rokit 1 Napisano 13 Marca 2016 Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 (edytowane) Zastosowanie komputera: granie w najnowsze gry w rozdzielczości 4k Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 6000 zł + ew. nieduża dopłata jeśli nie wystarczy Których części potrzebujesz?: procesor, karta graficzna, zasilacz, RAM, obudowa, płyta główna, chłodzenie do procesora, monitor o rozdzielczości 4k Czy będziesz podkręcać sprzęt?: Tak Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?: nie mam, chcę kupić monitor jak największy (około 32 cale) i o rozdzielczości 4k Specjalne wymagania: monitor możliwie jak największy np. 32 cale i jakby się dało to monitor chciałbym taki że jak jego nominalna rozdzielczość to 4k to jak ustawię na nim rozdzielczość 2k to obraz w 2k będzie wyglądał tak samo dobrze jak na monitorze, którego nominalna rozdzielczość to 2k Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera?: Mam dysk więc nie trzeba mi kupować nowego Inne: Mogę skusić sie na multi-GPU jeżeli będzie większa wydajność i taniej niż przy pojedynczej karcie graficznej Czy za 6000 zł dałoby sie złożyć sensowny komputer z monitorem do pogrania w najnowsze tytuły np. Far Cry: Primal, Call of Duty: Black Ops 3, Deus Ex: Mankind Divided, i inne nadchodzące gry typu BF5, nowe Call of Duty, czy Mass Effect: Andromeda na ustawieniach graficznych ultra w rozdzielczości 4k i co najmniej 30 fps w najbardziej wymagających grach? Edytowane 13 Marca 2016 przez rokit Cytuj Link to post Share on other sites
Realistico 281 Napisano 13 Marca 2016 Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Sensowny? Do 4k? Ok, ale nie za 6000 zł, za tyle masz kompa do FullHD, przy dobrych wiatrach do QHD, ale nie do UltraHD Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 13 Marca 2016 Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Bez szans, 980ti/Fury X + monitor 4k = 5k, a i tak na ultra nie ma co liczyć, to tylko przy zastosowaniach multiGPU wyciągniesz zadowalający fps Cytuj Link to post Share on other sites
rokit 1 Napisano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 To już mógłbym dać 7000 zł. Za tyle się da? Cytuj Link to post Share on other sites
Marek Lolasi 96 Napisano 13 Marca 2016 Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Nie da sie. Cytuj Link to post Share on other sites
Realistico 281 Napisano 13 Marca 2016 Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Nie licząc monitora za jakieś 7-9 tys coś się złoży http://www.morele.net/inventory/info/OfzrTh/ Aby nie być gołosłownym, opcja MOCNO budżetowa, bez ssd, i5 przy sli z 980ti wygląda słabo. Nie piszę argumentacji bo nie polecam tego zestawu. I jeszcze dolicz zasilacz 500 zł. Odpuść sobie 4k, kup sobie porządny zestaw do FULLHD, tym bardziej, że obsługa multi gpu pozostawia wiele do życzenia, w wielu tytułach nie osiągniesz zadowalających wyników Cytuj Link to post Share on other sites
Marek Lolasi 96 Napisano 13 Marca 2016 Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Kolega wyżej dobrze napisał 6-7tys, to dobra kwota by złożyć solidny sprzet pod fhd. Cytuj Link to post Share on other sites
piotr.potulski 39 Napisano 13 Marca 2016 Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Szczerze mówiąc, to nie wiem skąd są te legendy o koniecznym SLI na 980Ti do grania w 4k. Mam średniopółkowy zestaw 4790k + GTX970 + monitor z G-Sync (dość ważne moim zdaniem). zestaw kupiony raczej do pracy z graniem jako dodatkową funkcją i założeniem, że będę grał w FHD / QHD. Efekt jest taki, że praktycznie wszystkie gry uruchamiam w 4k z obniżonymi ustawieniami grafiki, bo i tak da się uzyskać lepsze efekty niż w przypadku ustawień ultra 1080. Co istotne, nie gram w FPS on-line. Co nie zmienia faktu, że budżet 6k na zestaw nie daje wielkiego pola manewru, bo sam monitor to ponad 2k PLN Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 13 Marca 2016 Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 kolega pisał o graniu na ultra w najnowsze tytuły, gtx 970 na ultra z HairWorks, AA w QHD nie wiem czy 10 fps ogarnie Cytuj Link to post Share on other sites
rokit 1 Napisano 14 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 (edytowane) To jaki według ciebie będzie odpowiedni do grania w 4k? Zwłaszcza że teraz przez DirectX 12 zmniejsza się rola procesora więc chyba nie trzeba aż tak mocnego procesora. Masz jakąś propozycje monitora za 2000 zł , który jest taki, że jak jego nominalna rozdzielczość to 4k to jak ustawię na nim rozdzielczość 2k to obraz w 2k będzie wyglądał tak samo dobrze jak na monitorze, którego nominalna rozdzielczość to 2k. Ew. może zdecyduję się na jakiś telewizor 40 cali zamiast monitora. Komputer będzie mi służył tylko do salonowego grania z padem na kanapie więc chyba jakiś fajny telewizor 40 cali z rozdzielczością 4k i z możliwością zejścia w dół z rozdzielczości nominalnej 4k na np. 2k byłby fajny, zwłaszcza jeśli kosztowałby 2000 zł. Poza tym telewizor to lepszy obraz i kolory niż zwykły monitor, nie gram w żadne MMO, tylko single więc to byłoby chyba dobre rozwiązanie. Edytowane 14 Marca 2016 przez rokit Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 14 Marca 2016 Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Masz jakąś propozycje monitora za 2000 zł , który jest taki, że jak jego nominalna rozdzielczość to 4k to jak ustawię na nim rozdzielczość 2k to obraz w 2k będzie wyglądał tak samo dobrze jak na monitorze, którego nominalna rozdzielczość to 2k. Schodzenie z natywnej rozdzielczości zawsze odbije się na jakości obrazu. Daruj sobie 4K. Idź w stronę WQHD z GTX 980 TI. Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 14 Marca 2016 Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Zwiększ budżet dwukrotnie i można coś myśleć o 4K, w przeciwnym razie zejdź na ziemię, bo widać że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz ... "Teraz mamy DX12" yyy gdzie ten DX12? TV 4K za 2 tysiące zł - NC. Masz jakąś propozycje monitora za 2000 zł , który jest taki, że jak jego nominalna rozdzielczość to 4k to jak ustawię na nim rozdzielczość 2k to obraz w 2k będzie wyglądał tak samo dobrze jak na monitorze, którego nominalna rozdzielczość to 2k. nie istnieje nic takiego.Zanim zadasz pytanie użyj google ... po za tym śmierdzi trollem na odległość Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts