Skocz do zawartości

Wentylatory Fractal r4

Recommended Posts

Witam

Na co warto zmienić fabryczne wentylatory 140mm z obudowy fractal delfine r4??Wentylatory wtłaczają przez przedni filtr naprawdę mało powietrza... 

W sumie mam w obudowie tylko 2x SSd to mogę wymontować  dolna klatkę na dyski... tylko gdzie dać te 2x ssd

Napędu DvD nie mam wiec myślę kupić sanki i w tej zatoce.. :> tylko gdzie takie sanki kupić jak się nie mylę z 2.5 do 5.25 ?

Ok znalazłem na allegro coś takiego: http://allegro.pl/show_item.php?item=5617253627

Edytowane przez kyubi13231
tylko gdzie dać te 2x ssd

Możesz je dać za tackę mobo, ale trochę jest to nieprzemyślane i musisz wyjąć płytę żeby je przykręcić. Możesz też zobaczyć jak to rozwiązali w R5 i samemu coś takiego zrobić, przy odrobinie czasu i chęci. 

Co do wentylatorów, jaki budżet na sztukę?

Zależy ci żeby były tylko wydajniejsze, czy również cichsze?

Edytowane przez radioland

Ja w mojej R2 sprzedałem wszystkie oryginalne wentylatory i wymieniłem na Enermax UCTB12. Same wentylatory są bardzo ciche, i przy takich samych obrotach wydajniejsze od Fractalowskich. Co prawda nie są to 140mm, ale kupiłem swoje w bardzo dobrej cenie. Gdybyś zdecydował się na Enermaxy pamiętaj, że często terkoczą w poziomie, w pionie są bardzo ciche. Mam tez jednego Be Quieta, ale nie pamiętam modelu. Bardzo cichy, ale i mniej wydajny od Enermaxów (no i raczej nie cichszy, po prostu nie terkocze w poziomie). 

Chcąc zachować cisze nie będziesz miał wydajności ;)

Możesz je dać za tackę mobo, ale trochę jest to nieprzemyślane i musisz wyjąć płytę żeby je przykręcić. Możesz też zobaczyć jak to rozwiązali w R5 i samemu coś takiego zrobić, przy odrobinie czasu i chęci. 

Co do wentylatorów, jaki budżet na sztukę?

Zależy ci żeby były tylko wydajniejsze, czy również cichsze?

Najlepiej do 80zl sztuka, maja być ciche