EncykPL 0 Napisano 20 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Witam. Próbuję podkręcić zintegrowaną kartę graficzną Intel HD 530 z procesora i5 6600K. Robiłem już to z poziomu systemu na aplikacji Intel Extreme Tuning Utility oraz z poziomu UEFI/BIOS. Zegar grafiki zintegrowanej domyślnie ustawiony jest na poziomie 1150 MHz. W internecie wyczytałem, że spokojnie mogę ustawić zegar na poziomie 1400 MHz. Ustawienie zostaje prawidłowo zapisane, jednak Intel Extreme Tuning Utility wskazuje przy każdym stres teście bądź uruchomieniu gry max 1150 MHz. Niższe wartości zegara na przykład równo 1000 MHz wyłapuję i odnotowuje na wykresie. Nie zauważyłem także żadnej poprawy wydajności w żadnej z testowanych gier (Dying Light, Tomb Raider, Call of Duty). Mój sprzęt: MSI Z170A Gaming M3 (BIOS A.3) Intel i5 6600K Kingston DDR4 HyperX 8GB 2666MHz CL15 Zasilacz OCZ 500W Chłodzenie procka be Quiet! Shadow Rock Slim Windows 10 64bit Proszę o pomoc! Czemu nie widać zwiększenia taktowania rdzenia ? Cytuj Link to post Share on other sites
tobexor 180 Napisano 20 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 wybróbuj najnowszą wersje msi afterburner jak nie będziesz mógł zmienić zegaró musisz odblokować nieoficjalne podkręcanie (poradniki u wujka google) Cytuj Link to post Share on other sites
EncykPL 0 Napisano 20 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 wybróbuj najnowszą wersje msi afterburner jak nie będziesz mógł zmienić zegaró musisz odblokować nieoficjalne podkręcanie (poradniki u wujka google) Msi Afterburner nie daje możliwości zmian w zegarach na tej zintegrowanej. Możesz podesłać linka do tego nieoficjalnego podkręcania? Cytuj Link to post Share on other sites
tobexor 180 Napisano 20 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 prosze takie trudne http://bfy.tw/4MfV Cytuj Link to post Share on other sites
zwierzix12 16 Napisano 20 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Podkręcanie integry intela jest niemożliwe z poziomu MSI Afterburner. Jedynie Intel Extreme Tuning Utility, aczkolwiek sam próbowałem podkręcić swoją kartę i też coś nie chciało pyknąć. Też mam płytę MSI lecz H81, nie wiem czy wszystkie to maja ale w mojej jest tryb OC Genie, po włączeniu tego taktowania HD 4600 wskoczyły z 1,1GHz na 1,5GHz. Poszukaj u siebie w biosie czy czegoś takiego nie ma. Cytuj Link to post Share on other sites
EncykPL 0 Napisano 20 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 prosze takie trudne http://bfy.tw/4MfV MASZ ZA DALEKO DO MÓZGU, ŻE NIE ROZUMIESZ ? MSI AFTERBURNER NIE WYKRYWA KARTY!! Podkręcanie integry intela jest niemożliwe z poziomu MSI Afterburner. Jedynie Intel Extreme Tuning Utility, aczkolwiek sam próbowałem podkręcić swoją kartę i też coś nie chciało pyknąć. Też mam płytę MSI lecz H81, nie wiem czy wszystkie to maja ale w mojej jest tryb OC Genie, po włączeniu tego taktowania HD 4600 wskoczyły z 1,1GHz na 1,5GHz. Poszukaj u siebie w biosie czy czegoś takiego nie ma. Intel Extreme Tuning Utility ustawia zegar np. na 1,4 GHz ale karta nie ustawia się na tak wysoki zegar nawet przy jej maksymalnym użyciu. Cytuj Link to post Share on other sites
zwierzix12 16 Napisano 20 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 A sprawdziłeś czy masz włączone OC Genie? Cytuj Link to post Share on other sites
EncykPL 0 Napisano 20 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 A sprawdziłeś czy masz włączone OC Genie? Nie ma u mnie takiego trybu Cytuj Link to post Share on other sites
zwierzix12 16 Napisano 20 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Z tego co widzę to jest tryb Game boost, włącz i sprawdź czy się coś zmieniło. Cytuj Link to post Share on other sites
