Kamil Myzia 0 Napisano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Witam, Mam już dosyć wbudowanego układu dźwiękowego, zaś wysłużony Audigy 2 SB0400 nie działa w mojej konfiguracji komputera, bez względu na zastosowane sterowniki. Chciałbym nabyć nową dźwiękówkę, z którą będę miał najmniej kłopotów . Nie chcę nic nadzwyczajnego, bo większość czasu słucham radia internetowego, lub oglądam filmy. Gram bardzo mało, raz na pół roku. Mam zestaw głośników 2.1. Nie chciałbym wydać więcej, niż ok. 150 zł. Może być używka. I teraz tak, są albo ASUS'y DG i DS. Zaś z obozu Crative jest cała maść przeróżnych kombinacji X-fi Audio, Music, w tym widzę że występują różne oznaczenia kodowe. Nie znam się na tym za bardzo. Osobiście celowałbym w Asusa, wersję DS lub DG. Czym one się tak właściwie różnią? Pozdrawiam, Kamil Cytuj Link to post Share on other sites
Quatrox 0 Napisano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 DG ma wzmacniacz słuchawkowy, przydatny przy lepszych słuchawkach. Cytuj Link to post Share on other sites
Kamil Myzia 0 Napisano 16 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Ze słuchawek w zasadzie nie korzystam w ogóle, choć mam. A zatem jeśli DS różni się od DG tylko i wyłącznie tym wzmacniaczem, to dla mnie żadna zaleta. Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Dużo osób ma problemy z DG w grach więc bierz DS'a. Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 warto tez rozwazyc pelne audigy ze starej porzdnej wersji zs aa.. Ty masz 400 no to dlaczego nie dziala? Cytuj Link to post Share on other sites
Kamil Myzia 0 Napisano 16 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Mam właśnie Audigy 2 i szkoda mi jej, bo tyle lat dzielnie służyła. Na poprzedniej płycie głównej Foxconna X38A działała pod Win7 bez zastrzeżeń na zmodowanych sterownikach. Niestety mobo padło i przesiadłem się na MSI z P35 i tu po instalacji jakichkolwiek sterowników, przed pojawieniem się pulpitu wywala BSOD'a. Próbowałem różnych driverów i sztuczek, po prostu za chiny ludowe nie działa . Dlatego rozważam nowy układ dźwiękowy. Nastawiłem się na ASUS'a DS, bo od 12 lat stale używam Sound Blasterów i chciałbym czegoś nowego. EDIT: Przejrzałem allegro, i w cenie ok. 150-170 zł miałbym zarówno ASUS'a DS, jak i X-Fi Music (używka). Pytanie, która lepsza Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Dlatego rozważam nowy układ dźwiękowy. Nastawiłem się na ASUS'a DS, bo od 12 lat stale używam Sound Blasterów i chciałbym czegoś nowego. wszystko zależy czego oczekujesz od karty dźwiękowej, możliwie dokładnego odtwarzania dźwięku, czy odtwarzania tak "żeby się podobało" jeżeli to pierwsze weź asusa jeżeli to drugie to creativa Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 wszystko zależy czego oczekujesz od karty dźwiękowej, możliwie dokładnego odtwarzania dźwięku, czy odtwarzania tak "żeby się podobało" jeżeli to pierwsze weź creativa jeżeli to drugie to asusa mozna i tak moze to x-fi gra jak trzeba a asus podbija basy - mi sie nie podobaja podbite basy nie pamietam by zs gral inaczej niz w orginale na stacjonarce Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 x-fi zniekształca pasmo, żeby "wujowe" źródło "brzmiało lepiej", co przedkłada się na to, że jak masz dobre źródło i dobre kolumny to wychodzi kupa, czego nie ma na asusie (w każdym razie tych z AV100) natomiast wszystko zależy od tego co, kto potrzebuje, jak ktoś jest fanem mp3 i głośników logitecha/creativa to owszem x-fi będzie lepszym wyborem Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 skad to wiesz ze znieksztalca? u mnie niczego nie znieksztalcalo - daleko od logitecha u kumpla nadal niczego nie znieksztalca jeszcze dalej od logitecha Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 poczytaj sobie jak działa Creative Crystalizer Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 ale ja tego nie uzywam to nie jest przypisana funkcja na stale - nie znasz creative a mowisz Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 ten Creative Crystalizer to nic innego jak equalizer ściema do kwadratu Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 zanim zdecydowałem czy kupić DX czy X-Fi przeczytałem co się dało na temat obu kart/producentów i w co ambitniejszych recenzjach zwrócono na to uwagę - a propos skąd to wiem Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 na ukladzie e-mu i nastepne zbudowano calea mase profesjonalnych kart- to juz samo mowi za siebnie ze niczego uklad nie zmienia ani niczego nie przesterowuje- ewentualnie moze wyjsc nedzny model z kiepskimi przetwornikami o duzym zaszumieniu czy malej mocy to nie takie proste jak powiedziec asus - wierne opddawanie dzwieku czyt. super creative - poprostu ma grac czyt. du*a Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 nie mówię o układzie, tylko o stosowanych "dodatkach" ale pax jak autor zechce to sobie doczyta co i jak i zdecyduje co woli EDIT: nie twierdzę, że jedno super, drugie du*a jedno tak, drugie inaczej, jedno lepsze do tego, drugie do tamtego teraz do swojego DX mam podpięte kolumny logitecha i czekam z utęsknieniem na dzień kiedy je wywalę i wstawię porządne, bo jeśli z integrą były powiedzmy akceptowalne to z DX już nie są Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 a to wlasnie jest ciekawe co powiesz na kolumny pod integra a pierdziawki pod xonarem. roznica znacznie mniejsza wrecz czesto niezauwazalna pomiedzy integra a asusem na porzadnych glosnikach niz pomiedzy integra a asusem na pierdzawkach - duza roznica wlasnie z racji jakiegos przesterowywania dzwieku duze kolumny juz nie daja tak sobie w kij dmuchac jak pierdziawki powinno sie zrobic glosowanie i po sprawie - ja tam za niczym sie nie opowiadam bo sam nie wiem na moje zs do muzyki jest za*******e dobry pod dobrym naglosnieniem a poprawic tego co praktycznie idealne nie mozna - mozna tylko zmienic lub "udziwnic" Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 powiedzmy tak, same w sobie głośniki z tego logitecha nie są takie złe, ale to jak zestaw wykonali pod maską i namieszali to historia - subwoofer gra mi po 150 i więcej Hz nie ma to prawa dobrze brzmieć Cytuj Link to post Share on other sites
lopez2 36 Napisano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 w kazdym razie nigdy nie polecam sobie zadnych okrojonych wiec nie audio tylko 460 http://allegro.pl/7-1-creative-labs-x-f ... 07839.html http://allegro.pl/sound-blaster-x-fi-ex ... 74759.html http://allegro.pl/karta-x-fi-sb0460-xtr ... 90185.html http://allegro.pl/okazja-x-fi-xtreme-mu ... 69211.html d1 http://allegro.pl/jak-nowy-asus-xonar-d ... 35561.html elektronika ma tez to do siebie ze musi "wygladac" a kiedy "nie wyglada" to zadko mozna sie po niej wiele spodziewac - pusta plytka z kilkoma biedakami na pokladzie cudow nie zdziala Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Napiszę dosadnie, ale DG ma taki wzmacniacz jak ja stopę w tyłku. Poszukaj używanego DX'a, czasem można fajnie wyrwać. Jednak prawda jest taka że żadna z wyżej wymienionych kart nie porywa. Cytuj Link to post Share on other sites
Kamil Myzia 0 Napisano 16 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Nie mam głosników logitech, ani creative, ani genius, tylko poczciwe Modecomy 9860. Właśnie widziałem na allegro X-Fi Music 460 i teraz zastanawiam się między nim, a Asusem DS. Zalezy na w miarę dobrym dźwieku, bez dziwnego podbicia basów, bo i tak słucham dość cicho, a dudnienie mnie interesuje . Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 16 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Nie mam głosników logitech, ani creative, ani genius, tylko poczciwe Modecomy 9860. Właśnie widziałem na allegro X-Fi Music 460 i teraz zastanawiam się między nim, a Asusem DS. Zalezy na w miarę dobrym dźwieku, bez dziwnego podbicia basów, bo i tak słucham dość cicho, a dudnienie mnie interesuje . http://www.techfanatyk.net/polecane-kom ... dzwiekowe/ Tyle razy strona była już tu wałkowana. Ale przynajmniej qmaty gość to opisywał. Cytuj Link to post Share on other sites
Kamil Myzia 0 Napisano 17 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 dzięki za linka, zaraz poczytam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts