferencji, znalazłem takie, które by mi odpowiadały, lecz nie wiem co wybrać:GX75 - ładny design, choć myszą ciężka 145g, no spotkałem się z kilkoma problemami zgłaszanymi przez ludzi.SteelSeries Rival 100 - ma kształt taki jak lubię ale ma niestety gumowane boki (przy RAT7 się zraziłem) no i brak oplotu, choć 2 razy droższa od A90 to mam wrażenie że lepsza ?CM Storm Alcor - ponoć jest lepsza od Rival100, choć przyciski tylko 5mln kliknięć.Roccat Kone Pure - fajna, lecz to nie moja półka cenowa.Rapoo V300 - szczerze podoba mi się, sensor A3090, gdyby nie to że oprogramowanie na sztywno narzuca wartości DPI to była by okej, też nie wiem jaka jest żywotność przycisków.Cougar 500M - tu podobnie do Rapoo, choć zakres wyboru DPI stoi lepiej, no koszt 170zł przewyższa mój budżet i tu musiałbym się zastanowić czy warto, pozostaje kwestia żywotności przycisków?Może macie jeszcze jakieś inne propozycje ?PS. odnośnie A90 czy mógłby ktoś wgrać zdjęcie z wagą tego gryzonia że jest to faktycznie te 110g bo w sieci znalazłem, że z kablem waży 180g a bez 144g,PS2. jeszcze znalazłem troszkę poza budżet: Genius Scorpion M6-600 i Logitech G300S. Pierwsza ponoć dobra, ale w testach czytałem że przez wysoki skok przyciski szybciej się będą zużywać więc odpada. Co do drugiej brakło mi czasu aby o niej poczytać. Edytowane 21 Marca 2016 przez revvers Cytuj Link to post Share on other sites
kebab84 96 Napisano 21 Marca 2016 Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 A90 bez kabla to 110 gramów, jest lekka, ma ją mój brat i wg. mnie jest naprawde ok. Niestety nie znajdziesz ideału. Za te pieniądze możesz wziąć jeszcze M6-600 lub Alcora. Jedna ma wysoki skok klawiszy, druga dość wysoki lod, aczkolwiek w tej cenie ciężko o coś lepszego... tu masz jeszcze promocje http://olx.pl/oferta/mysz-roccat-kone-pure-military-camo-charge-60-ceny-okazja-CID99-IDdIQm5.html#6dfa5b9c71 Cytuj Link to post Share on other sites
revvers 0 Napisano 21 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Współczynnik lod akurat dla mnie nie jest ważny, jestem raczej hight sens więc rzadko odrywam mysz od podkładki. Cytuj Link to post Share on other sites
kebab84 96 Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 To poleć w laser. Taki masz w AL90 bloody. Cytuj Link to post Share on other sites
revvers 0 Napisano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Być może tak jak sugerujesz będę musiał się rozejrzeć w laserowym sprzęcie. Dzisiaj przyszła mi ta półka pod klawiaturę i testowałem sobie gryzonie na tej podkładce. Podkładka to szorstki plastik lub plastiko podobne tworzywo i optyk ma wrażenie że jakby gorzej na niej działa zaś ślizga się niesamowicie. RAT7 przez to że jest cięzszy i może ma lepsze ślizgacze działa jak trzeba zaś laser działa okej.Więc albo optyk + mała szmacianka lub laser. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts