Skocz do zawartości

xl2411z vs xl2430t vs lg 24gm77-b

Recommended Posts

Witam planuje zakup monitora 144hz. Czytałem że wymieniony lg jest lepszy niz xl2411z ale nie wiem czy lepszy od 30t. Zwłaszcza że na monitory benq jest w tym tygodniu promocja -20% i 11z moge mieć już w cenie 1050 zł a 30t w cenie 1380 zł dla tego nie wiem co będzie najlepszym rozwiązaniem bo nie chciał bym przepłacać. Brałem też pod uwage monitor 27" iiyama ProLite GB2773HS-GB1 i nie wiem jak on wypada na tle tych benq oraz lg, ponieważ jest nie wiele opinni o nim. Proszę o pomoc.

Mam 2430T kupiony za 1500... i gdybym miał możliwość kupić 2411Z za cenę, którą podałeś to raczej bez zastanowienia brać. Akurat te 3, które wymieniłeś są jedynymi wartymi zainteresowania. Ja z 2430 jestem naprawdę bardzo zadowolony na tyle, że stojącego obok IPS-a sprzedałem. Początkowo myślałem, że kolory TN jak twierdzili znawcy są do du**. Mimo wszystko kolory są naprawdę dobre z możliwością dopasowania czy wrzucenia różnych profili. 2411Z ma widocznie słabszy kontrast i bardziej szarą czerń w porównaniu z 2430. Można odnieść wrażenie, że 2411 jest taką typową TN, 2430 wypada lepiej i nie jest taki wypłowiały kolorystycznie. Biorąc pod uwagę cenę 2411Z jak najbardziej.

Jak byś kupił i potrzebował profili czy ustawień to mogę podrzucić kilka fajnych opcji.

Edytowane przez atomowy

@atomowy dzięki za wypowiedź co raz to bardziej przekonuje się do tego 11z bo wiele osób ma i poleca chociaż widzę często opinie że lg 24GM77 ma lepsze kolory dla tego zastanawia mnie czy nie wyjdę na tym lepiej kupując tego LG z tej aukcji http://allegro.pl/monitor-lg-24-lg-24gm77-b-fullhd-1ms-144hz-300zl-i5976001094.htmlgdzie dostaje ten gratisowy rzutnik warty niby 300 zł który można by było sprzedać :P

@atomowy dzięki za wypowiedź co raz to bardziej przekonuje się do tego 11z bo wiele osób ma i poleca chociaż widzę często opinie że lg 24GM77 ma lepsze kolory dla tego zastanawia mnie czy nie wyjdę na tym lepiej kupując tego LG z tej aukcji http://allegro.pl/monitor-lg-24-lg-24gm77-b-fullhd-1ms-144hz-300zl-i5976001094.htmlgdzie dostaje ten gratisowy projektor warty niby 300 zł który można by było sprzedać :P

LG 24GM77 o wiele lepszy pod względem kolorów i jasności. Mniejsza jasnosc w LG na +. W Benq musisz cos kombinować z pivotem czy cos takiego. Bierz LG, ale gdyby cena nie grala roli to 2430T. Fajniejszy designowo i wiecej dupereli w środku.

@Edit

XL2411Z nie ma Displayport, wiec du*a ;)

Edytowane przez evanios

jak ci nie zależy na tych 300zł to tak ;) praktycznie to to samo, tylko marka i design inny. Gdybym ja miał wybierac wziąłbym XL2430T, ponieważ jest sprawodzony przez pro playerów CS'a i to te monitory są m.in na IEM Katowice czy też na tym zblizającym sie Majorek w Kolumbii

Edytowane przez evanios

Czyli opłaca się dopłacić 200 zł i zamiast lg mieć 30t oraz 300 zł i zamiast 11z mieć 30t ?

Nie sugeruj się tym, że monitor ma certyfikat pro esl iem katowice 2020. Benq 2430 jest chyba na tej samej matrycy co 2411 z tym, że widać jakąś przewagę 2430. Jakoś ją poprawili. Jestem bardzo zadwolony z 2430, ale tak jak mówię - za 1050zł to nawet dwa 2411 bym sobie kupił w tamtym czasie.

Jeżeli myślisz nad LG to zamów sobie Benq i LG, a potem zwróć jeden, który ci nie pasuje.

no to LG wygrywa. Ciekawe jak przez Displayport ma nie isc 144hz, skoro to najnowocześniejsze wejscie ;D

Można poczytać w necie o problemach 144/120hz. Do autora: 27 cali w full hd troszkę pikseloza. Grając w csa bardziej poważnie używasz rozdziałek od 800x600 do 1280x1024 z paskami lub rozciągnięte. Te 27 cali to za dużo.