Skocz do zawartości

Mysz uniwersalna do 150zl

Recommended Posts

§  Budżet: 150zł

§  Jakiej myszki obecnie używasz:  Logitech M90 (do pracy), RAT7 (do gier)

§  Jaką masz obecnie podkładkę:  Razer Goliathus Speed (za miesiąc zmienię na 3M MP400LE + ew. zakupie szmaciankę do niej)

§  Z jakich wartości DPI korzystasz: 1000 (do pracy), do 4000 (w grach)

§  Ile cm przejeżdżasz myszką aby wykonać pełny obrót – cm / 360° w grach FPS: 2,5cm (dla M90 7cm)

§  W co grasz (gatunki oraz konkretne tytuły): FPS – BF3, Warface, TC GRP , TC RS oraz RTS  - Cities Skyline

§  Ile przycisków używasz w myszce: 3 podstawowe + przełącznik DPI

§  Chwyt: Finger grip

§  Jakie jest Twoje ułożenie palców na myszce (1+2+2 czy 1+3+1):  1+2+2

§  Wielkość dłoni (od czubka palca środkowego do kciuka): 14cm

§  Dlaczego chcesz zmienić mysz:  w obu myszkach zużył mi się ŚPM (klikacz),

§  Uwagi (wygląd, liczba przycisków, waga, materiał myszy): 

- zależy mi na dużej żywotności przycisków, zwłaszcza środkowego bo go najczęściej używam

- mysz przewodowa z kablem najlepiej w oplocie

- optyczna

- co do wyglądu schludny i ładny (czyli by nie zostawały odbicia palców itp)
- waga preferowałbym 80g, max 120g.

- materiał, najlepiej plastik (bez gumowanych i metalowych elementów).

- powierzchnia robocza myszki będzie ograniczona do wielkości powierzchni roboczej: 184x184cm więc dobrze by było aby jej długość nie wychodziła zbytnio poza 120mm ew. max 130mm

Mogła by być gdyby nie to że:

• posiada gumowane przyciski (A90) - na to jeszcze mógłbym przymknąć oko
  • waży 144g (A90) i 145g (FUNC MS-2)

Drugi argument jest decydujący: RAT7 po zważeniu (bez obciążników) waży 152g i jest za ciężki, po zdemontowaniu całego tyłu (sprężyny, śróbokręta i kuferka) jest już troszkę lepiej 130g i w takiej wersji ją używam. Ponieważ dodanie kolejnych gram sprawią że staje się zbyt ciężka.

M90 której używam do pracy wazy 66g i szczerze lubię jak mysz jest tak lekka, niestety zdaję sobie sprawę że nie dostanę sprzętu dobrego o tak niskiej masie. Dlatego podałem te widełki w przedziale 80-120g. 

Dzięki za sprostowanie. 

Ogólnie A90 faktycznie cena do jakości jest dobra, nie mniej jednak poczytałem sobie o tych sensorach i o ile A3050 jest dobry to jednak jest dość przeciętny, precyzja pracy ogranicza się do 1500 DPI, przy wyższych wartościach już stanowi to problem. Jak pisałem w pierwszym poście w grach wykorzystuje wyższe. W przypadku A90 nie podoba mi się oświetlenie i to głownie mi przeszkadza, z tego co wiem nie można go wyłączyć bez ingerencji w mysz. No i jeszcze profil, ułożenie wysoko przycisków i wrażenie jak by były za krótkie, pewnie dlatego że jest to palmgrip, a ja mam inny typ ułożenia dłoni wiec myślę że może to mieć znaczenie.

Z precyzyjnych myszy z tego co czytam najlepsze są sensory A9500 < 4000 dpi lub A9800 (ew S9808) > 4000 dpi. Które myślę że w moim przypadku były by dobre, ponieważ lubię dużą precyzje przy niewielkim ruchu myszki, tylko problem w tym że to są lasery.
Wracając jednak do optycznych sensorów, to zdecydowanie lepsze od A3050 jest A3080 i A3090 (chyba że się mylę ?)
No i oprócz w/w dobre są jeszcze PMW3310 i 3366. Tak że zakres myszek które moglibyście mi polecić jest zdecydowanie większy ;)

Jak zaznaczyłem głownie zależy mi na żywotności myszy, ale również istotna dla mnie jest jej precyzja. Choć nie wiem jak jest w przypadku sensorow A3050 a A3090 czy jest to różnica zauważalna ? Rzadko grywam w gry, bo zdecydowanie więcej czasu pracuje. Jednak jeżeli już gram to nie chciałbym być zawiedziony. Tym bardziej że przymierzam się do kupna drugiego monitora 4k i tam ponoć DPI wtedy nabiera znaczenia.

Z przeglądanych myszy z uwzględnieniem w/w preferencji, znalazłem takie, które by mi odpowiadały, lecz nie wiem co wybrać:
GX75 - ładny design, choć myszą ciężka 145g, no spotkałem się z kilkoma problemami zgłaszanymi przez ludzi.
SteelSeries Rival 100 - ma kształt taki jak lubię ale ma niestety gumowane boki (przy RAT7 się zraziłem) no i brak oplotu, choć 2 razy droższa od A90 to mam wrażenie że lepsza ?
CM Storm Alcor - ponoć jest lepsza od Rival100, choć przyciski tylko 5mln kliknięć.
Roccat Kone Pure - fajna, lecz to nie moja półka cenowa.
Rapoo V300 - szczerze podoba mi się, sensor A3090, gdyby nie to że oprogramowanie na sztywno narzuca wartości DPI to była by okej, też nie wiem jaka jest żywotność przycisków.
Cougar 500M - tu podobnie do Rapoo, choć zakres wyboru DPI stoi lepiej, no koszt 170zł przewyższa mój budżet i tu musiałbym się zastanowić czy warto, pozostaje kwestia żywotności przycisków?

Może macie jeszcze jakieś inne propozycje ?

PS. odnośnie A90 czy mógłby ktoś wgrać zdjęcie z wagą tego gryzonia że jest to faktycznie te 110g bo w sieci znalazłem, że z kablem waży 180g a bez 144g,

PS2. jeszcze znalazłem troszkę poza budżet: Genius Scorpion M6-600 i Logitech G300S. Pierwsza ponoć dobra, ale w testach czytałem że przez wysoki skok przyciski szybciej się będą zużywać więc odpada. Co do drugiej brakło mi czasu aby o niej poczytać.

Edytowane przez revvers

A90 bez kabla to 110 gramów, jest lekka, ma ją mój brat i wg. mnie jest naprawde ok.

Niestety nie znajdziesz ideału. Za te pieniądze możesz wziąć jeszcze M6-600 lub Alcora.

Jedna ma wysoki skok klawiszy, druga dość wysoki lod, aczkolwiek w tej cenie ciężko o coś lepszego...

tu masz jeszcze promocje http://olx.pl/oferta/mysz-roccat-kone-pure-military-camo-charge-60-ceny-okazja-CID99-IDdIQm5.html#6dfa5b9c71

Być może tak jak sugerujesz będę musiał się rozejrzeć w laserowym sprzęcie. 

Dzisiaj przyszła mi ta półka pod klawiaturę i testowałem sobie gryzonie na tej podkładce. Podkładka to szorstki plastik lub plastiko podobne tworzywo i optyk ma wrażenie że jakby gorzej na niej działa zaś ślizga się niesamowicie. RAT7 przez to że jest cięzszy i może ma lepsze ślizgacze działa jak trzeba zaś laser działa okej.

Więc albo optyk + mała szmacianka lub laser.