Skocz do zawartości

Phenom II x6-czy nadal warto?

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez koloziom,

Recommended Posts

Witam, jako iż uzbierałem sobie ok. 1400 zł, to chciałbym sobie zupgrade'ować sobie komputer. Wiem, budżet spory nie jest, ale bez wątpienia wystarczy do złożenia przyzwoitego piecyka, i mam takie pytanie: kolega z klasy, jako iż przeniósł się na Skylake, chce zaoferować mi Phenoma II x6 1055T i ASRocka 870 Extreme3 za 500 zł, pytanie: czy warto? Dodam, że potrzebuję tylko mobasa i cpu. Bym zapomniał: komputer raczej nie będzie modernizowany w najbliższym czasie, będzie on używany raczej do typowych zastosowań (gry, lurkowanie 4chana :D, Office, lekka obróbka zdjęć w GIMPie, może jakieś podstawy programowania), streamowania, renderu, czy jakiejś profesjonalnej obróbki nie będzie zbyt dużo, o ile w ogóle.

Reszta specyfikacji:

RAM: 6GB DDR3 1333 MHz (3x2GB), no-name, ale przetestowane Memtestem i w 100% sprawne (110 zł)
Dysk: WD Green 500GB SATA2 przeniesiony ze starego złoma
Obudowa: SilentiumPC Gladius M20 (130 zł)
GPU: MSI Radeon R9 270 2GB (430 zł)
Zasilacz: XFX TS550 z roczną gwarą wyrwany od jakiegoś gościa za grosze (120 zł) :)
Jako iż zostałoby mi wtedy 110 zł za cooler to zainwestowałbym w Ferę 2 od SPC. No chyba, że proponujecie mi co innego.

Edytowane przez koloziom

a jaki procesor miałeś dotychczas 

ten phenm w nowych grach nadal daje rade a 500zl za tego proca i dobrą płytę to dobra cena cięzko było za 500zł znaleźć coś wydajniejszego ale 

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=98229&s=105738&s=101278

i phenom nie ma szans możesz nawet spróbować non-k OC tylko musiałbyś znaleźć odpowiedni bios lub w przyszłosći wkładasz nawet i7K i kręcisz  

kości pamieci  bierzesz 2 jkbc

Edytowane przez tobexor
  • Popieram 1

Tego Pentaka IV.
I trochę szkoda, bo hajsiwa nie mam, poza tymi 600 zł, które mi zostały, tak to bym chętnie Twoją propozycję rozważył. I tak wiem, źle się wyraziłem: 1400 zł miałem na wszystko, z tego zostało mi nieco ponad 600 zł, a jako iż ziomek oferuje mi takie cuś, to zastanawiam się czy warto brać, bo on tego już nie użyje, chce się tego pozbyć, a wie, że nie stać mnie na coś lepszego. Aha, bym dodał: sprzęt jest bardzo zadbany. właściwie, nawet kable SATA dołączane do mobasa nie były odpakowane. A procesor jest czysty jak łza.

Edytowane przez koloziom