lg323 0 Napisano 16 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 (edytowane) Witam Mam bardzo wkurzający problem z kartą graficzną (chyba z kartą) . Nie dawno kupiłem sobie Gtx'a 750ti gdyż moja stara Gt 620 nie dawała sobie rady z nowszymi grami. Problem polega na tym że w praktycznie każdej grze występują takie lekkie przycięcia. Pojawiają się one co jakiś czas. Gdy gram w cs'a i włączam tabelę występuje owakie przycięcie. W ets2 co jakiś czas także występują przycięcia. Bardzo mnie to zaniepokoiło. Znalazłem dzisiaj moją starą kartę i ją podpiąłem. Gdy odpaliłem cs'a przy włączaniu tabeli brak ścinki, wszystko ładnie, płynnie chodzi. Czy karta może być uszkodzona? Specyfikacja CPU: Amd FX-4350 GPU: GeForce Gtx 750ti RAM: 2x4GB 1600 MHz MOBO: ASRock 980DE3/U3S3 R2.0 ZASILACZ: Antec 500w SYSTEM: Windows 7 Professional 64 bit DYSK TWARDY: WDC WD5000 AVDS Temperatury podzespołów są w normie. Nie używam żadnego programu antywirusowego. Proszę o pomoc Edytowane 16 Lutego 2016 przez lg323 Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 16 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 No dobrze, tylko napisz czy przed zamontowaniem nowej karty zrobiłeś całkowity clean starych sterowników czy po prostu wyjąłeś starą kartą, zamontowałeś nową i przeszedłeś do grania i normalnego korzystania? Miałeś, masz zainstalowaną najnowszą stabilną wersję sterowników do 750Ti? Czy ta karta to wersja OC czy standardowa? Korzystasz z nVidia experiance? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lg323 0 Napisano 16 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 (edytowane) No dobrze, tylko napisz czy przed zamontowaniem nowej karty zrobiłeś całkowity clean starych sterowników czy po prostu wyjąłeś starą kartą, zamontowałeś nową i przeszedłeś do grania i normalnego korzystania? Miałeś, masz zainstalowaną najnowszą stabilną wersję sterowników do 750Ti? Czy ta karta to wersja OC czy standardowa? Korzystasz z nVidia experiance? Przed zamontowaniem zrobiłem formatowanie więc nie sądzę żeby zostały sterowniki po starej karcie ;d Tak, 361.91 Wersja OC Nie korzystam Edytowane 16 Lutego 2016 przez lg323 Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 16 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Przed zamontowaniem zrobiłem formatowanie więc nie sądzę żeby zostały sterowniki po starej karcie ;d Tak, 361.91 Wersja OC Nie korzystam Czyli kwestię sterowników można w sumie wykluczyć, choć oczywiście zawsze możesz spróbować jakiejś poprzedniej wersji (wiele osób tak właśnie diagnozuje różne problemy kartowo-sterownikowe) Możesz też spróbować zejść z taktowaniem do wartości stockowych (obniżyć taktowanie na rdzeniu i pamięci jeśli też jest podkręcona) i zobaczyć czy problem nadal występuje lub czy występuje w mniejszym stopniu. Jeśli nic to nie pomoże to obawiam się że będziesz musiał sprawę konsultować z posiadaczami GTXów. Nie wykluczone że winna może być karta ale trzeba by było zaobserwować użycie GPU podczas gier i odnotowywać ewentualne spadki taktowania. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lg323 0 Napisano 16 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Czyli kwestię sterowników można w sumie wykluczyć, choć oczywiście zawsze możesz spróbować jakiejś poprzedniej wersji (wiele osób tak właśnie diagnozuje różne problemy kartowo-sterownikowe) Możesz też spróbować zejść z taktowaniem do wartości stockowych (obniżyć taktowanie na rdzeniu i pamięci jeśli też jest podkręcona) i zobaczyć czy problem nadal występuje lub czy występuje w mniejszym stopniu. Jeśli nic to nie pomoże to obawiam się że będziesz musiał sprawę konsultować z posiadaczami GTXów. Nie wykluczone że winna może być karta ale trzeba by było zaobserwować użycie GPU podczas gier i odnotowywać ewentualne spadki taktowania. Wgrałem starsze sterowniki ale problem nadal występuje. Nie za bardzo wiem jak obniżyć taktowanie ;d Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 16 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Programem przeznaczonym do zarządzania kartą graficzną - MSI Afterburner albo po prostu programem producenta. Cytuj Link to post Share on other sites
lg323 0 Napisano 16 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Zmniejszyłem taktowanie ale to i tak nic nie pomogło. Czyli najprawdopodobniej coś jest uszkodzone w karcie Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Z pewnością coś nie gra... A masz możliwość sprawdzenie karty u jakiegoś kolegi na komputerze, i tych samych grach? Warto by było przed wysłaniem na gwarancję być na 200% pewnym że wina leży po stronie karty. Będziesz czekał kilka tygodni na zwrot a oni stwierdzą że karta działa i wtedy klops. Cytuj Link to post Share on other sites
lg323 0 Napisano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) Z pewnością coś nie gra... A masz możliwość sprawdzenie karty u jakiegoś kolegi na komputerze, i tych samych grach? Warto by było przed wysłaniem na gwarancję być na 200% pewnym że wina leży po stronie karty. Będziesz czekał kilka tygodni na zwrot a oni stwierdzą że karta działa i wtedy klops. Jutro podjadę do kumpla i się upewnię Zapomniałem dodać że w cs'ie na botach 0 ścinek Edytowane 17 Lutego 2016 przez lg323 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts