Roxanus 0 Napisano 3 Marca 2016 Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Witam, przekopiowałem post z tematu o mojej karcie, bo w zasadzie dotyczy ono procesora, co mogło być w tamtym temacie pominięte.Mam pytanie co do OC procesora. Widziałem instrukcje jak podkręcać i6600k natomiast wszystkie poradniki są na płytach głównych gdzie robi się to dużo łatwiej(np. MSi gdzie jest to praktycznie intuicyjne). Na mojej, Gigabyte z170 Hd3p bios jest bardzo skomplikowany i cięzko mi się połapać. Zmieniłem tylko mnożnik z 35 na 45 i chyba były jakieś problemy w real bench, bo cinbench działał ok. Miałby ktoś może instrukcję krok po kroku jak to zrobić bezpiecznie na tej płycie głównej? Z tymi offsetami? (prosiłbym w języku polskim, albo pisanym angielskim bo specjalistyczne słowa ciężko zrozumieć w mówionym) Byłbym ogromnie wdzięczny, bo szkoda nie podkręcić tego procka ) Cytuj Link to post Share on other sites
Qdyn ek 65 Napisano 3 Marca 2016 Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Tak to jest z płytami Gigabyte, wszystkie opcje mają inne nazwy niż u konkurencji i ciężko się odnaleźć bez manuala, jeżeli rozumiesz angielski polecam zagraniczne fora 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 3 Marca 2016 Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Jak dowaliłeś od razu wysokim mnożnikiem zamiast iść stopniowo to nic dziwnego. Podkręcanie na LGA1151 praktycznie nie różni się od tego pod LGA1150 http://www.purepc.pl/podkrecanie/jak_podkrecic_procesor_poradnik?page=0,9 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Roxanus 0 Napisano 8 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Dzięki za odpowiedzi. W tym poradniku tez nie jest dokładnie napisane krok po kroku jak to podkręcić, niby powyjaśniane pojecia ale boje sie czegokolwiek ruszać bo nie rozumiem zaleznosci miedzy wszystkimi opcjami. Czy ktoś ma stricte poradnik pod plyty od gigabyte? może być już nawet po angielsku, strasznie mi zależy na podkreceniu tego jeśli już kupiłem procek z K Cytuj Link to post Share on other sites
Roxanus 0 Napisano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) ktoś coś? Byłbym wdzięczny za odpowiedzi. Pozdrawiam. Edytowane 17 Marca 2016 przez Roxanus Cytuj Link to post Share on other sites
stofro 21 Napisano 18 Marca 2016 Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 (edytowane) Hej, ale co w tym biosie gigabyte'a skomplikowanego, bo nie rozumiem:p Sam posiadam z170x gaming 3 i ciężko mi wyobrazić sobie bardziej prosty bios(chyba, że w Twoim modelu wygląda on całkowicie inaczej). Ja swojego 6600k mam podkręconego do 4,5GHz, Vcore ustawiony na 1.280V(gdy miałem OC do 4,7 to Vcore na 1.36) i VCCIO na 1.1V i wszystko jest całkowicie stabilne a procek zimny(55~~pod długim obciążeniem)...pewnie mógłbym jeszcze napięcia obniżyć, ale mi się po prostu nie chce Edytowane 18 Marca 2016 przez stofro Cytuj Link to post Share on other sites
sting3572 60 Napisano 19 Marca 2016 Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 (edytowane) https://www.google.co.uk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjw86OBnc3LAhVDYQ4KHeSXBgQQtwIILzAC&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DCV-J2TU08Qk&usg=AFQjCNHZxyCMh_otcy1pjbJfMUb9TF9Agg&sig2=zXm_-3K6_P-HJfGq_DocIw Po angielsku ale może się przydać. Edytowane 19 Marca 2016 przez sting3572 Cytuj Link to post Share on other sites
szembor 4 Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Ja swojego 6600k mam podkręconego do 4,5GHz, Vcore ustawiony na 1.280V(gdy miałem OC do 4,7 to Vcore na 1.36) i VCCIO na 1.1V i wszystko jest całkowicie stabilne a procek zimny(55~~pod długim obciążeniem)... Spoko temperatury, jaką pastę użyłeś i w jakim teście masz te ~ 55' na 4.5 Ghz? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts