Skocz do zawartości

Reklamacja karty asus r9 290

Recommended Posts

Witam. Na wstępnie chciałbym poprosić moderatora o ewentualne przeniesienie tematu do innego działu jeżeli wybrałem zły. 

Ostatnio reklamowałem kartę asus r9 290 zakupioną na techplanet. Odesłali kartę do producenta. Czekałem 4 tygodnie a po nich bez żadnej zapowiedzi od sklepu dostałem paczkę w której znajdowała się r9 380. Karta o 500złotych tańsza od tej, którą zakupiłem, prezentująca oczywiście znacznie mniejsze osiągi. Napisałem do techplanet, a oni odpowiedzieli, że taka jest decyzja producenta i jest to karta porównywalna z moją i nie ma znaczenia, że 1,5 roku temu wydałem na kartę 1520 złotych a teraz mam taką za 950. Po tym napisałem do polskiego serwisu asusa. Odpowiedzieli, że numer seryjny, który im podałem jest przypisany do karty, która była z dystrybucji słoweńskiej i nie mogą mi pomóc.
Tutaj rodzi się pytanie, czy miał ktoś podobną sytuację, bądź wie jak to rozwiązać. Jedyną rzeczą jaka przychodzi mi na myśl to zgłoszenie sprawy do rzecznika praw konsumenta.

Bardzo ciekawa sprawa. Ja na twoim miejscu nie przyjął bym tej karty i walczył o zwrot gotówki lub wymianę na 390. Na pewno za mojego 290 nie przyjął bym 380 choć bym miał to do sądu zgłosić.

Tak mam zamiar zrobić, oddam kartę do techplanet z wiadomością, że nie akceptuję warunków wymiany. Tylko wymiana na 390 albo zwrot gotówki mnie zadowoli. Btw. nie dali nawet 380x, która wciąż jest słabsza od 290. Jakiś żart.

Ja bym zadzwonił do asusa to wyjaśnić czy to oni, miałem taką akcję że Hurtownia zaopatrująca sklep wystawiła korektę na sprzęt a kierownik sklepu we własnym zakresie wydał inny sprzęt gorszy też grafikę jak pamiętam. Z zotac nie było lipy zgłaszałem na gwarancję 9800GTX i nie było już takiej w produkcji to koleś dostał GTX 270

Edytowane przez kamil_18_19

Ja bym zadzwonił do asusa to wyjaśnić czy to oni, miałem taką akcję że Hurtownia zaopatrująca sklep wystawiła korektę na sprzęt a kierownik sklepu we własnym zakresie wydał inny sprzęt gorszy też grafikę jak pamiętam. Z zotac nie było lipy zgłaszałem na gwarancję 9800GTX i nie było już takiej w produkcji to koleś dostał GTX 270

Kontaktowałem się z polskim serwisem asusa i jedyne czego się dowiedziałem to to że karta była z dystrybucji słowackiej i oni nie mogą na to nic poradzić. Już postanowiłem, że oddam kartę do techplanetu z prośbą o odesłanie jej do producenta z wiadomością, że nie akceptuję tej wymiany.

To jest ASUS ,serwis tragedia .Również miałem z nimi przeboje z kartą, monitorem oraz płytą. Nast. reklamujcie, jeśli jest takowa możliwość z tytułu niezgodności z umową, a w takich przypadkach już sprzedawca się martwi.

Edytowane przez adivxv

Ja od siebie dodam, że jest to chyba normalna praktyka. Nie ma co obsmarowywać (tylko) Asusa, bo każda firma tak robi ;p Miałem problemy z MSI mój kolega miał z jakąś inna (nie MSI ani Asus). Niestety nie pomogę ci bo w moim przypadku była to karta ze słabszej półki i po prostu zrezygnowałem z kłopotania się. Pewnie źle zrobiłem, bo jakby więcej osób się domagało sprostowania wymiany, to by się 2x zastanowili, a tak to się rozbestwili i szukają leni ;D

PS Ok wysłałem mejla do MSI, ale odpowiedzieli mi, że oni są tylko od informacji, nie wiedzą co wysyła producent i też nie mają wpływu na korektę ;D.....)

Walcz grzybiorzu o swoje, bardzo prawdopodobne, że jakieś nieporozumienie zaszło na linii sklep-producent, albo ktoś miał gorszy dzień. Może spróbuj też po angielsku napisać do słowaków. Ja akurat nie miałem problemów z serwisem asusa i mi kartę bez gadania i szybko wymienili, dlatego nie ma co generalizować  ;)

• 2 tygodnie później...

Gratuluję! Trzeba stawiać na swoim.

Za tę cenę kupisz teraz coś fajnego.

Ja na fakturze za swojego R9 290 mam 1800zł gdybym tera miał odzyskać ten hajs na nową kartę to było by bosko. Od ręki kupił bym R9 390X Tri-X OC. 

Edytowane przez Po1nter