PaganMuffin 0 Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 (edytowane) Witam. Poszukuje monitora do 800-900 zł innego niź IIYAMA XB2483HSU-B1/B2 dwukrotnie kupiłem ten monitor i oba miały bad piksele -,- Monitor będzie służył do oglądania filmów/seriali, gier [cs:go, dota i jakieś singlowe] oraz oczywiście przeglądania internetu. Musi on także posiadać wejście HDMI najlepiej 2x, wyjście audio/słuchawkowe oraz pivot. Modele jakie mnie zainteresowały to: Dell u2414h oraz BenQ GW2760HM/HS. @ref jest coś konkurencyjnego w tym przedziale (albo taniej) konkurencyjnego dla tej nieszczęsnej dla mnie iiyamy? W dellu odpycha mnie czerń oraz jej wygląd przy oglądaniu z kąta. @Ref2 Budżet podnosi się do 1200-1300 [lepiej żeby nie było wiecej], ale warunek jest taki że musi się dać wziąć podpisać umowe z orange i dostać rabat 400 zł. I najlepiej jakaś znana marka, bo po tych dwóch iiyamach rodzice powiedzieli NIE takim marką ;/ Dodam, że odległoś miedzy monitorem a oczami to około 60 cm. Więc chyba FHD na 27 będzie akceptowalne. Edytowane 16 Marca 2016 przez PaganMuffin Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 rodzice powiedzieli NIE takim marką że którym? Cytuj Link to post Share on other sites
Zivolt 52 Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 bo po tych dwóch iiyamach rodzice powiedzieli NIE takim marką ;/ Wychodzi że, nie dla iiyamy Cytuj Link to post Share on other sites
PaganMuffin 0 Napisano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 (edytowane) Marką mało znanym jak iiyama, nec, ezio [ale te dwie to raczej nie ten budżet i wymagania]. Chodzi o to, że myślą [ja też[ że znowu wyskoczy bad pixel [2x iiyama w ciagu miesiaca i pixele] Edytowane 16 Marca 2016 przez PaganMuffin Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 mało znanymi.... witki opadają szkoda czasu na ten wątek Cytuj Link to post Share on other sites
Zivolt 52 Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 (edytowane) Też sądziłem, że iiyama robi dobre monitory i zapewne tak jest, ale zawsze zdarzają się jakieś wadliwe egzemplarze. Załóżmy, że dla autora ASUS jest marką znaną, a ich Rog Swift PG279Q? Ponoć ludzie mają z nim mega dużo problemów Edytowane 16 Marca 2016 przez Zivolt Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 iiyama została dawno kupiona przez koreańczyków i z oryginalną Japońską iiyamą ma niewiele wspólnego poza nazwą, robi obecnie marne w porywach przeciętne monitory, ale nazywanie jej mało znaną marką... o pozostałych dwóch nawet nie będę się rozpisywał... Cytuj Link to post Share on other sites
PaganMuffin 0 Napisano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 (edytowane) mało znanymi.... witki opadają szkoda czasu na ten wątek Ja chętnie jeszcze raz dał szansę tej iiyamie, ale rodzice ;/ Może uda mi się ich namówić na jeszcze jedną próbę. Na serio w tym przedziale do 900 i w tym powiększonym w sklepach z tym rabatem nie znajdzie się nic innego od tej iiyamy xb2483hsu? Jbc marka Benq wchodzi w grę. Edytowane 16 Marca 2016 przez PaganMuffin Cytuj Link to post Share on other sites
phx1990 151 Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 To jak ty kupujesz te monitory Idziesz do sklepu, wybierasz monitor i prosisz o rozpakowanie, podlaczenie bo miales 2x jaja z baxpixelami. Na wysylke tez mysle ze daloby rade wystosowac taka prosbe. Cytuj Link to post Share on other sites
PaganMuffin 0 Napisano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 (edytowane) To jak ty kupujesz te monitory Idziesz do sklepu, wybierasz monitor i prosisz o rozpakowanie, podlaczenie bo miales 2x jaja z baxpixelami. Na wysylke tez mysle ze daloby rade wystosowac taka prosbe. W pierwszym monitorze zobaczyłem po 2 dniach od dostania, w drugim monitorze dopiero po tygodniu wcześniej dokładnie na białym tle obejrzałem czy nie ma, więc to że przy odpakowaniu nie będzie miał nic nie znaczy. Morele oferuje za około 60 zł test panela pod tym kątem tylko że wysyłka zwrotna kurierem jest 3x tańsza ;-; Edytowane 16 Marca 2016 przez PaganMuffin Cytuj Link to post Share on other sites
phx1990 151 Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 No coz, peszek. Zamawiaj az trafisz dobra sztuke, albo szukaj czegos innego np: http://www.morele.net/monitor-benq-gw2760hs-634720/ tu masz troche lepsza cene: http://www.neo24.pl/?p=benq_gw2760hs&utm_source=ceneo.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=Ceneo%2FKomputery+i+akcesoria%2FMonitory&utm_content=839.0&utm_term=BENQ+GW2760HS%7C-3090369%7CBENQ Recka Ytbera: https://youtu.be/KJuKISH2b0I?t=228 Test: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/benq_gw2760hs.htm Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 a zdajesz sobie sprawę, że marka monitora nie ma nic wspólnego z producentem panelu? producentów jest w praktyce całych trzech, z czego szajsung marnie sprzedaje i poza swoimi produktami go jak na lekarstwo, zostaje LG lub AUO niemal fifty-fifty, no i chińszczyzna, w budżetowych konstrukcjach łatwo o taką podróbę, LG robi to notorycznie, nie zdziwiłbym się gdyby pozostali też pchali byle co do zapełniaczy półek sklepów nie dla idiotów żeby nie było nawet porządny, markowy panel nie jest wolny od jakiego tam odsetku wad fabrycznych to cecha tej technologii, mogłeś zwyczajnie mieć pecha Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 17 Marca 2016 Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 No coz, peszek. Zamawiaj az trafisz dobra sztuke, albo szukaj czegos innego np: http://www.morele.net/monitor-benq-gw2760hs-634720/ Nie uzywalem tego modelu, ale pracowalem na GW2455 (przez d-sub) ktory tez jest na matrycy VA i o ile do filmow jest bardzo dobry (czern) to sam kursor myszy na pulpicie zostawial smugi, wiec smiem watpic czy do gier to bedzie dobry wybor. Cytuj Link to post Share on other sites
PaganMuffin 0 Napisano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 @jarko: grałem na AMVA (iiyamy) w CS, dote, skyrim i smużenia widziałem jedynie na stronach gdzie były testy do sprawdzenia jego, liściach w skyrim oraz przy przewijaniu ciemnych stron, ale rozwiązałem to zmianą overdrive na 2. @drachenfeles: Wiem o tym. @phx1990: zastanawiałem się nas tym monitorem zamiast tej iiyamy tylko czy fhd na 27 to nie za mało bo różne opinie czytam. Cytuj Link to post Share on other sites
phx1990 151 Napisano 17 Marca 2016 Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) Do codziennego użytku / grania / filmów będzie OK, chyba że masz syndrom Retina ps jakbys sie decydowal na tego BenQ to z koncowka HS (flickerfree) czyli tego co podalem, gdyz HM =(brak flickerfree) https://youtu.be/1CNOIbmUws0?t=105 + jakbys juz go bral to niech ci go podlacza i sobie go dokladnie obejrzyj czy ci pasuje, albo zamow przez internet , wtedy mozesz do 14 dni zwrocic bez podania przyczyny Plusy monitora GW2760HS: +FlickerFree +Nowoczesna matryca VA, naprawdę dobre kąty widzenia (Color Shift-Free) +Super czerń (http://www.tftcentral.co.uk/images/benq_gw2760s/P1020239.JPG . tak, to naprawdę czerń tego monitora) +DUŻY = lepsze doznania z grania oraz oglądania filmów +Cena! -Średnie czasy reakcji -81 PPI Edytowane 17 Marca 2016 przez phx1990 Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 20 Marca 2016 Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Nie wiem, czy coś to dla autora zmieni, jednak sam niedawno kupiłem X2483HSU-B2 z wadliwą matrycą. Poszedł na gwarancję i 5 dni później (ten piątek) cieszyłem się sprawną jednostką. Myślę, że miałeś zwyczajnie pecha. Do trzech razy sztuka, ewentualnie (tak jak było wspomniane powyżej) udaj się do sklepu i sprawdź monitor na miejscu. Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 20 Marca 2016 Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 @PaganMuffin No i jak wrażenia? Jak to jest z FullHD na 27" - nie ma pixelozy? Cytuj Link to post Share on other sites
PaganMuffin 0 Napisano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 @PaganMuffin No i jak wrażenia? Jak to jest z FullHD na 27" - nie ma pixelozy? Nie miałem jak sprawdzić. Najwcześniej we wtorek będę mógł sprawdzić w sklepie. Największym minusem tego benq to brak pivota który w iiyamie mi się przydawał do regulacji wysokości i wygodnemu obracaniu w stronę łóżka. I nie wiem czy dać 3 szanse tej Iiyamie ze względu na pivot czy postawić na wielkość matrycy tego benq [którego mogę kupić za 520 zł [rabat z 1 postu]]. Cytuj Link to post Share on other sites
phx1990 151 Napisano 20 Marca 2016 Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Skoro lubisz ogladac z wyrka to bym ta 27" bral od benq'a , za 500 zlotych to fajna cena Cytuj Link to post Share on other sites
PaganMuffin 0 Napisano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Skoro lubisz ogladac z wyrka to bym ta 27" bral od benq'a , za 500 zlotych to fajna cena Z łóżka oglądam tylko jeżeli lecę serią jakiś serial lub jak gram na konsoli. Czytając opinie na Ceneo natrafiłem na informacje ze monitor nie ma hdcp na hdmi co uniemożliwi mi podłączenie konsoli (ps3). Prawda to? Jak z czasami reakcji w porównaniu do iiyamy bo dwie różne strony podają innymi metodami wyniki i nie wiem jak je porównać. Porównać pojadę dopiero w czwartek bo mam wolne. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 nie wiem tylko jak może nie mieć hdcp po hdmi skoro to hdcp jest elementem standardu hdmi, w dodatku pozbycie się tego gówna w cale nie jest takie proste (abstrahując od metod typu konwersja na analog i z powrotem) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts