Skocz do zawartości

Komputer AutoCad i gry do 4000

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : AutoCAD, Civil3d, gry

• Maksymalna kwota : 3600, max 4000 (jeśli będzie to miało decydujący wpływ na wydajność)

Kiedy zamierzam kupić komputer? : Kwiecień/Maj

Których części potrzebuję : Cała jednostka, bez nagrywarki i dysku SSD

Czy będę podkręcać sprzęt? : Raczej nie

Rozdzielczość mojego monitora i model :główny Dell UltraSharp U2713HM (2560x1440) 27 cali, dodatkowy LG stary 19 cali (w przyszłości możliwe że wymiana na monitor podobny do głównego)

Specjalne wymagania : min. 16 GB ram, Dysk 1 TB lub większy, 

Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : nagrywarka DVD, dysk SSD samsung 840 120 GB, wentylatory ENERMAX MAGMA i CLUSTER

Własna propozycja zestawu http://www.morele.net/inventory/info/HW9NHL/

Inne : Komputer złożę sam. 

Dodałem chłodzenie procesora, ale nie wiem czy jest sens je kupować skoro to procesor BOX i czy nie lepiej tą kwotę przeznaczyć na inne części. 

Obudowa: Myślałem jeszcze nad SilentiumPC PAX M70 Pure Black. Może być inna o podobnej funkcjonalności w podobnej cenie. 

Kiedy zamierzam kupić komputer? : Kwiecień/Maj

A mamy pierwszą połowę marca. Trochę wcześnie na składanie zestawu, który będzie kupiony za miesiąc, może dwa. Ja bym proponował odświeżyć ten temat tydzień, góra dwa przed kupnem.

• 4 miesiące temu...

Odświeżam temat: 

• Zastosowanie komputera : AutoCAD, Civil3d, gry
  • Maksymalna kwota : 3500
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : do końca Lipca
  • Których części potrzebuję : Cała jednostka, bez nagrywarki i karty graficznej
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : Tak
  • Rozdzielczość mojego monitora i model :główny Dell UltraSharp U2713HM (2560x1440) 27 cali, dodatkowy LG stary 19 cali (w przyszłości możliwe że wymiana na monitor podobny do głównego)
  • Specjalne wymagania : min. 16 GB ram, Dysk 1 TB lub większy, 
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : nagrywarka DVD, dysk SSD samsung 840 120 GB, wentylatory ENERMAX MAGMA i CLUSTER,  karta graficzna GIGABYTE GeForce GTX 970 4GB
  • Własna propozycja zestawu http://proline.pl/?id=konfigurator&2:HE1425;0:BX80662I56600K;1:Z170+EXTREME4;3:HX426C15FBK2%2F16;5:WD+WD10EFRX;5:SSDPR-IRIDPRO-240;6:PAX_M70;7:BQT+L8-CM+630W
  • Inne : Komputer złożę sam. 

Czy jest sens kupować kolejny DYSK SSD jak już mam samsunga? Moim zamysłem było przeznaczenie większego dysku na system i kilka podstawowy programów, natomiast ten starszy miałby być tylko dla AutoCADa.

Obudowa: Myślałem jeszcze nad Corsair Carbide 200R lub 300RJeśli macie jakieś ciekawsze propozycje do 300 zł  to jestem skłonny zamienić. 

Wszystkie propozycje rozważę. Z góry dzięki za pomoc. 

Pozdrawiam

Czy jest sens kupować kolejny DYSK SSD jak już mam samsunga?

Warto mieć drugi SSD pod bieżące projekty, 120GB to system i programy i już miejsca praktycznie brak.

Myślałem jeszcze nad Corsair Carbide 200R lub 300R. 

Przy obecnych cenach nie warte zainteresowania.

Zamiast RED'a wrzuć WD10EZEX, szybszy i tańszy dysk. Tak samo z zasilaczem, w/w Seasonic to znacznie lepszy elektrycznie PSU, ten Bequiet za 370zł z grupową regulacją napięć i kiepskimi kondensatorami to kiepski pomysł.

Co do obudowy to może nie do końca precyzyjnie się wyraziłem. Nie zależy mi na oknie (i tak komputer będzie stał pod biurkiem). Nie przekonują mnie też te kontrolery obrotów wentylatorów. Wyglądają bardzo tandetnie, więc chciałbym ich uniknąć.

A ewentualnie zamiana na takie podzespoły:

obudowa: Fractal Design Core 3300/3500 http://proline.pl/?p=FD-CA-CORE-3500-BL; SilentiumPC Aquarius M60W (jakoś bardziej podoba mi się w stosunku do M70W)

zasilacz: Thermaltake Smart SE 630W http://proline.pl/?p=TTK+SPS-630MPCBEU

W cenie praktycznie Core 3500 masz jeszcze lepiej wykonanego i wyciszonego Fractala R4.

Z zasilaczem nie kombinuj, podany wyżej Seasonic zjada tego Smarta na śniadanie zarówno pod względem jakści jak i regulacji i stabilności napięć.

Ok. Ostateczna konfiguracja:

http://proline.pl/?id=konfigurator&2:HE1425;0:BX80662I56600K;1:Z170+EXTREME4;3:HX426C15FBK2%2F16;5:SSDPR-IRIDPRO-240;5:WD+WD10EZEX;6:AQ-M60W;7:SEA+S12G-550

Jedynie jeszcze zastanawiam się nad obudową, ale już chyba zostanę przy tym SPC Aquarius M60W. 

Czy jeszcze można coś zmienić w tej konfiguracji na plus? Zostało jeszcze 100 zł w moim budżecie.