Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

chciałem was prosić o pomoc w wyborze nowego laptopa. Problem polega na tym, że nie wiem jeszcze dokładnie do jakiej kwoty. Sprawa wygląda tak, że będę kupował go z dofinansowania Pfron. I nie wiem jeszcze do jakiej kwoty będę mógł kupić tego laptopa. Tego dowiem się dopiero 1-2 marca, a do 15 mam złożyć już gotowy wniosek.

1) Kwota na zakup:

Tu proszę was o dwa warianty. Jeden tak do 3500 zł, a drugi 4000-5500 zł.

2) Rozmiar matrycy:

15" albo 17"

3) Zastosowania:

Głównie będę go używał do grafiki, w tym czasami również 3D. Oczywiście będzie też wykorzystywany na co dzień. Czasami do jakiejś gry.

Będę go używał głowie w domu. Ale zależy mi również na dobrej baterii.

4) Specjalne preferencje:

- procesor najlepiej i7 4-rdzeniowy,

- karta graficzna z Geforce GTX 9xxx,

- dobra by była matowa matryca, ale to nie jest wymóg,

- dobre chłodzenie, w grę wchodzi jeszcze skupienie jakiejś podstawki chłodzącej,

- dysk hdd 1tb + ewentualnie ssd albo miejsce na ssd,

- pamięć RAM - minimum 8gb, najlepiej z możliwością rozbudowy; - wymagany napęd.

5) Dodatkowo:

- najlepiej w ciemnych kolorach

- dobrze by było, jakby posiadał podświetlaną klawiaturę.

6) System operacyjny:

- Windows 10

- Windows 7

- ewentualnie bez systemu

7) Moja propozycja:

- MSI GE62 6QC - myślałem o tym lub podobnym modelu, ale sporo czytałem, że one się dość łatwo grzeją.

Czekam na wasze propozycje. I z góry dzięki za pomoc.

Hej,

Znalazłem jeszcze takiego laptopa od Asusa, ale nie wiem czy byłby dobry.

http://allegro.pl/laptop-asus-gl552vw-i7-6700hq-16gb-1tb-gtx960m-i5980324189.html

Proszę Was o opinie. Może jeszcze jakiś inny.

http://www.x-kom.pl/p/270683-notebook-laptop-173-asus-gl752vw-t4053d-16-i7-6700hq-16gb-1tb-dvd-gtx960.html

+

http://www.x-kom.pl/p/263885-dysk-ssd-samsung-256gb-18-seria-950-pro-m2-2280-nvm.html

Ewentualnie model GL552:

http://www.x-kom.pl/p/281097-notebook-laptop-156-asus-gl552vw-dm351d-16-i7-6700hq-16gb-1tb-dvd-gtx960.html

Możesz również wybrać konfiguracje z 32 GB pamięci RAM - wszystko zależy od złożoności projektów.

Warto zastanowić się starszymi modelami Asusa, tzn. G551 i G771 - są lepiej wykonane.

Najtaniej:

http://www.x-kom.pl/p/272045-notebook-laptop-156-lenovo-y700-15-i5-6300hq-8gb-1000-gtx960m-fhd.html

http://www.x-kom.pl/p/281095-notebook-laptop-156-asus-gl552vw-dm351d-i7-6700hq-8gb-1tb-dvd-gtx960.html

Wydajność mobilnych kart graficznych:

http://www.notebookcheck.pl/Ranking-kart-graficznych-w-grach.31531.0.html

Recenzje znajdziesz na samym dole poradnika:

http://forum.benchmark.pl/topic/187693-kupujemy-laptopa-do-gier-zanim-za%C5%82o%C5%BCysz-w%C5%82asny-temat-zajrzyj-tutaj/

Lenovo ma słaby serwis i jest (według mnie) bardziej awaryjne.

Dzięki za propozycje. Zaciekawił mnie ten drugi Asus GL552 ze względu na możliwość zamontowania dodatkowego dysku ssd. Ten pierwszy z tego co  widzę nie ma takiej opcji. Jedyny ich minus to chyba trochę słaba bateria, bo z tego co widzę, 4-komorowa.

Akurat 16 GB RAM mi na razie wystarczy, a w razie potrzeby będę mógł ją rozszerzyć do 32 GB.

A co myślisz o tym MSI co podałem wyżej?

Albo Dell Latitude? Podobno są dość masywne i wytrzymałe.

Co do Lenovo to początkowo też myślałem o tej marce bo ma parę laptopów z dobrą specyfikacją, ale wydały mi się one zbyt kiepskie w wykonaniu.

Edytowane przez marekss1

Przez ponad 10 lat miałem okazję pracować na różnych Dellach Latitude. Laptopy są solidne i pancerne. Moim zdaniem do klasa sama w sobie. Te modele albo Thinkpady to praktycznie jedyne serie wybierane do profesjonalnych zadań. Ogromna zaleta to złącze stacji dokującej i dobre ekrany IPS. Niestety cena jest wysoka. Za 4000 zł dostaniesz laptopa z 2 rdzeniowym procesorem. Konkurencyjne laptopy będą miały procesor 4-rdzeniowy i akcelerator graficzny. Jeszcze jedno. Dell ma perfekcyjny serwis. Dostajesz gwarancję na 36 miesięcy next business day.

• Popieram 1

MSI GE62 z i7 i GTX965M - mogę jak najbardziej polecić, bardzo dobra wydajność, matowa matryca PLS, dobre audio, podświetlana klawiatura. Laptop posiada łatwy dostęp do podzespołów - można bez problemu przeczyścić i przesmarować pastą termoprzewodzącą.

A jak w tym modelu jest z chłodzeniem?

Bo czytałem, że czasami laptop potrafi się nagrzać dość porządnie przy obciążeniu. I że wiatraki podobno dosyć głośno chodzą?

I jeszcze słyszałem, że w tym laptopie zasilacz jest za słaby i podczas ładowania laptop czerpie energie jeszcze z baterii. Jak z tym jest?

Występuje drenaż baterii. Układ chłodzenia również nie powala. Wystarczy poczytać recenzje.

No właśnie też tak czytałem. I właśnie ten drenaż baterii jest chyba najgorszy. A i chłodzenie też musi porządnie działać.

Powiem Wam, że dowiadywałem się jeszcze i okazało się że PFRON może dofinansować do laptopa za 3500 zł. 

Niektórzy myślą, że to duża sumka i do moich potrzeb nie jest potrzebny super procesor ani więcej ramu. Ale ja myślę że jednak jest potrzebna i pamięć Ram i procesor i dobra grafika. No i oczywiście dobre chłodzenie. A zależy mi na nim tym bardziej, że w laptopie, który posiadam aktualnie (HP G62) mam z tym spory problem. Nie muszę nawet gier uruchamiać, wystarczy przeglądarka, YT i po godzinie już zaczyna robić się gorący.

No i tak pomyślałem, że zdecyduję się na tego Asusa GL552. Po prostu dopłacę trochę. I jeszcze zobaczę jak będzie z kasą to może od razu zainwestuje w dysk ssd do niego. Tak byłoby dobrze, żeby od razu na nim postawić system. A w przyszłości, jak będzie taka potrzeba, to mogę i pamięci dołożyć. Wydaje mi się to najlepsze wyjście. 

A jak Wy sądzicie?

Bardzo dobry wybór. Szkoda że Asus podczas projektowania modelu GL552 nie uwzględnił takich materiałów jak w G551, ale wszystkiego mieć nie można.

To fakt. Widziałem tego asusa G551. Ale trudno. Ten GL552 też myślę, że będzie się dobrze sprawował.

Żeby nie zakładać nowego tematu, mam do was jeszcze pytanie. Otóż za jakiś czas myślę złożyć sobie stacjonarkę, Mam taki stary komputer i myślę przerobić trochę obudowę i dołożyć nowe podzespoły. Oczywiście podzespoły będę zbierał przez jakiś czas, jak będę miał kasę to coś kupię. 

No i mam do Was pytanie o płytę główną. Jaką byście mi polecili taką w miarę tanią? Widziałem takie po 200-300zł. 

