Skocz do zawartości

Windows 7 pamięć ram - zainstalowano 4 GB (dostępne 1.99)

Recommended Posts

Witam

Mam taki sam problem jak autor tego tematu. Bios i CPU-Z widzą 4 GB ramu, lecz mam dostępne tylko 1.99GB. Moja płyta główna to MSI P55-GD85, ramy G.Skill 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 RL.

Po włożeniu tylko 1 kości do slotu 1 jedna kość pracuje normalnie, na drugiej komputer się włącza, lecz nic poza tym. Wiatraki chodzą i nic więcej. W trybie Single po włożeniu kości do slotu 1 i 2 po włączeniu komputera mam 3 piknięcia i nic więcej się nie dzieje. W trybie dual gdy kości zamienię miejscami komputer także nie wstaje. Wygląda na to, że uszkodzona jest jedna kość? Zamierzam kupić nowe kości. Jeśli tak samo uważacie, że to wina kości, to proszę doradźcie mi jakie będą najbardziej niezawodne do mojej płyty (P55-GD85, procek Xeon 3440). Jeśli chodzi o sklep to proszę o taki, w którym jeśli ewentualnie pamięć nie będzie działała to bez problemu będę mógł odesłać te kości, a oni odeślą mi kasę. Na nowe ramy chcę wydać nie więcej jak 350zł.

Oczywiście że system 64 bitowy. Sprzęt złożony 10 miesięcy temu i do tej pory nie było większych problemów. Pamięci sprawdzałem narzędziem wbudowanym w win7, które można włączyć przy rozruchu systemu. Nie wykazało żadnych błędów, ale wydaje mi się, że sprawdzało tylko 2GB. Bios oczywiście aktualny.

Oczywiście że system 64 bitowy. Sprzęt złożony 10 miesięcy temu i do tej pory nie było większych problemów. Pamięci sprawdzałem narzędziem wbudowanym w win7, które można włączyć przy rozruchu systemu. Nie wykazało żadnych błędów, ale wydaje mi się, że sprawdzało tylko 2GB. Bios oczywiście aktualny.

Dlatego testuj po jednym module.

Przecież napisałem, że 1 moduł nie chce działać jak go podłączam. Jak mam oba podłączone, to system nie działa stabilnie, często zawiesza się nawet na starcie - zaloguję się i zamiast pulpitu pojawia się czarny ekran + wskaźnik myszki.

Więc jakie ramy polecacie do mojej płyty? Tak jak wcześniej pisałem - jeśli chodzi o sklep to taki, który bez problemu przyjmie zwrot jeśli ewentualnie dalej nie będzie działać.

Jeżeli do gier to GoodRAM. Są to dobre moduły w "niskiej" cenie.

W grach liczy się ilość niż prędkość;)

Jak sprawdzałeś pojedyńczo pamięci to tak jak producent zaleca czyli w slot 1 sprawdz dokładnie w instrukcji pisze że pamięć musi być zawsze w pierwszym slocie

http://images35.fotosik.pl/317/175e199f0f7a1fbcm.png

A i pierwszy slot to ten drugi od procesora , dual chanel 1 i 3 slot czyli drugi i ostatni od procesora,

włóż tak jak napisałem i powinno chodzuić jeżeli sprawdzałęś tą kość w innym slocie mogło śię nieuruchomić . Napisałeś że pamięć sprawdzałeś w pierwszym i 2 slocie czyli nie w trybie dual chanel

i w dodatku ramy 1333 mają być -1600 po oc - może timingi się żle ustawia jak płyta uruchamia twoje na 1333 a cl 9 jak podałęś są przy 1600 mhz może za bardzo agresywnie???, i też dlatego może wywalać przy wczytywaniu systemu

Ale chodzi o to, że jak podłączałem tylko 1 kość to jedna działała bez najmniejszego problemu, a na drugiej komp wcale się nie włączał. Przyszła już nowa kość i komputer działa prawidłowo, ale mam pytanie. Nowa kość to GoodRam 2GB 1600MHz CL8 Play, działająca na timingach CL8 (8-11-11-29). Mam je ustawić w biosie, czy nie muszę? Wiem, że szybsza kość będzie zwalniana przez tą wolniejszą, ale czy muszę coś konfigurować?

Zrzut1, zrzut2, zrzut3.

• 3 tygodnie później...

Podepnę się pod temat bo mam również pewien problem z ramem.

Otóż, koledze walnął zasilacz i pociągnął za sobą płytę.

Miałem akurat wolną na AM2 więc mu założyłem ale komp nie chciał wstać.

Włożyłem obie pamięci, które miał.

Płyta była nowa więc obstawiałem pamięć i zaczęły się kombinacje:

pamięci pojedynczo:

-1 kość do slotu 1 -kompa nie działa

-1 kość do slotu 2 -komp nie działa

-2 kość do slotu 1 -komp działa

-2 kość do slotu 2 -komp działa

Jeszcze raz test z pojedynczym wkładaniem i 1 kość zaczęła działać :wariat:

Włożyłem drugą kostkę kom działa.

Kolega mówił, że już wcześniej jak komputer nie chciał się włączyć to wyjmował ram wkładał i komp odżywał.

Nie wiecie co mu może być? Obecnie działa i włożone są obie kości.

Ram do ddr2 kingston 800 dual- tyle wiem.

Dodam, że często ładowanie windowsa zatrzymuje się na logo i rusza po kilku dzisięciu minutach a w skrajnych przypadkach trzeba resetować. Format pomaga na klika tygodni i problem wraca

możliwe ze uwalona jest płyta główna, albo ...

sprawdź bios czy ustawania są na AUTO, może ktoś coś kombinował z ustawieniami, albo ustaw wg parametrów z kart pamięci

jeżeli procek jest podkrecony to go też ustawić na auto.

ew kupic flaszke spirytu i przeczyścić styki, wydmuchać sprężonym powietrzem.

albo kupić sprey do czyszczenia styków elektronicznych, popsikać poczekać i wydmuchać sprężonym powietrzem.