Skocz do zawartości

Czy mój komputer potrzebuje upgradu?

Recommended Posts

Witam

Minął już jakiś czas odkąd zmieniałem coś w moim komputerze i chciałbym się Was zapytać o radę czy i co warto by zmienić w moim zestawie. Czy opłaca się teraz coś wymieniać czy lepiej poczekać na jakieś nowości? Mój zestaw to:

Intel® Core i5-3470 CPU @ 3.20GHz

MSI Z77a-G43

2x 4 gb G.Skill PC3-12800 (800 MHz)

GTX 770

Dysk Samsung SSD 840 125gb

Z góry dziękuję Wam za pomoc i radę!

Dokup jakieś chłodzenie pokroju Fortis 3 albo nawet od biedy jakaś Fera (jeśli nie masz na procesorze nic lepszego niż BOX), podkręć procesor i czekaj na Pascale i Polarisy, wtedy wymienisz sobie grafikę na coś nowszego.

Ma zablokowany procesor...

Ale co do grafiki lepiej poczekaj do nowych generacji. Po za tym lepiej zostać przy tym co masz.

No to co, że ma zablokowany procesor? Wbić maksymalny mnożnik turbo dla wszystkich rdzeni, ewentualnie dokręcić BCLK i okolice 3.7-4+ GHz osiągalne w zależności od ilości obciążonych rdzeni. Zawsze to lepiej niż jest teraz.

@ up& upup

Na z77 można dać +4 do max mnożnika turbo, czyli 36+4 co daje 4GHz na start, plus to co uda się ugrać na blck, realnie to 4,1GHz powinno dać radę zrobić. Oczywiście oc to loteria, jedna sztuka pójdzie inna nie, te 4GHz powinny być. Oczywiście, pamiętaj o chłodzeniu i zasilaczu!!! Jaki masz zasilacz żeby ta zabawa nie puściła kompa z dymem. No i  ustawienia, nie tylko mnożnik ale też pamięci i napięcia trzeba poustawiać i sprawdzaj stopniowo a nie od razu na max'a.

Na z77 można dać +4 do max mnożnika turbo, czyli 36+4 co daje 4GHz na start

Tylko trzeba pamiętać, że to jest wartość dla jednego obciążonego rdzenia. Przy 4 aktywnych trzeba liczyć z tego co pamiętam mnożnik 37+ ewentualnie to co się ugra przy BCLK.

@up

W biosie jest opcja "all cors" czy jakoś tak i możesz ustawić na sztywno mnożnik dla wszystkich rdzeni.

To o czym piszesz działa standardowo jako funkcja turbo, i dla 1-2 rdzeni ma 3,6GHz, dla 3 rdzeni 3,4 a dla 4 3,2 lub coś podobnego.

Tu masz filmik pierwszy jaki znalazłem jak ktoś podkręza i5 3330, który ma max turbo 3,2GHz, widać w biosie że może dać mnożnik max 36 a więc +4 do turbo.

To już chyba też zależy od konkretnej płyty i BIOS. Ja u siebie na Z77A-G45 mam opcję Enhanced Turbo, która działa na zasadzie maksymalnego mnożnika turbo dla 4 aktywnych rdzeni (u mnie jest to 39, i7 2600), ale już z mnożnikiem 42 działać nie chce.