Skocz do zawartości

Płyta główna do i7 6700K ?

Recommended Posts

Witam,

Poszukuję płyty głównej pod i7 6700K. Zależy mi na OC. Komp wykorzystywany w 90% do gier a w 10% render.

Moje sugestie:

1) ASRock Z170 OC Formula
2) Asus Z170 Deluxe
3) MSI Z170A Gaming M7
4) MSI Z170A Gaming M9

Proszę o rady za/przeciw, dlaczego warto itp. Będę wdzięczny za wszelkie spostrzeżenia :)

Dziękuję.

Ja bym chyba łykał ASUSa , ale spokojnie w/g mnie wystarczy :

ASUS MAXIMUS VIII RANGER

ASRock miewa problemy z pamięciami ( przepustowością , często CR1 nie działa ) , z MSI z reguły nie wyciśnie się tyle co na ASUS z CPU ;) - różnice są w sumie niewielkie , ale są ..

Jeżeli potrzebujesz Wifi/BT to ASUS Deluxe :)

Edytowane przez GergG

Bardzo dziękuję wam za odpowiedzi o pomoc.

Ja bym chyba łykał ASUSa , ale spokojnie w/g mnie wystarczy :

ASUS MAXIMUS VIII RANGER

ASRock miewa problemy z pamięciami ( przepustowością , często CR1 nie działa ) , z MSI z reguły nie wyciśnie się tyle co na ASUS z CPU ;) - różnice są w sumie niewielkie , ale są ..

Jeżeli potrzebujesz Wifi/BT to ASUS Deluxe :)

Dlaczego wybrałbyś MAXIMUS VIII RANGER od asusa? Fakt cena płyty jest przystępna.

ASRock z chipsetem Z170 ma problemy z pamięciami? Czy to dotyczy jakiś modeli z dolnej pułki czy wszystkich w tym też ASRock Z170 OC Formula?

Bardzo fajnie, że o tym napisałeś, bo mi umknął ten wątek w ASRockach.

Mam Ausa Deluxe pod Haswella i jestem zadowolony. Aczkolwiek kiedyś jak podłączyłem dołączoną do zestawu antenę wifi to komp mi się sam włączał.

Napisano wczoraj, 22:03 po analizie http://pclab.pl/art66831-3.htmlPłyty, które wymieniłeś to ogólnie górna półka :) mają wszystko co powinno być , kwestia tylko co ci pasuje, firma , kolor pod resztę podzespołów , by miało to jakiś urok :) wydać 1500 na m9 trochę szkoda :)

Tak to prawda MSI M9 wg mnie też nie jest warta tych 1500zl ( tak gdzieś kosztuje po akcji cashback, ktora trwa do 29 lutego)

ASUS MAXIMUS VIII RANGER, dlatego że jest to świetnie wykonana płyta za stosunkowo rozsądne pieniądze, nie przepłacasz za dodatki których i tak nie wykorzystasz prawdopodobnie, więc patrząc pod katem cena/wydajność/jakość dla tej górnej  półki sprzętowej  to opłacalne mobo po prostu.Przede wszystkim bardzo bogate wyposażenie, duże możliwości oc, wszystkie złącza jakie potrzebujesz, wygląd na + itd ;) Warto się zastanowić nad tym mobo bo przepłacanie za droższe jest średnio opłacalne.