Skocz do zawartości

Występujące ścinki w grach.

Recommended Posts

Witam

Mam bardzo wkurzający problem z kartą graficzną (chyba z kartą) . Nie dawno kupiłem sobie Gtx'a 750ti gdyż moja stara Gt 620 nie dawała sobie rady z nowszymi grami. Problem polega na tym że w praktycznie każdej grze występują takie lekkie przycięcia. Pojawiają się one co jakiś czas. Gdy gram w cs'a i włączam tabelę występuje owakie przycięcie. W ets2 co jakiś czas także występują przycięcia. Bardzo mnie to zaniepokoiło. Znalazłem dzisiaj moją starą kartę i ją podpiąłem. Gdy odpaliłem cs'a przy włączaniu tabeli brak ścinki, wszystko ładnie, płynnie chodzi. Czy karta może być uszkodzona?

Specyfikacja

CPU: Amd FX-4350

GPU: GeForce Gtx 750ti

RAM: 2x4GB 1600 MHz

MOBO: ASRock 980DE3/U3S3 R2.0

ZASILACZ: Antec 500w

SYSTEM: Windows 7 Professional 64 bit

DYSK TWARDY: WDC WD5000 AVDS

Temperatury podzespołów są w normie.

Nie używam żadnego programu antywirusowego.

Proszę o pomoc :)

Edytowane przez lg323

No dobrze, tylko napisz czy przed zamontowaniem nowej karty zrobiłeś całkowity clean starych sterowników czy po prostu wyjąłeś starą kartą, zamontowałeś nową i przeszedłeś do grania i normalnego korzystania?

Miałeś, masz zainstalowaną najnowszą stabilną wersję sterowników do 750Ti?

Czy ta karta to wersja OC czy standardowa?

Korzystasz z nVidia experiance?

• Popieram 1

No dobrze, tylko napisz czy przed zamontowaniem nowej karty zrobiłeś całkowity clean starych sterowników czy po prostu wyjąłeś starą kartą, zamontowałeś nową i przeszedłeś do grania i normalnego korzystania?

Miałeś, masz zainstalowaną najnowszą stabilną wersję sterowników do 750Ti?

Czy ta karta to wersja OC czy standardowa?

Korzystasz z nVidia experiance?

Przed zamontowaniem zrobiłem formatowanie więc nie sądzę żeby zostały sterowniki po starej karcie ;d

Tak, 361.91

Wersja OC

Nie korzystam 

Edytowane przez lg323

Przed zamontowaniem zrobiłem formatowanie więc nie sądzę żeby zostały sterowniki po starej karcie ;d Tak, 361.91 Wersja OC Nie korzystam 

Czyli kwestię sterowników można w sumie wykluczyć, choć oczywiście zawsze możesz spróbować jakiejś poprzedniej wersji (wiele osób tak właśnie diagnozuje różne problemy kartowo-sterownikowe)

Możesz też spróbować zejść z taktowaniem do wartości stockowych (obniżyć taktowanie na rdzeniu i pamięci jeśli też jest podkręcona) i zobaczyć czy problem nadal występuje lub czy występuje w mniejszym stopniu.

Jeśli nic to nie pomoże to obawiam się że będziesz musiał sprawę konsultować z posiadaczami GTXów. Nie wykluczone że winna może być karta ale trzeba by było zaobserwować użycie GPU podczas gier i odnotowywać ewentualne spadki taktowania.

• Popieram 1

Czyli kwestię sterowników można w sumie wykluczyć, choć oczywiście zawsze możesz spróbować jakiejś poprzedniej wersji (wiele osób tak właśnie diagnozuje różne problemy kartowo-sterownikowe)

Możesz też spróbować zejść z taktowaniem do wartości stockowych (obniżyć taktowanie na rdzeniu i pamięci jeśli też jest podkręcona) i zobaczyć czy problem nadal występuje lub czy występuje w mniejszym stopniu.

Jeśli nic to nie pomoże to obawiam się że będziesz musiał sprawę konsultować z posiadaczami GTXów. Nie wykluczone że winna może być karta ale trzeba by było zaobserwować użycie GPU podczas gier i odnotowywać ewentualne spadki taktowania.

Wgrałem starsze sterowniki ale problem nadal występuje.

Nie za bardzo wiem jak obniżyć taktowanie ;d

Z pewnością coś nie gra...

A masz możliwość sprawdzenie karty u jakiegoś kolegi na komputerze, i tych samych grach? Warto by było przed wysłaniem na gwarancję być na 200% pewnym że wina leży po stronie karty. Będziesz czekał kilka tygodni na zwrot a oni stwierdzą że karta działa i wtedy klops.

Z pewnością coś nie gra...

A masz możliwość sprawdzenie karty u jakiegoś kolegi na komputerze, i tych samych grach? Warto by było przed wysłaniem na gwarancję być na 200% pewnym że wina leży po stronie karty. Będziesz czekał kilka tygodni na zwrot a oni stwierdzą że karta działa i wtedy klops.

Jutro podjadę do kumpla i się upewnię :)

Zapomniałem dodać że w cs'ie na botach 0 ścinek :)

Edytowane przez lg323