Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : Gry (głównie cs go), być może streamowanie i rendering wideo
  • Maksymalna kwota : ok 1500 zł
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : marzec/kwiecień
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : Procesor: Phenom II x4 965 be

Płyta główna: Asus M5A78L-MLX V2

Obudowa: SilentumPC Brutus 410

Zasilacz: Zalman ZM500-GT 500w

Karta graficzna: amd radeon r7 250

Chciałem zapytać co polecilibyście wymienić. Zastanawiałem się nad podkręceniem procesora i wymianą karty graficznej i dokupieniem dysku ssd. Czy jest sens się tak bawić czy w pierwszej kolejności zainwestować w nowy procesor? Z góry dzięki za pomoc!

Edytowane przez CiiDI

Podaj dokładny model karty graficznej. Jeśli nie wiesz jaką masz to wejdź w sterach (zakładam że masz Crimson) System -> Sprzęt, podaj Identyfikator urządzenia, to 3 pozycja w pierwszym rzędzie. Po tym numerku google nam powie którą masz, bo r7 200 series to może być 240 a może 260x.

Poza tym ile masz teraz klatek w CS, że decydujesz się na upgrade?

Ile masz ramu?

OK.

Sądzę, że wymiana grafiki i kupno SSD to dobra decyzja.

Faktycznie z tego procka można coś jeszcze wycisnąć przez OC, jednak Twoja płyta główna niezbyt się do tego nada (słaba sekcja zasilania, stary chipset).

Z kartą graficzną celuj w coś około GTX960, koszt 850-1000 zł w zależności czy się zdecydujesz na 2GB/4GB.

Jeśli preferujesz stajnię Radeon to R9 380, jednak GTX960 ma mniejszy narzut na procesor, co w przypadku Phenoma warto wziąć pod uwagę.

SSD Crucial MX200 250GB koszt około 350zł.

A po jakimś czasie, gdy znów uzbierasz fundusze, zmiana platformy na Intel.

Edit:. GTX960 + Twój procek i GTA 5 ->

całkiem nieźle sobie radzi.

Edytowane przez Deomortis

@up też tak sądziłem, ale na YT jest wiele filmików pokazujących że nie jest źle.

BF4 na ultra

Wiedźmin na średnich:

Moim zdaniem z lepszym prockiem byłoby dużo lepiej, ale w 1500 nic nie zmienimy, a karta r7 250 jest najsłabszym elementem zestawu.

Dlatego teraz zmiana karty + SSD, a w przyszłości podstawkę na Intel (koszt kolejne 1200-1500zł). Nie ma jak się teraz zmieścić z upgradem tego i tego w danym budżecie.

Taka jest moja propozycja.