zwierzix12 16 Napisano 20 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Pytał o to bo pewnie myślał, że to odblokuje wykrywanie karty. Pomyślunku to Ty nie masz, piszesz o AB a nawet nie wiesz, że ten program nie wykrywa zintegrowanych układów Intela. Na przyszłość staraj się zachować poprawną formę wypowiedzi, istnieje coś takiego jak interpunkcja. Cytuj Link to post Share on other sites
tobexor 180 Napisano 20 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 (edytowane) dziwne hd 4600 hd 4300 w laptopach wykrywa wysłać foto ? nie podawał bym mu programu który nie działał nie napisiał jasno że nie wykrywa mu karty więc niech obwinia siebie za swój jnbłąd PS najnowsza wersja wykrywa nawet gma 950 z laptopa dell latiutude d420 tylko brak sterowania zegarów co jest oczywiste Edytowane 20 Lutego 2016 przez tobexor Cytuj Link to post Share on other sites
zwierzix12 16 Napisano 21 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Źle się wyraziłem, AB nie daje możliwości regulowania takich układów. Generalnie jest wyświetlone jaka karta obecnie działa ale nic poza tym. Cytuj Link to post Share on other sites
EncykPL 0 Napisano 21 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Z tego co widzę to jest tryb Game boost, włącz i sprawdź czy się coś zmieniło. Gameboost zmienia tylko taktowanie rdzenia procesora Cytuj Link to post Share on other sites
TheEmperor 12 Napisano 21 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Coś jest ewidentnie nie tak i obawiam się, że to może być wina biosu. Spróbuj jednak podkręcić przez BCLK i daj znać, czy taktowanie IGP wzrosło. Z tego co kojarzę na zestawie K+Z Intel wspiera oc przez BCLK oficjalnie i nie powoduje to żadnych skutków ubocznych (w przeciwieństwie do non-K oc). Cytuj Link to post Share on other sites
EncykPL 0 Napisano 21 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Coś jest ewidentnie nie tak i obawiam się, że to może być wina biosu. Spróbuj jednak podkręcić przez BCLK i daj znać, czy taktowanie IGP wzrosło. Z tego co kojarzę na zestawie K+Z Intel wspiera oc przez BCLK oficjalnie i nie powoduje to żadnych skutków ubocznych (w przeciwieństwie do non-K oc). Tak jak mówiłem... normalnie podkręcam zintegrowaną mnożnikiem ... i ta zmiana jest odnotowana w UEFI. ale nie da się tego potwierdzić w teście. tam prędkość rdzenia zatrzymuje się na 1150MHz czyli standardowo. Cytuj Link to post Share on other sites
TheEmperor 12 Napisano 21 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Tak jak mówiłem... normalnie podkręcam zintegrowaną mnożnikiem ... i ta zmiana jest odnotowana w UEFI. ale nie da się tego potwierdzić w teście. tam prędkość rdzenia zatrzymuje się na 1150MHz czyli standardowo. No tyle to zrozumiałem, ale jak widzisz realnie wyższe zegary nie wchodzą. Sprawdź jeszcze, czy w opcjach zarządzania energii w UEFI nie masz za nisko ustawionego amperażu i limitu mocy, możesz też podnieść nieco napięcie IGP (GT), ale generalnie z tego co piszesz wydaje mi się, że podkręcenie BCLK to jedyna opcja na przyspieszenie IGP przy obecnej wersji biosu. Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 21 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) Na modowanym biosow nie podkrecasz integry ponieważ jest ona wyłączona. Edytowane 21 Lutego 2016 przez Funkie Cytuj Link to post Share on other sites
EncykPL 0 Napisano 21 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Na modowanym biosow nie podkrecasz integry ponieważ jest ona wyłączona. Nie mam modowanego BIOSu Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts