Skocz do zawartości

Zakup monitora - jaka matryca

Recommended Posts

Witam

Zapowiada się dla Was kolejny temat jakich wiele ale po przeczytaniu dużej ilości tematów i Waszych poradników nie jestem pewny co do wyboru.

Postanowiłem wymienić swojego wysłużonego LG Flatron W2261VP na coś nowego z większymi możliwościami,bardziej estetycznego oraz odrobinę większy rozmiarowo(Docelowo 27 cali).

Jednakże nie wiem czym się kierować przy wyborze nowego sprzętu, którą matrycę wybrać? 

80% - gry

20% - filmy

Grywam w gry RPG typu WoW, Wiedźmin 3, Mass Effect Trylogia itp. dlatego zastanawiam się czy potrzebne mi będzie tee 120Hz przy matrycy TN, może lepiej iść w stronę IPS od Lg lub Samsunga(lubię tę markę bo korzystam z wielu ich sprzętów) czy może postawić na AMVA+ produkcji Iiyama?  W końcu w takich grach grafika bardzo cieszy oko.

Karta graficzna : EVGA GeForce GTX 960 4GB SuperSC GAMING ACX 2.0+, na razie współpracuje ze starym prockiem AMD x4 955 i płytą główną.

Cena: 800-1200zł ale prosiłbym o trzymanie się pośrodku żeby było jakieś szersze pole wyboru

Moje propozycje :

AMVA+

VA:

http://www.x-kom.pl/p/225041-monitor-lcd-led-27-samsung-s27e510cs-curved-czarny.html - to chyba mój faworyt pod względem estetyki, piękny i przyjazny dla oczu(przelotnie widziałem na wystawie)

IPS:

http://www.x-kom.pl/p/121156-monitor-lcd-led-27-asus-mx279h-srebrno-czarny.html- tutaj lekko przekroczony budżet dlatego rozważam opcję 25 cali, dużo tańszą

TN:

Czy też może rozważyć przejście na wyższą rozdzielczość przy obecnej karcie ( z tym, że reszta sprzętu to padlina) i pomyśleć np. nad takim :

Od razu uprzedzam, telewizora nie posiadam stąd chęć zakupu monitora odpowiedniego zarówno do gier jak i oglądania, ogólnie bardzo fajnie się prezentuje LG z matrycą TN ale to załamywanie się kolorów może psuć zabawę, chyba że kąt ustawienia ekranu jest dosyć szeroki.

Z góry dziekuje za pomoc!

W top10 znalazłem jeszcze tego 

Edytowane przez areq90

Ja od kilku dni posiadam  

Samsung S27D590CS

świetny monitor do  gier i filmów doskonała jakość obrazu  , bardzo szerokie kąty widzenia , brak migotania obrazu  , bardzo nowoczesny wygląd  , do wad zaliczył bym jedynie  brak regulacji wysokości  monitora  . Do wyższej rozdziałki absolutnie bym się  nie pchał z twoim sprzętem

Edytowane przez robertgr1
  • Popieram 1

Siedzę zazwyczaj 1m / 1,1m od monitora, w sumie nie wiem czy to dobrze czy zle :P

Zaś co do FHD to myślę, że nie byłoby to problematyczne, ew. zamówię monitor przez neta i potestuje, chyba że dorwę w sklepie jakiegoś uprzejmego sprzedawce i zaprezentuje mi odpowiednio dany model.

W każdym razie 24 także biorę pod uwagę.

W takim razie styknie ta iiyamka IPS, którą tu podałeś. Konkurentem do niej może być Dell U2414H albo tańszy o ponad 100 zł P2414H.

Skoro piszesz, że poza kartą graficzną reszta sprzętu jest kiepska, to nie ma co bawić się w monitory 120/144 Hz.

Poza tym jeszcze raz gorąco namawiam, abyś skusił się na monitor 24-calowy. Napisałeś z jakiego modelu korzystałeś do tej pory i przejście z 21,5" na 23,8" będzie o wiele bardziej płynne niż od razu tak duży przeskok na 27". A i też myślę, że komfort użytkowania będzie większy.

• Popieram 1

Stawiałbym na matrycę IPS. Obecnie ma monitor z tą matrycą ( ale model LG) oraz jakość obrazu bardzo dobra. Gram dosyć czesto, ostatnio przetestowałem sobie na Wiedźminie oraz Dragon age oraz zdecydowana różnica w porównaniu do poprzedniego monitora.

Możesz sobie jeszcze zajrzeć na stronę:

http://www.valhalla.pl/jaki-monitor-do-gier/

Masz tutaj dobry artykuł o tym czym się kierować wybierając monitor do gier. Oprócz matrycy powinien mieć w miarę duzy kontrast oraz dużą jasność. 

• Popieram 1