Pawelele 0 Napisano 19 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 (edytowane) Witam mam problem z procesorem amd fx 8350, mam spore spadki fps nawet przy minimalnym obciazeniu dla przykladu mam 300 fps i regularnie spadaja mi do ~60. Czytajac podobne tematy doszedlem do wniosku iz moze to byc spowodowane spadkami taktowania na procesorze z 4100 do 1400 moje pytanie brzmi:Czy jest mozliwosc ustawienia tego na sztywno 4100? I jak ustawic w windowsie 7 High performence w opcjach zasilania. http://scr.hu/0qjod/t2zgx to ss hwmonitora DXDIAG http://scr.hu/0qjod/wjdli http://scr.hu/0qjod/vcbxj Edytowane 19 Lutego 2016 przez Pawelele Cytuj Link to post Share on other sites
luck85 36 Napisano 19 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 A jaki masz zasilacz, płytę główną i kiedy się problem pojawił ? Cytuj Link to post Share on other sites
lolekw660i 54 Napisano 19 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Nie znam się za dobrze w procka amd ale to jest chyba ta opcja w biosie która powoduje obniżenie taktowań procka "AMD CnQ Multiplier" Ustaw ja na off i będzie procek trzymał sztywno zegar. Cytuj Link to post Share on other sites
tomkusi1 34 Napisano 20 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 To nie wina ustawień. Fx to proce do smazenia kotletów i zaparzania herbaty. Twoje sekcja na płycie jest słaba i nie chłodzona. Płyta nie daje rady tego proca uciągnąc i zbija taktowania ,żeby się nie zabic Musisz zmienic płyte. Nwm kto ci ją do fx polecił ,ale na pewno wiedzy nie miał na tematy IT Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 20 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 https://pl.msi.com/product/motherboard/760GM-P23-FX.html#hero-overview- żarty sobie robisz? To jest płyta główna która ledwie FX4xxx na stocku uciągnie. Komputer kupiony czy składany? Cytuj Link to post Share on other sites
luck85 36 Napisano 20 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Już nie przesadzaj bo fx 6300 jeszcze daje radę na tym mobo. Możesz spróbować ustawić na sztywno ręcznie niższe takty i sprawdzić dla jakich komp będzie chodził stabilnie jak coś to wskazówki na ten temat znajdziesz w dziale podkręcanie. Cytuj Link to post Share on other sites
tomkusi1 34 Napisano 20 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Takie sekcje mogą byc i5kami lub nawet i7kami choć z i7 juz się mogą grzac ale nadal będzie przyzwoicie ,ale nie z fx. Ta płyta to się tak jak @PLS mówi nadaje tylko do słabszych fx typu x 4100 itd Cytuj Link to post Share on other sites
Pawelele 0 Napisano 20 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 (edytowane) zamawiany mial byc z intelem ale jakos tak wyszlo- czyli plyta do wymiany? Nie miejsce i czas na spory amd vs intel- Co mam kupic/zmienic zeby nie spadalo taktowanie, mogli byscie cos polecic najlepiej najtanszego Edytowane 20 Lutego 2016 przez Pawelele Cytuj Link to post Share on other sites
tomkusi1 34 Napisano 20 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 zamawiany mial byc z intelem ale jakos tak wyszlo- czyli plyta do wymiany? Nie miejsce i czas na spory amd vs intel- Co mam kupic/zmienic zeby nie spadalo taktowanie, mogli byscie cos polecic najlepiej najtanszego Tak kupić płytę. A najlepiej sprzedac proca i płyte i kupic i5 2500k i jakas na z77 lub i5 2400 i jakas na h61. Koszt 500 zł a i tak wydajniej od tego co masz http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-m5a97-r2-0-am3-amd970-4ddr3-raid-usb3-glan-atx-m5a97-r2-0-514734/bierz ta to podkrecisz troszkę tego fx'a Cytuj Link to post Share on other sites
Pawelele 0 Napisano 20 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Troche bym sie wnerwil gdyby to sie okazalo ze to jednak nie jest problem z plyta- da sie jakos wykluczyc inne opcje? czy wogole jakies sa? Cytuj Link to post Share on other sites
tomkusi1 34 Napisano 20 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Troche bym sie wnerwil gdyby to sie okazalo ze to jednak nie jest problem z plyta- da sie jakos wykluczyc inne opcje? czy wogole jakies sa? NIe da się. Sekcja się przegrzewa i proc zbija takty ,żeby nie spalic jej lub przegrzac Cytuj Link to post Share on other sites
voodoo34 72 Napisano 21 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 zamawiany mial byc z intelem ale jakos tak wyszlo- czyli plyta do wymiany? Nie miejsce i czas na spory amd vs intel- Co mam kupic/zmienic zeby nie spadalo taktowanie, mogli byscie cos polecic najlepiej najtanszego Kto go zamawiał i kiedy ? Kto Ci składał ten komputer? Troche bym sie wnerwil gdyby to sie okazalo ze to jednak nie jest problem z plyta- da sie jakos wykluczyc inne opcje? czy wogole jakies sa? Oczywiście że problem jest z płytą bo ona nie jest do procesorów AMD o TDP 125W tylko 95 W. Nie wiem jak udało się tam włożyć FX 8350 bo ta płyta go nie obsługuje. Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Nie wiem jak udało się tam włożyć FX 8350 bo ta płyta go nie obsługuje Skoro jest wsparcie dla 8320e i 8370e to dlaczego 8350 ma nie działać? Cytuj Link to post Share on other sites
erroreq 25 Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Właśnie dlatego że oba z wymienionych przez Ciebie procesorów mają TDP na poziomie 95W. Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 TDP to ilość wydzielanego ciepła z procesora. Więc sugerowanie się TDP jest bez sensu.Szczególnie że "Warning: This MB doesn’t support 200W or above CPU." - https://pl.msi.com/product/motherboard/support/760GM-P23-FX.html#support-cpu Cytuj Link to post Share on other sites
MQK 702 Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Radiatorki miedziane na sekcję zasilania zalecam kupic + mały wentylatorek na to i można nawet liczyć na OC Cytuj Link to post Share on other sites
luck85 36 Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 (edytowane) TDP to ilość wydzielanego ciepła z procesora. Więc sugerowanie się TDP jest bez sensu. Szczególnie że "Warning: This MB doesn’t support 200W or above CPU." - https://pl.msi.com/product/motherboard/support/760GM-P23-FX.html#support-cpu W rozumieniu firmy AMD TDP to teoretyczna (w rzeczywistości nieosiągalna) moc jaką procesor komputera mógłby pobierać (i oddawać w postaci ciepła). Spróbuj załatwić sobie chłodzenie sekcji zasilania jak kolega wyżej napisał, najtaniej Cię wyjdzie... Edytowane 22 Lutego 2016 przez luck85 Cytuj Link to post Share on other sites
TheEmperor 12 Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 O ile mnie pamięć nie myli (FX-a na szczęście pozbyłem się dość dawno) odpowiada za to opcja APM (Application Power Manager). Jej wyłączenie wyłącza Turbo, ale i eliminuje te spadki. Przy czym twoja płyta raczej nie umożliwia wyłączenia APM w biosie. Można to było chyba zrobić także za pomocą aplikacji Overdrive pod Windowsem, ale ja bym nie ryzykował - ta płyta ma za słaba sekcję zasilania, lepiej nie ryzować jej spaleniem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
voodoo34 72 Napisano 23 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 (edytowane) TDP to ilość wydzielanego ciepła z procesora. Więc sugerowanie się TDP jest bez sensu. Szczególnie że "Warning: This MB doesn’t support 200W or above CPU." - https://pl.msi.com/product/motherboard/support/760GM-P23-FX.html#support-cpu Nie myl ilość wydzielanego ciepła z maksymalnym chwilowym poborem prądu. Procesor pracuje tak że ilość pobieranej energii nie jet stała i podlega ciągłym zmianom w zależności od obciążenia. W jednej chwili może to być 180 W by zaraz spaść do 50. Ten proces jest bardzo dynamiczny w przypadku energii elektrycznej i znacznie mniej w przypadku cieplnej stąd gdy przykładowo CPU pobierze przez 0,5 sec 200 W, a przez kolejne 0,5 sec 50 W to średnia wydzielanego ciepła w tej sekundzie jako całości wyniesie 125 W. Radiatorki miedziane na sekcję zasilania zalecam kupic + mały wentylatorek na to i można nawet liczyć na OC Litości człowieku, jak nie masz o tym pojęcia to nie udzielaj takich rad. Ta płyta nie obsługuje FX 8350 i żadne radiatorki tu nic nie pomogą. Jeden rzut oka na scren z HWmonitora mówi wszystko. CPU w idle idzie na 4,1 GHz co nie jest normalne ale i nie dziwne, bo płyta go nie rozpoznaje więc zarządzanie pracą tego CPU nie istnieje. W rozumieniu firmy AMD TDP to teoretyczna (w rzeczywistości nieosiągalna) moc jaką procesor komputera mógłby pobierać (i oddawać w postaci ciepła). Spróbuj załatwić sobie chłodzenie sekcji zasilania jak kolega wyżej napisał, najtaniej Cię wyjdzie... TDP w rozumieniu AMD to maksymalna ilość wydzielanej energii cieplnej. Proces poboru energii przez CPU masz w mocno uproszczonej wersji powyżej. Co do chłodzenia sekcji jak wyżej, czyli nie pisz jak nie wiesz. Po takich "poradach" autor prędzej czy później pozbędzie się płyty, a w skrajnym przypadku CPU wraz z nią. O ile mnie pamięć nie myli (FX-a na szczęście pozbyłem się dość dawno) odpowiada za to opcja APM (Application Power Manager). Jej wyłączenie wyłącza Turbo, ale i eliminuje te spadki. Przy czym twoja płyta raczej nie umożliwia wyłączenia APM w biosie. Można to było chyba zrobić także za pomocą aplikacji Overdrive pod Windowsem, ale ja bym nie ryzykował - ta płyta ma za słaba sekcję zasilania, lepiej nie ryzować jej spaleniem. Raczej żadne czary mary tutaj nie pomogą. Teoretycznie można by za pomocą opcji do OC zbić takty ale to bez sensu, bo zrządzanie przez płytę dalej nie będzie istniało. Po co trzymać non stop CPU na 3,5 GHz i jego chłodzenie na 100%, a i tak pewnie co jakiś czas będzie powodował błędy. Edytowane 23 Lutego 2016 przez voodoo34 Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 23 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Nie można sugerować się tdp. Cytuj Link to post Share on other sites
TheEmperor 12 Napisano 23 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 FX-y domyślnie zbijają chwilowo taktowanie w razie m.in. przekroczenia założonego poboru mocy (TDP - 125W). Ile aktualnie ciągnie sam procesor można sprawdzić np. w programie HWMonitor. W przypadku płyt głównych z mocnym VRM wyłączenie APM w biosie albo wyłaczenie TurboCore w Overdrive sprawia, że procesor nie zbija taktowania podczas obciążenia.Podejrzewam, że w przypadku słabych płyt to nie działa, bo groziłoby spaleniem sekcji zasilania. Cytuj Link to post Share on other sites
Zenton 0 Napisano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 (edytowane) Witam, U mnie podobny problem spadki napięcia procesora powodują zmniejszenie częstotliwości. Mam płytę: http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=5774#ov Płyta obsługuje FX-8350: http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=5774 I co z tego jak sekcja zasilania grzeje się do czerwoności na ustawieniach fabrycznych procka... 1). Wyłączyłem w biosie: APM, Core C6 State, Cool & Quiet, C1E Support - ustawienia powodujące oszczędność i zarządzanie energią na płycie głównej. 2). Dokupiłem wentylator 2200 RPM wiejący na sekcje zasilania płyty. 3.) Ustawiłem stałą częstotliwość procka na 4100 MHz bez idiotycznego Turbo które i tak nic nie daje polecam wyłączyć to. 4). Zasilacz nowy BeQuiet 600 Wat modułowy. Nadal jednak można zauważyć od czasu do czasu spadki częstotliwości przy teście OCCT do 3200 MHz. Ale i tak jest dużo lepiej jak wcześniej. Jakieś pomysły co robić ? Ewentualnie jaką płytę polecacie do tego ? Nie stać mnie na Intela i horrendalne koszty płyty + procesor Intel to wydatek rzędu 2 000 pln przy porównywalnej wydajności co mam teraz. Edytowane 27 Grudnia 2016 przez Zenton Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 jakie masz chłodzenie procka i obudowę? Cytuj Link to post Share on other sites
Zenton 0 Napisano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 jakie masz chłodzenie procka i obudowę? Chłodzenie procka jedna chyba z najwydajniejszych: Chłodzenie Fera 3 HE1224 v2 Obudowa Aero Cool I-CURVE Procek zresztą przy max obciążeniu nie przekracza 60 st. To nie wina procka tylko płyty. Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 (edytowane) koszty płyty + procesor Intel to wydatek rzędu 2 000 pln przy porównywalnej wydajności co mam teraz. I5 2500k plus mobo do OC wyjdzie jakieś 700pln. Przy czym ten 2500k nawet bez OC jest wydajniejszy od FXa 8350 https://www.purepc.pl/procesory/jaki_procesor_kupic_wielki_test_100_procesorow_intel_i_amd?page=0,22 Edytowane 27 Grudnia 2016 przez sznib Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts