Skocz do zawartości

Skradziony telefon - gdzie zablokować IMEI

Recommended Posts

Hej,

Mam nadzieję, że mi pomożecie lub coś poradzicie.

Został mi skradziony telefon (Samsung A3) który był zakupiony w Saturnie, po zgłoszeniu tego faktu na policje i odszukaniu wszystkich wymaganych dokumentów (faktura VAT, IMEI numer) udałem się do operatora Play, gdzie w tej sieci ten telefon był użytkowany w celu zablokowania IMEI.
Wcześniej się dowiedziałem z ich strony, że blokada jest możliwa http://www.play.pl/pomoc/pomoc-techniczna/Blokowanie-telefonu/ mimo iż nie byłem abonentem (telefon tylko na kartę) i u nich nie kupowałem telefonu.
Wystarczy dostarczyć następujące dokumenty:
*  pisemna dyspozycja blokady telefonu wraz z podpisem,  
*  zaświadczenie z Policji o zgłoszeniu kradzieży,
*  dokument z wpisanym IMEI utraconego telefonu. Do wyboru: paragon, faktura, karta gwarancyjna lub umowa kupna sprzedaży/darowizny,
*  dokument tożsamości.

Ale w salonie (nawet dwóch w których byłem), nie chcieli mi tego telefonu zablokować, tłumacząc się, że tego telefonu u nich nie kupowałem, ani też nie był on na żaden abonament, więc nie mogłbym przedstawić żadnych dokumentów związanych z "Umową o Świadczeniu Usług Telekomunikacyjnych" i mnie w ten sposób spławili, do tego poradzili abym poszedł tam gdzie kupiłem, aby się dokładniej dowiedzieć, a w Saturnie, część pracowników nie wiedziała w ogołe co to jest IMEI i patrzyli na mnie z dużymi oczami, na dziale z telefonami, jeden pracownik mi powiedział, że taka możliwość jest tylko w telefonach iphone... i tak po chwili pytając pracowników, trafiłem wreszczie na kompetentną osobę, która zadzwoniła do serwisu Saturn, i tak się dowiedziałem, że w Saturnie nie mają takiej możliwości, aby zablokować numer IMEI telefonu, bo nie mają dostępu do takiej bazy i mi poradzili abym próbował w serwisie Samsunga (jeszcze tam nie zaglądałem aby uzyskać informację)

Zastanawiam się czy iść do orange, bo na ich stronie nic nie wspominają o tym, że trzeba być abonentem, czy u nich trzeba mieć telefon (http://www.orange.pl/kid,4004238923,id,4004236011,title,Jak-zablokuje-numer-IMEI,helparticle.html)
Lub do T-Mobile, gdzie drugi telefon mam tam na abonament.  http://www.t-mobile-trendy.pl/porady/jak-wlaczyc-blokade-imei,artykul,40516.html#47ea877e-3f90-420f-87a6-83e5defe8530

Czy w Play są, aż tacy niekompetentni, że nie wiedzą co piszą na stronie ? Bo to trochę jest bez sensu, jak ktoś kupi gdzieś indziej telefon i już nie mogę imei zablokować, a co np. jak ktoś opłaca abonament, a np. nie wybierał telefonu bo już ma swój, wtedy też nie zablokują? ...

Jeszcze jedno pytanie, czy każdy operator nie ma blokować imei na wniosek i czy to nie reguluje (Ustawy Prawo Telekomunikacyjne z dnia 16 lipca 2004 r.) ?

Wszystkim za rady i wszelką pomoc dziękuję z góry :)

Edytowane przez jackoi

Właśnie po ich podejściu widzę, że im nie zależy aby zablokować ten telefon.

Wiem, że są inne blokady i je uruchomiłem (w Device Manager googla, i w Samsung) aby się telefon zablokował z odpowiednią informacja.