Skocz do zawartości

Zestaw z monitorem do gier dla teścia ~ 5500 zł

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : gry (strategie, mmorpg), domowe biuro

• Maksymalna kwota : ~ 4000 zł + monitor 1000 zł + Windows 400 zł = ~ 5500 zł

Kiedy zamierzam kupić komputer? : teraz

Których części potrzebuję : buda, monitor

Czy będę podkręcać sprzęt? : nie (najwyżej grafika)

Rozdzielczość mojego monitora i model : 1920 x 1080 - do kupienia Dell U2414H

Specjalne wymagania : GTX 970, SDD pod system i gry - cichy zestaw, monitor IPS

Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : stare dyski, napęd, peryferia

Własna propozycja zestawu http://www.morele.net/inventory/info/UbJBAr/

Inne : dysk SSD samsung EVO wybrany ze względu na 60 miesięczną gwarancję

Witam serdecznie,

Tym razem potrzebuję zestawu do gier dla teścia  :).

Chodzi głównie o potwierdzenie zestawu. Wymagania tak jak wyżej.

Jeżeli da się na czymś przyoszczędzić to bardzo chętnie. Komputer głównie do gier, najpewniej strategicznych (stąd szybszy procesor) ale nie tylko. Dobrze aby komputer starczył na parę lat (poprzedni ma już 7).

Jeżeli jakiś mój wybór jest bez sensu to byłbym wdzięczny za informacje.

Prosiłbym również o potwierdzenie czy monitor Dell U2414H jest OK - zależy mi na matrycy IPS. Czytałem wątek o monitorach i ten wydaje się być w porządku w tym budżecie.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc,

experty

Edytowane przez experty

Witam.

GPU zmieniłbym na model Asus Strix ale widzę, że nie zmieści się w budżecie.

Zasilacz marki "XFX" - pierwsze słyszę o tej firmie.

Tak więc nie wiem czy nie jest tykającą bombą.

Jak również nie sądzę by były potrzebne ramy DDR4 o ile nie będzie robiony rendering.

Zmieniając na DDR3 można dorzucić te 100 zł do lepszego, znanego zasilacza.

A co do monitora to też o nim czytałem ponieważ niedługo kupuję nowy i również myślałem nad jego zakupem.

Tyle ode mnie.

Edit: @Down Tak jak pisałem pierwszy raz słyszę o firmie XFX więc nie wiedziałem czy nie jest to jakiś "szajs".

Lecz dalej sądzę, że DDR4 do grania to zbyt dużo.

Edytowane przez nsgepl

DDR4 do grania to za dużo ? Niby dlaczego i z czego wynika to postawienie go do poziomu ponad przeciętnego zastosowania ?

@nsgepl

Nie znasz tak popularnej firmy nie wspominając, że jest na "białej liście" w dziale zasilaczy. Twoja wypowiedź świadczy tylko o tym jakie masz braki wiedzy więc proszę nie udzielaj się do czasu kiedy jej nie uzupełnisz...

@experty

SSD od samsunga sobie daruj, bo nie ma sensu gdy w niskiej cenie mamy tak sprawdzony dysk jak crucial bx100 250 GB, który jest na kościach MLC zamiast TLC jak to jest w przypadku samsunga- przekłada się to na żywotność dysku. Crucial w prawdzie jest z krótszą gwarancją ale dłużej posłuży.

• Popieram 1

@nos_tro - dzięki!

Reszta podzespołów w porządku?

Zastanawia mnie jeszcze płyta MSI PC MATE na chipsecie B150, który nie obsługuje RAID. Jest szansa znaleźć coś godnego polecenia w podobnym budżecie (lub lekko dodając) na H170 lub Z170?

Obecnie nie jest w planach robienia RAID, ale lepiej mieć taką możliwość na przyszłość. Osobiście posiadam 2xSSD RAID 0 i działa to świetnie.

Zasilacz marki "XFX" - pierwsze słyszę o tej firmie. Tak więc nie wiem czy nie jest tykającą bombą.

Skoro nie wiesz, co to za zasilacze XFX, to z łaski swojej nie bierz się tutaj za udzielanie rad innym.  

• Popieram 1