I jeszcze chciałem się zapytać o procesor. Myślałem wsadzić do tego i5 intela, ale te procesory są dosyć drogie. I chciałem Was zapytać czy jest jakaś alternatywa dla tych procesorów, ale tańsza. 

Oczywiście kompa będę składam mniej więcej do podobnych zastosowań co laptopa.

Możecie mi coś podpowiedzieć.

Aha, i w tym kompie mam zasilacz Powertech 450W. Czy będzie on wystarczający czy trzeba będzie coś nowszego i mocniejszego kupić?

Niektórzy myślą, że to duża sumka i do moich potrzeb nie jest potrzebny super procesor ani więcej ramu.

To jest bardzo mała sumka jak na sprzęt do pracy. 8 wątkowy procesor, 16 GB RAMu i SSD to takie minimum.

To jest bardzo mała sumka jak na sprzęt do pracy. 8 wątkowy procesor, 16 GB RAMu i SSD to takie minimum.

No właśnie chciałbym lapka o takiej specyfikacja. Mam zamiar mieć w nim te 16 GB RAM ale z możliwością rozbudowy do 32 GB To jest idealne wyjście. 

Co do matrycy to wiadomo, że dobra by była IPS. Akurat w tym Asusie nie wiem jaka jest. No a chłodzenie to podstawa.

Dokumenty już złożyłem do PFRON-u. Teraz tylko czekać na decyzję. Fajnie by było jakby udało się na wiosnę, ale jak nie to żeby chociaż jesienią się udało, bo wtedy drugi raz jest komisja.

Za 6 tyś można mieć laptopa z IPS, i7, 32 GB pamięci RAM, GTX 960M i dyskiem SSD Samsunga 950 Pro, ale bez systemu. Układ chłodzenia w Asusie daje rade, ale podczas długotrwałego obciążenia raczej będzie słabo.

Planuję dokupić jeszcze podstawkę chłodzącą, więc to trochę pomoże chłodzeniu.

Ceny są różne - w GL552 trzeba zdjąć spodnią część obudowy, więc roboty będzie więcej. Jak kupisz laptopa i dysk SSD to poproś o wymianę jako usługę gratisową.

Myślisz, że w gratisie mi to zrobią? No niby powinni bo wszystko w tym sklepie będę załatwiał.

Co do matrycy to wiadomo, że dobra by była IPS. Akurat w tym Asusie nie wiem jaka jest. No a chłodzenie to podstawa.

To , że będzie IPS to plus jednak sam ekran w laptopie nie ma startu do choćby najtańszych monitorów graficznych. To rozwiązanie mobilne. Ważne by ustawić tak by nie męczył zbytnio wzroku. Użytkując w domu nie mając stacjonarki najlepiej podłączyć w miarę sensowne szkiełko. 

To , że będzie IPS to plus jednak sam ekran w laptopie nie ma startu do choćby najtańszych monitorów graficznych. To rozwiązanie mobilne. Ważne by ustawić tak by nie męczył zbytnio wzroku. Użytkując w domu nie mając stacjonarki najlepiej podłączyć w miarę sensowne szkiełko. 

Jak wspominałem wcześniej, mam zamiar zmodernizować swoją starą stacjonarkę. Tzn. wymienić podzespoły, przerobić obudowę, itp.

Tu macie link do tematu:  http://forum.benchmark.pl/topic/207635-modernizacja-starego-komputera/?do=findComment&comment=2103800

Podzespoły będę kupował przez jakiś czas. Na zasadzie, że jak będę miał uzbierane trochę kasy, to coś kupię. I jak zbiorę komplet to wtedy złoże kompa.I wtedy też mam zamiar dokupić jakiś monitor więc pewnie wybiorę IPS.

Już Ci tam napisałem co o tym myślę.

Potrzebny Ci lapek? Będziesz go z domu wynosił? Bo jeśli nie to kupno go jest kompletnie pozbawione sensu. No chyba , że na stacjonarkę nie dostałbyś dofinansowania.

jakiś monitor

Do pracy to nie powinien być " jakiś monitor". O wzrok trzeba dbać :)

A IPS to tylko rodzaj matrycy i na pewno nie wyznacznik.