carl22 4 Napisano 24 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Witam. Od jakiegoś czasu mam co raz większy problem ze starymi grami na win 7, dlatego postanowiłem zrobić sobie wirtualną maszynę na której po prostu postawię XP i na niej będę odpalał starsze gierki. Kiedyś używałem Virtual boxa i nie było problemu. Niestety nowe wersje w ogóle mi nie działają, przy próbie instalacji wywala error i nic nie mogę zrobić. Przy virtual PC nawet bludescreen mi wywala... Nie śledzę tego co się dzieje z programami do wirtualnych maszyn, więc może mi ktoś powiedzieć jakie sa obecne realia? Jakie programy są najlepsze, o czym pamiętać itd.?Bo teraz wirtualne maszyny są dla mnie strasznie kłopotliwe. ref, nikt się nie bawi w wirtualne maszyny? Cytuj Link to post Share on other sites
artas182x 2 Napisano 25 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Virtual Box od niedawna sprawia problem na nowych systemach, jest to do naprawienia lub ewentualnie można skorzystać ze starszych wersji. VirtualPC jest stare i raczej bez sensu jest go obecnie ożywać, ponieważ konkurencja zapewnia o wiele lepszą wydajność. Osobiście polecam VMware Workstation player lub płatną wersję VMware Workstation. Nie sprawiają one problemów, mają wysoką wydajność, jeszcze nigdy się nie zawiodłem. Jedyne o czym powinieneś pamiętać to aby w BIOSie/UEFI mieć włączone VT-x. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 (edytowane) Działa Przynajmniej tak mi sie wydaje. Gdy mam włączoną wirtualną maszynę to słychać pikanie co parę-paręnaście sekund z kompa. Chyba z płyty głównej. Wie może ktoś co to dokąłdnie jest? Płyta to ASrock Z170 EXTREME 4 Ewidentnie mam problem z wirtualizacją pamięci. Przy odpaleniu gier wywala "failed alocation memory", W menedżerze pokazuje mi ułamkowy RAM....Wie ktoś co się dzieje? Oczywiscie ten problem nie występuje w hoście. Edytowane 24 Marca 2016 przez carl22 Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 25 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 ref Cytuj Link to post Share on other sites
doman18 198 Napisano 31 Maja 2016 Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 A zaglądałeś do swojego EFI? Masz tam włączone wszystko odnośnie wirtualizacji? Instalowałeś sterowniki do chipsetu? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts