Skocz do zawartości

Podkręcenie Pentium G3258

Recommended Posts

Witam!

Mam problem z podkręceniem mojego procesora pentium g3258. Gdy podkręcam go do 4.0 GHz po pewnym czasie użytkowania komputer się resetuje. Niestety nie znam się na tym więc napięcia miałem ustawione na automatyczne. Jakie najlepiej ustawić napięcia?

płyta główna:http://www.morele.ne...-h81-d3-604808/

zasilacz:http://www.morele.ne...a-500s8-384671/

Edytowane przez mateuszch1946

Mordeczko sam mam ten procesor ale go nie podkręcałem, jednak w necie jest sporo poradników o OC G3258, jeśli się Tobie na 4Ghz komp resetuje to pewne jest to że CPU się przegrzewa moim zdaniem. Nie każda sztuka się podkręci do 4 Ghz. Spróbuj zejść i ogarnij jakimś programem jaką temperature procek łapie na danym taktowaniu. ;)

Nie każda sztuka się podkręci do 4 Ghz

Jak ktoś trafił na G3258 który nie robi 4.5GHz to musi mieć na prawdę dużo pecha.

@@mateuszch1946, podaj temperatury w idle jakie masz oraz w stresie o ile komputer się nie wyłączy. Standardowe chłodzenie powinno utrzymać 4.2GHz gdyż to jest pentium. Jak podasz temperatury to dalej będzie można pomyśleć o napięciu.

Moze zamiast bawic sie w oc pentiuma dorzuc do i3 i zostan na r7 370. W ogolnym rozrachunku wyjdzie lepiej.

Pomysl czy zamiast w lga1150 nie pojsc w skylake i3 6100 i ddr4. Za podobna kase bedziesz mial zestaw ze stabilniejszym fpsem i unikniesz problemow z grami ktore potrzebuja 4 watkow.

Moze zamiast bawic sie w oc pentiuma dorzuc do i3 i zostan na r7 370. W ogolnym rozrachunku wyjdzie lepiej.

Pomysl czy zamiast w lga1150 nie pojsc w skylake i3 6100 i ddr4. Za podobna kase bedziesz mial zestaw ze stabilniejszym fpsem i unikniesz problemow z grami ktore potrzebuja 4 watkow.

Może nie każdy gra w gry ?

Asrock h81m-dgs r.2.0 4,0Ghz, na auto ustawila plyta 1.2v, ja zmienilem na 1,1v. Temp na boxie przy ustawieniach silent (1100-1300 obrotow), w Prime95 po 15min max 61stopni. Mozna zejsc nizej z napieciem, ale czy to duzo zmieni? Watpie. 2-3stopnie mniej

• Popieram 1