Skocz do zawartości

Nowy komp z używanych części do ~3500zl

Recommended Posts

Cześć! Bede sprzedawał swojego aktualnego kompa (fx8320+gtx760) i dokładał do nowego. Jednak wiem ze kupując nowe części , dużo sie nie zmieni. Dlatego chciałbym złożyć komp z używanych części. Bez dysku (mam ssd). Czy warto i da rade w takim razie złożyć na i7k +980? Nie wiem jak jest z płytami pod intele. Aktualnie składałem kompa pod FX. Czy warto składać z używek? Niektóre części mogą być nowe ale np na karcie i procku chce zaoszczędzić. Co polecacie w tym budżecie ? Monitor FHD i nie zamierzam przerzucać sie na wyższe rozdzielczości. Z góry dzięki za info!

Ok intel tak wiem. Pytanie czy iść w używki? na pewno nie będę chciał kupować używanego zasilacza. 1-2 roczne procki i karty pociągną jeszcze z kilka lat? czy lepiej brać te kupione np w 2015? warto kupic 980? czy od razu 980ti? najwyżej dozbieram do 4000 jeśli bedzie trzeba.

A więc oczywiście i7 po oc będzie lepszym wyborem. Cóż, tylko trochę z nimi ciężko, na allegro za ~800zł są i7 2600k, o i7 3gen ciężko, znacznie drożej wycenione.  Do tego używany gtx 780 lub lepiej i drożej 970, karty nvidia znacznie lepiej sprawują się w adobe. Będziesz też musiał znaleźć płytkę do oc ( np. z77 g43).

Czyli wydajne 4 rdzenie/ 8 wątków pod oc, do tego bardzo wydajna karta graficzna, zarówno 780 jak i 970.

Płytka z mocna sekcją zasilania, dobra do oc. 

1 x  SilentiumPC Grandis XE1236 1 x  Kingston 16GB (2x8GB) 1866MHz CL10 HyperX Fury White 1 x  SilentiumPC Pax M70 Pure Black (b/z) 1 x  Liteon iHAS122 SATA (black) 1 x  Thermaltake Smart SE 630W 80+ 140mm modular

Reszta w nówkach. Dla komfortowej pracy 16gb ram, wyższe takty to już poziom 400zł wiec średnio się opłaca, dałem zasilacz na wyrost z mocą ze względu na gtx 780, choć g550m powinien wystarczyć i w przypadku gtx 970 to nawet lepsza opcja. Wydajne chłodzenie na cpu o niezłej kulturze pracy. Buda z 3 wentylatorami i fabrycznie wyciszona. 

http://pclab.pl/art65154-21.html

Pracujesz w After Effects czy Premier Pro. Jak stoisz z dyskami?  tylko jeden dysk ssd? Dobrze mieć SWAP na osobnym nośniku.