Skocz do zawartości

Reaktywacja/modernizacja

Recommended Posts

• 6 miesięcy temu...

Witam, trochę odkopuję temat bo nie chcę zakładać nowego.

A więc miałem trochę mało czasu więc odpuściłem sobie z kompem lecz teraz po nowym roku sytuacja się zmieniła i zaczynam realizacje mojego planu związanego z modernizacją.

Kupiłem Dysk Dysk SSD GoodRam Iridium Pro 240GB (SSDPR-IRIDPRO-240) zainstalowałem na nim system i jak na razie jest dobrze, zainstalowałem GTA V i śmiga.

Ale jeżeli chodzi o Sony Vegas, w którym się bawię to renderowanie trwa bardzo długo, za długo.

Chciałbym troszkę podkręcić procesor ale zanim to zrobię to czas na modernizację.

A więc tak, mój plan wygląda następująco, ze względu na ograniczoną ilość miejsca to obudowę mogę mieć do 20cm szeroką najlepiej mniej niż 20cm co znalazłem?

Obudowa SilentiumPC Gladius M20 Pure Black (SPC125)  (wejdzie na styk ma niecałe 20cm szerokości i 2 sloty na przednim panelu na wiatraki 120mm, moja buda jest tak ustawiona, że to właśnie z przodu ma najlepszy dopływ chłodnego powietrza)

*Obudowa Zalman T4 (ZM-T4)   (jest jeszcze węższa ale ma tylko jeden slot na przednim panelu na wiatrak 120mm)

Jeżeli chodzi o zasilacz to:

Zasilacz SilentiumPC Vero L1 500W 80Plus (VL1-500)

Zasilacz Antec VP 500 - 500W

Teraz kwestia chłodzenia CPU jak na razie znalazłem jedno interesujące mnie rozwiązanie mianowicie:

Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 (SPC130)  (Przyda się na przyszłość tylko jedno mnie niepokoi, czy zmieści się w tak wąskich obudowach ?)

Teraz kwestia mojej płyty głównej:

GA-78LMT-S2P - Gigabyte

A więc fakt obsługuje tylko SATA II ale po wgraniu Win10 na dysk SSD to jeżeli chodzi o szybkość działania systemu i programów nie mam żadnych zastrzeżeń jedyny problem to fakt iż z tego co znalazłem posiada tylko 2 złącza na wiatraki i teraz myśl, że muszę wymienić płytę główną by podłączyć większą ilość wiatraków trochę mnie przeraża :P

Więc wymyśliłem coś takiego:

Pod złącze wentylatora procesora podepnę rozdzielacz z 1 męski i 2 żeńskie piny (chyba coś takiego istnieje?) i dzięki temu będę mógł podłączyć do płyty 2 wiatraki, które będą się kręcić w zależności od temp procka jeden oczywiście będzie na zainstalowanym na procesorze coolerze a drugi powiedzmy w przednim panelu by wtłaczał zimne powietrze w zależności własnie od potrzeb procka. Zaś do złącza wentylatora systemowego podłączę rozdzielacz tak by móc podłączyć wiatrak wyciągający powietrze z obudowy znajdujący się na tylnej części oraz drugi wiatrak, który będzie też wtłaczać chłodne powietrze do obudowy. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Czy jest to w ogóle możliwe do wykonania czy tylko wytwór mojej wyobraźni hehe

Czy moglibyście jeszcze coś mi doradzić? Zasugerować jakieś inne rozwiązanie? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

#Odswiezam

CPU dalej phenom 955? Na rozmiarach się nie znam, ale Fortis jak najbardziej ok, z tym że bez OC powinien spc Spartan he1024 wystarczyć.

Druga sprawa.

Jeśli tylko na 2 wiatraki to rozdzielaczy na 4pin jest sporo. Jak więcej to myślę że warto zainwestować w coś takiego https://www.morele.net/gelid-1-to-4-splitter-ca-pwm-03-rozgaleziacz-4x-4pin-pwm-zasilanie-z-molex-ca-pwm-03-626908/

Jestem na tel. I ciężko ogarnąć linki :)